«Кепський жарт?» Та ні! Ми серйозно)))

«Кепський жарт?» Та ні! Ми серйозно)))

МУЗЕЙ РОДИНИ КОСАЧІВ І ГАЗЕТА «ЗВЯГЕЛЬ» ОГОЛОШУЮТЬ ЛІТЕРАТУРНИЙ КОНКУРС
Ми активно вмикаємося в марафон заходів із нагоди відзначення 150-річчя з дня народження Лесі Українки. Музей родини Косачів і газета «Звягель» оголошують літературний конкурс. Автор ідеї — директор Музею родини Косачів Людмила Гамма — узяла за основу одну з родинних традицій Косачів — так званий «хатній конкурс».

— Серед родинних традицій, які мали Косачі, був, як його називали, «хатній конкурс» із написання літературних творів, — розповідає Людмила Гамма. — Ольга Косач-Кривинюк, молодша сестра Лесі Українки, у «Хронології життя і творчости Лесі Українки» пише про певний лист Лесі до матері: «Лесине питання в листі про Мішину «Кушетку» пояснюється тим, що на це слово був хатній «конкурс», на який Леся написала (зробила начерк) свій «Жаль»… Про Мішин твір на цей «конкурс» Леся й питає, бо всі ж твори на нього звалися «Кушетка»…
Подібні літературні конкурси проходили під час засідань літературного гуртка «Плеяди». Олена Пчілка згадувала: «Бралося яке-небудь окреме слово чи загального змісту, чи який термін… На це слово треба було написати коротеньке, але змістовне оповідання протягом часу, що призначено на це зібрання. Траплялося, що автор розпросторював своє оповідання понад цей час і з того виходив окремий твір».
Ольга Косач-Кривинюк знову ж таки в «Хронології …» згадує: «Їх гурток (Леся, Міша, Максим Славінський, Віталій Боровик, Людмила Старицька, Володимир Самійленко та інші) прозвали «Плеядою молодих письменників» або просто «Плеядою».
Лариса Петрівна Мірошниченко у своїй книзі «Михайло Косач» про старшого брата Лесі Українки пише: «Головне заняття «Плеяди» — читання та критика нових творів і перекладів членів гуртка. Сходини відбувалися то в Лисенків, то в Старицьких, то в Косачів. Перші півтора місяця спілкування з «Плеядою» окрилили юну поетесу. Дома, у Колодяжному, вона жваво розповідала про нових товаришів, про спільні з ними літературні наміри-плани. Сестра Ольга свідчила: «Такою веселою, бадьорою, життєрадісною… я, здається, ніколи її більше не бачила».
До 150-річчя від дня народження Лесі Українки Музей родини Косачів, спільно з газетою «Звягель», ініціює проведення КОНКУРСУ на кращий літературний твір за традиціями «Плеяди» та «хатнього конкурсу» Косачів.
Пропонуємо вам написати оповідання на тему «Кепський жарт».
До конкурсу запрошуємо й тих, хто вже має досвід літературної діяльності, і тих, хто вперше зважиться взяти «перо до рук».
Вікові категорії необмежені.
Із метою неупередженої роботи журі кожен твір має бути підписний псевдонімом.
Розмір твору — не більше 5 сторінок формату А4, шрифт 12.
Журі, до складу якого ми запросимо фахівців-літераторів, визначить кращі роботи за стилем, змістом, темою: патріотичні, ліричні, гумористичні, сатиричні тощо.
Твори, що їх вибере професійне журі, будуть надруковані в газеті, і ви своїм голосуванням зможете вибрати найкращий серед кращих.
Твори, що не стануть переможцями, але отримають схвальні відгуки журі, також будуть надруковані у випусках газет протягом 2021 року.
Якщо ви вирішили стати учасником конкурсу, то подавайте конкурсні роботи за адресою: Музей родини Косачів, вул.Родини Косачів, 5-А, м.Новоград-Волинський, 11701.
Е-mail: museum-kosach@ukr.net.
Viber: +38063-016-13-00.
Контактні телефони: (067) 908-17-99, (063) 016-13-00.
Останній день прийому робіт — 01 травня 2021 року.
Підведення підсумків конкурсу відбудеться під час «Свята родинних традицій» у Музеї родини Косачів у липні 2021 року.
Нехай вам пишеться!
Людмила ГАММА, директор Музею родини Косачів
Олег БРЮХАНОВ