Про підсумки роботи з початку каденції та основні завдання на 2021 рік йшлося під час пресконференції міського голови Миколи Боровця місцевим ЗМІ

Про підсумки роботи з початку каденції та основні завдання на 2021 рік йшлося під час пресконференції міського голови Миколи Боровця місцевим ЗМІ

24 грудня міський голова Микола Боровець зустрівся з представниками місцевих засобів масової інформації, аби розповісти про підсумки роботи з початку своєї каденції, результати першого пленарного засідання 3-ї сесії міської ради, а також основні завдання на 2021 рік.
Насамперед Микола Боровець привітав міськрайонну газету «Лесин край», яка того дня відзначала 100-річний ювілей від дня її заснування, що, на переконання міського голови, є важливою історичною подією для громади.
Також очільник міської територіальної громади повідомив, що з нового року розпочинає новий формат спілкування з новоград-волинцями — через офіційну спільноту міського голови в мережі Фейсбук. «Із початку роботи на посаді фізично не мав достатньо часу для діалогу з громадою, аби розкривати актуальні проблеми, відповідати на запитання, коментарі, зауваження в соцмережах, але цю ситуацію буде виправлено вже з 1 січня», — зазначив Микола Боровець. У межах розширення медійного простору також є наміри активніше співпрацювати з місцевим телеканалом, аби наповнити ефір місцевими новинами.
Основні акценти пресконференції стосувалися прийнятих 23 грудня на першому пленарному засіданні 3-ї сесії міської ради рішень, які є важливими та визначатимуть напрямки розвитку міської територіальної громади в наступному році.
ЗАТВЕРДЖЕНО ПРОГРАМУ ЕКОНОМІЧНОГО Й СОЦІАЛЬНОГО РОЗВИТКУ НА 2021 РІК
Важливий документ, який декларує пріоритетні напрямки розвитку міської територіальної громади, усіх галузей життєзабезпечення. Паралельно, одним із перших своїх розпоряджень, міський голова створив робочу групу щодо напрацювання стратегічного плану розвитку Новоград-Волинської міської територіальної громади на найближче десятиріччя. «Маємо визначити, які найболючіші проблеми турбують громаду, і чітко розробити план щодо їх вирішення», — наголосив Микола Боровець. Для кращого розуміння стану справ у різних галузях уже проведено зустрічі з керівниками промислових підприємств, спортивною громадськістю, освітянами, працівниками медицини, культури.
СХВАЛЕНО ГОЛОВНИЙ ФІНАНСОВИЙ ДОКУМЕНТ — БЮДЖЕТ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ НА 2021 РІК
Загальний обсяг дохідної частини бюджету складає 522 млн грн. Левова частина коштів спрямована на захищені статті, забезпечення функціонування основних галузей. Лише близько 10% буде направлено на розвиток, що детально розглядатиметься на лютневій сесії міської ради.
У структурі видатків загального фонду в розрізі галузей становитиме: освіта — 295 млн 650 тис. грн (63,6%), культура — 30 млн 469 тис. грн (6,6%), охорона здоров’я — 26 млн 678 тис. грн, або 5,7% (загалом галузь фінансується з державного бюджету Національною службою здоров’я України, кошти міського бюджету спрямовуються на утримання приміщень, оплату енергоносіїв, утримання окремих відділень, зокрема відновлювального лікування (водолікарня), пільгове забезпечення жителів медикаментами тощо), житлово-комунальне господарство — 22 млн 898 тис. грн (4,9%), соціальний захист — 21 млн 721 тис. грн (4,7%), сім’я, молодь та спорт — 9 млн 114 тис. грн (2%).
У цілому місцевий бюджет збільшено на 35%.
Міський голова подякував за відповідальну роботу всім учасникам бюджетного процесу та депутатам міської ради.
СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ МІСЬКОЇ РАДИ
Попри затвердження на сесії міської ради рішення про внесення змін до структури та загальної чисельності працівників міської ради та її виконавчих органів, питання, за словами міського голови, залишається до кінця не вирішеним.
Микола Боровець зазначив, що, відповідно до статті 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», до повноважень міського голови належить внесення на розгляд ради пропозицій щодо складу виконавчого комітету та структури виконавчих органів міської ради.
Ним особисто, а також робочою групою було проведено відповідну роботу щодо оцінки діяльності всіх структурних підрозділів, актуальності та ефективності їх функціонування. Намагалися не дотримуватися класичної структури, а врахувати всі потреби сьогодення: створити відділ водних ресурсів та екології, управління капітального будівництва, яке є в усіх містах та муніципалітетах і фахово займається питаннями будівництва тощо.
