ЧОГО БОЇТЬСЯ ВОША?

Напевно, немає такої сім’ї, де хоча б раз не заводили мову про педикульоз, тобто воші чи гниди.
Педикульоз – паразитарне захворювання шкіри, викликане вошами, які розвиваються частіше при несприятливих гігієнічних умовах, неохайності, в місцях проживання великого скупчення людей. Основна загроза – так звані «стійкі вогнища» педикульозу – це неблагополучні сім’ї, бомжі, люди, що ведуть безладний спосіб життя. Паразитування вошей на тілі призводить до розчухів шкіри, що можуть ускладнюватись різними захворюваннями (дерматозами) шкіри.
Мабуть, воші існують як покарання людей за бруд, коли вже нема іншого способу заставити людину помитись. Але останнім часом дедалі частіше виявляють паразитів у дітей, які живуть у нормальних умовах, дотримуються правил особистої гігієни. Це пояснюється біологічними особливостями вошей.
У даний час викликає занепокоєння враженість педикульозом населення нашого району, що за 6 місяців поточного року в порівнянні з аналогічним періодом минулого року зросла в 3 рази. Найбільше уражених виявлялось серед школярів, щорічно діти до 14 років складають 80-90% від усієї кількості виявлених.
Ми не можемо сказати, що воші більше люблять дітей, просто їх частіше і краще оглядають.
Складається враження, що школа – розсадник вошей, але джерело – це сім’я. В школі вони просто швидше поширюються. Теперішній ріст завошивленості частково пояснюється: по-перше, активізацією роботи з їх виявлення (в дитячих садках, школах, таборах відпочинку, в ЛПЗ); по-друге, воші добре пристосувались до існуючих засобів обробки. А люди вже забули, що таке воші і як з ними боротись.
На тілі людини паразитують три види вошей: головні, платтяні та лобкові.
Воші протягом свого життя, перебуваючи на тілі людини і живлячись її кров’ю, у своєму розвитку проходять три стадії: яйце (тобто гнида), личинка і статевозріла воша. Яйце має довгасту форму, жовтувато-білого кольору, міцно склеєне з волоссям за рахунок речовини, що виділяє самка.
Головна воша найчастіше живе у волосяній частині голови, в основному, на скронях, потилиці, тімені. Тривалість життя дорослої особини 27-38 діб. Самка відкладає на волоссі до 4 яєць на день, а за життя, відповідно – до 160 штук.
Поза тілом людини головна воша живе 24 години, платтяна – 7-10 діб. Розповсюджуються паразити, переповзаючи з однієї людини на іншу під час безпосереднього контакту (за хвилину вони долають 20 см). А також при користуванні спільними речами: одягом, білизною, головними уборами, гребінцями, щітками для волосся.
Основні заходи профілактики педикульозу – повна заборона використання чужої білизни, одягу, гребінців тощо, постільних речей, постійний контроль за станом голови, чистотою білизни та одягу дітей і підлітків. В організованих колективах варто проводити профілактичні огляди волосся кожні 7-10 днів на наявність педикульозу. В разі його виявлення, треба провести відповідну обробку голови, тобто дезінсекцію. Для цього зараз є широкий асортимент препаратів: Педикулін, Педицид, Ніттифор, Нітилон, Пермін, Локодин, Лонцид. Використовувати їх необхідно згідно інструкцій.
Обробка педикулоцидами дітей до 5 років, вагітних, важкохворих заборонена, доцільно використовувати механічний засіб.
Це надзвичайно кропіткий, але важливий процес. Треба пам’ятати, що, воюючи з педикульозом, ми запобігаємо висипному тифу.
Щоб виникло інфекційне захворювання, потрібна взаємодія трьох складових: джерела інфекції, факторів її передачі та сприятливого організму.
На превеликий жаль, усі ці чинники сьогодні спостерігаються в нашому суспільстві.
Джерело інфекції – це люди, які колись перехворіли на висипний тиф, а нині періодично потерпають від його рецидивної форми – хвороби Бриля. 96% дітей не мають імунітету до висипного тифу. Це створює реальну загрозу виникнення та розповсюдження цієї хвороби.
Отже, проводячи боротьбу з педикульозом, ми проводимо профілактику виникнення висипного тифу.
У всіх випадках боротьби з вошами одночасно потрібно замінити постільну та натільну білизну і випрати її з обов’язковим кип’ятінням протягом 30 хвилин у 2%-му розчині соди чи прального порошку.
Верхній одяг прасується гарячою праскою. Щоб не допустити заносу вошей у сім’ю, необхідно не рідше одного разу на тиждень оглядати всіх членів сім’ї, особливо дітей.
Щоб уберегтися від педикульозу, є лише один засіб: митися не рідше одного разу в тиждень, регулярно міняти білизну, постіль, своєчасно підстригатись і кожен день розчісувати волосся, слідкувати за чистотою свого одягу і будинку.
Будьте відповідальними за здоров’я своєї сім’ї, дітей, ретельно і повсякчас оглядайте їх та при необхідності користуйтесь нашою порадою.
Н.МОКРИЦЬКА, зав. епідвідділом райСЕСВ