ЩОБ ЗІБРАТИ ВРОЖАЙ НЕУШКОДЖЕНИМ

Вже розпочались роботи із заготівлі грубих кормів, а також заготівля продукції нового врожаю. Це говорить про те, що необхідно подбати про виконання всіх заходів, щоб новий врожай не перетворився на чорний попіл.
Причини виникнення пожеж у кожному випадку різні, але об’єднує їх одна спільна риса — невиконання приписів органів Державного пожежного нагляду або грубе порушення правил пожежної безпеки. Практично в усіх сільськогосподарських підприємствах району техніка, яка буде задіяна під час збирання, переробки і транспортування нового врожаю, не повністю забезпечена справними вогнегасниками та іскрогасниками. Наявні блискавкозахисти на будівлях зерноскладів та місць зберігання грубих кормів несправні або зовсім відсутні; територія та приміщення зерносховищ і зберігання грубих кормів недозабезпечені первинними засобами пожежегасіння згідно з нормами належності.
Також вогонь може забрати плоди праці там, де відсутні захисні пристрої на колекторах і вихлопних трубах тракторів і комбайнів, які запобігатимуть попаданню горючих матеріалів, а також, коли електрообладнання паливної системи знаходиться у пожежонебезпечному стані.
Не хочеться залишити без уваги стан боєздатності пожежно-сторожової охорони (надалі ПСО) сільськогосподарських підприємств району. На сьогодні на озброєнні ПСО сільгосппідприємств знаходиться лише два пожежних автомобіля, які зможуть реально виїхати на гасіння пожежі, це СТОВ «Оберіг» с.Броники та ПОСП «Світоч» с.Великий Молодьків. Хочеться подякувати даним керівникам, які в такий скрутний час змогли утримати в боєздатному стані пожежно-сторожову охорону свого підприємства. А що ж думають інші керівники, в яких на озброєні ПСО знаходяться пожежні автомобілі? Напевно їхня думка про те, що в їхньому господарстві порушень правил пожежної безпеки ніяких не має, і під час збирання, транспортування і зберігання нового врожаю не трапиться пожежа, а якщо і виникне, то керівники розраховуватимуть на те, що пожежники з міста швидко приїдуть на гасіння пожежі. Взяти, наприклад, СТОВ «Птахівник» с.Токарів, ПСП «Граніт» с.Токарів, ПСП «Прогрес» с.Несолонь, ПОСП «Золота Нива» с.Середня Деражня та ПСП «Урожай» с.Пищів, в яких на озброєні ПСО знаходяться пожежні автомобілі, але до цього часу керівники даних підприємств ігнорують нормативні акти з питань пожежної безпеки щодо приведення в справний (боєздатний) стан наявних пожежних автомобілів та організації цілодобового чергування членів пожежно-сторожової охорони. Хоча в даних сільськогосподарських підприємствах декілька років тому наявна пожежна техніка була у справному боєздатному стані та здійснювалось цілодобове чергування членів пожежно-сторожової охорони. Відстань від пожежної частини міста до кожного із цих господарств в середньому складає 30 км., а нормативний радіус виїзду для пожежних частини складає до 5-ти км. Уявіть собі, які можуть бути наслідки пожеж, у разі їх виникнення в даних господарствах, доки доїде пожежний автомобіль з міста.
Тому, щоб зберегти продукцію нового врожаю від пожеж, державний пожежний нагляд ще раз нагадує керівникам сільськогосподарських підприємств району щодо виконання ними пунктів приписів органів Державного пожежного нагляду, а також недопущення порушень правил пожежної безпеки під час збирання та зберігання нового врожаю, а саме:

  1. перед збиранням врожаю хлібні масиви слід розбити на ділянки площею до 50-ти га і між ними виконати прокоси не менше восьми метрів завширшки;

  2. між ділянками виконати прокоси не менше восьми метрів завширшки;

  3. скошений хліб з прокосів негайно прибрати;

  4. посередині прокосів проорати смугу до чотирьох метрів завширшки;

  5. до початку збирання врожаю на всіх агрегатах, тракторах та автомобілях необхідно відрегулювати системи живлення, змащування, охолодження й запалювання, а також укомплектувати їх справними іскрогасниками та первинними засобами пожежегасіння: комбайни й трактори — двома вогнегасниками і штиковими лопатами та двома мітлами, автомобілі — вогнегасником і штиковою лопатою, також вихлопні колектори і труби комбайнів і тракторів обладнати захисними пристроями, які запобігатимуть попаданню горючих матеріалів;

  6. корпуси комбайнів слід оснастити заземлювальним металевим ланцюгом, що торкається землі;

  7. поля, де буде здійснюватись збирання врожаю, в місцях їх прилягання до лісових і торф’яних масивів, степової смуги, автомобільних шляхів та залізниці, мають бути обкошені та оборані смугою до чотирьох метрів завширшки;

  8. оснастити техніки з двигунами внутрішнього згорання, яка буде задіяна під час збирання та переробки нового врожаю, справними іскрогасниками.


Під час заготівлі грубих кормів та збирання врожаю забороняється спалювати стерню й післяжнивні залишки, розводити багаття на полях.
І, нарешті, трактористи, комбайнери, їхні помічники та інші особи, залучені до збирання врожаю, мають пройти протипожежний інструктаж.
Я.КОВАЛЬСЬКИЙ, начальник відділу державного пожежного нагляду Новоград-Волинського районного управління ГУ МНС України в Житомирській області