НАШІ ДІТИ — ЗНОВ У ПОЛЬЩІ

НАШІ ДІТИ — ЗНОВ У ПОЛЬЩІ

У місті продовжується традиція шкільних європейських клубів молодіжних обмінів між Україною та Польщею. Одинадцять учнів та четверо вчителів (команда різних шкіл №2, 3, 4, 9, ТВЦДЮ, ІМЦ) — членів міської асоціації європейських клубів з 21 по 28 квітня знайомилися та спілкувалися з польськими колегами та однолітками з міста Гожув Великопольський, що на заході Польщі. Це місто знаходиться в 53 км від кордону з Німеччиною, населення міста — 125,5 тис.
Протягом 6 днів українські і польські учні та вчителі знайомилися, спілкувалися, проводили спільні зустрічі, обмінювалися досвідом. Учні жили в польських сім’ях, а вчителі — в готелі «Гожув».
Організатори обміну з польської сторони, директор гімназії пан Тадеуш Вербицький, вчителька польської мови пані Божена Чвертняк та представниця громадськості пані Аліна Галавська, залучили до співпраці польське товариство, що надало гімназії фінансову допомогу в організації обміну школярами.
Школа, котра запросила новоград-волинців, — це гімназія №13 м.Гожув. Початкова школа та гімназія розташовані у різних приміщеннях, і навчається в них понад півтори тисячі учнів. На час приїзду делегації з України всі польські гімназисти складали тести.
На другий день після приїзду українські та польські діти відвідали м.Познань, побували в старовинній частині міста, познайомилися з його архітектурою та історією, на власні очі побачили легендарних козликів, що о 12 год. б’ються лобами на годиннику міської ратуші.
Наступного дня гості з України побували в спортивно-реабілітаційному центрі «Слов’янка». Тут кожен обирав для себе: плавати у великому олімпійському басейні (глибина 3 м.), спускатися з різних за складністю гірок, приймати водні процедури, масажі, джакузі. Шкода, що лише півтори години на всі задоволення.
Вчитель історії гімназії провела для гостей екскурсію містом. Місто Гожув засноване в XIII столітті, інша назва — Ландсберг на Варті. В місті багато старовинних будівель, пам’ятників, парків, які українці зафіксували не лише в пам’яті, а й на фото. Учні піднялися на верхівку старовинної катедри, що є найважливішою готичною пам’яткою, римо-католицькою святинею міста, збудованою в ХІІІ ст. Тут на різні боки відкриваються чудові краєвиди міста, річки Варта, старовинних та сучасних будівель. Вразила всіх своєю сучасною архітектурою та забезпеченням міська бібліотека.
Крім Польщі, новоград-волинці побували і в сусідній Німеччині. Одні — в м.Франкфурт на Одрі, інші навіть у Берліні. Не кожному щастить протягом одного тижня побувати аж у двох європейських країнах! Після оформлення документів для перетину кордону між Україною та Польщею для всіх було дивним просто перейти міст і опинитися в Німеччині, навіть без паспорта — ще одна перевага євроінтеграційних процесів.
На вихідних польські батьки розважали своїх нових дітей на власний розсуд, а молодь організовувала спільні зустрічі та прогулянки. Не забули українці й про подарунки та сувеніри для себе та близьких, тому відвідали практично всі найбільші супермаркети міста.
Все приємне має свій кінець, так і перебування українських дітей у місті Гожув закінчилося прощанням під стінами школи. Проте розлучалися учні не назавжди, восени делегація учнів із гімназії відвідає м.Новоград-Волинський.
Після тривалої 24-годинної подорожі змучені, проте сповнені незабутніх вражень, учні повернулися до міста. Швидко промайне літо, і вони знову зустрінуться з новими друзями.
Учні та вчителі, члени делегації висловлюють щиру вдячність П.К.Ліневичу, завідувачу ІМЦ, голові міської асоціації шкільних європейських клубів, ініціатору та організатору поїздки, що відбулася завдяки його особистим зв’язкам.
Г.ДАНИЛЬЧУК, методист інформаційно-методичного центру