Структура потребувала перегляду і у зв’язку з приєднанням сільських рад (Великомолодьківської, Дідовицької, Наталівської та Пилиповицької). А також значним збільшенням кількості посадовців протягом останніх років (у 2006 році — 132 чол., 2010-2015 рр. — 134,5 чол., з 2015-2020 рр. — 175 чол.). Скоротити планувалося 31 посаду.
Усвідомлюючи персональну відповідальність, маючи за мету сформувати структуру, яка б відповідала вимогам сучасності та забезпечувала вирішення актуальних проблем громади, міським головою на розгляд депутатів винесено власні пропозиції. Проте, майже всі з них не були підтримані більшістю депутатів як у ході підготовки до сесії, так і під час пленарного засідання.
Щодо виконавчого комітету міської ради, то його сформовано на основі партійної квоти, а не за пропозицією міського голови, тобто, на переконання Миколи Боровця, компонент політичного контролю за органами влади присутній.
Питання щодо структури виконавчих органів міської ради залишається відкритим та буде доопрацьовано на одній із чергових сесій міської ради.
«Намагатимуся пояснити депутатам це питання більш детально. Вбачаю, що акцент має робитися на значимості середньої управлінської ланки: начальників управлінь/відділів, які мають бути професіоналами і нести всю відповідальність за стан справ у галузі. Заступники міського голови є лише координаторами. Розумію, що заміна кадрів, скорочення працівників викликає негатив, це — болісна, але необхідна робота. На цей час добровільно звільнятися ніхто не бажає, але я волію працювати з людьми, яким довіряю і хто може показати реальні результати та позитивні зрушення в галузі», — підсумував Микола Боровець.
Під час пресконференції міський голова також порушив тему, що останнім часом набула резонансності серед жителів громади, — платіжки від КП «Новоград-Волинськтеплокомуненерго». Це питання є неоднозначним. Останнім рішенням виконкому міської ради попереднього скликання було підвищено тариф на теплопостачання, а також виведено з його структури плату за абонентське обслуговування та за обслуговування і заміну вузлів комерційного обліку (лічильників). Таким чином новоград-волинці почали отримувати три платіжки. Міський голова повідомив, що наразі працює комісія, яка надасть висновки, у тому числі — щодо можливості відміни для населення платежу за обслуговування лічильників. Як варіант розглядається, що ці витрати буде компенсовано з місцевого бюджету, аби це не лягало на плечі людей.
Очільник міської територіальної громади звернувся до жителів з проханням дотримуватися карантинних обмежень, аби під час новорічно-різдвяних свят не допустити сплеску захворюваності. Наразі ж є тенденція до зменшення (удвічі) кількості хворих на коронавірус. Питання знаходиться на постійному контролі, та оперативно вживаються всі необхідні заходи щодо запобігання поширенню коронавірусу.
Микола Боровець дав відповіді на поставлені журналістами запитання. Зокрема, щодо військового шпиталю міський голова повідомив, що в цьому питанні є дієва підтримка народного депутата Дмитра Костюка, який веде активне лобіювання інтересів громади в різних державних установах, у тому числі — Міністерстві оборони України. Планується зустріч щодо обговорення та вирішення багатьох питань щодо взаємодії з цим Міністерством — відновлення роботи шпиталю, подальшої долі аварійного житлового фонду, питання мікрорайону «Морське» тощо.
Прозвучала ідея щодо клопотання про надання статусу національного музею Лесі Українки. Ця ініціатива буде фахово оцінена та, при можливості, узята до виконання оргкомітетом з питань відзначення 150-річчя з дня народження Лесі Українки. А також наголошено, що 2021 рік у міській територіальній громаді оголошено роком Лесі Українки.
Щодо колишнього консервного заводу, то правоохоронними органами наразі проводяться слідчі дії, виявлені правопорушення щодо процедури обміну цієї земельної ділянки, тому доступу до території немає. Як тільки буде змога працювати, планується провести рекультивацію території (потреба в коштах складає 3,5 млн грн). У планах — створити рекреаційну паркову зону. Про подальшу долю цього питання буде поінформовано.
Завершуючи пресконференцію, міський голова зазначив, що є відкритим до співпраці і немає такого питання, на яке він не хотів чи не міг би відповісти. Микола Боровець закликав медійників ставити гострі запитання та порушувати актуальні для громади проблеми задля їх вирішення.
Відділ інформації та зв’язків із громадськістю міської ради