ЗАНЯТТЯ ДЛЯ СПРАВЖНІХ ЧОЛОВІКІВ

ЗАНЯТТЯ ДЛЯ СПРАВЖНІХ ЧОЛОВІКІВ

Дехто мисливців називає варварами, звинувачуючи їх у середньовічній жорстокості, мовляв, як може сучасна освічена людина цілитися з рушниці у невинного птаха?! Часто мисливців плутають з браконьєрами, вважають авантюристами і пияками (хоча справжні мисливці на полюванні не п’ють).
А дехто навпаки мисливство називає благородним заняттям справжніх чоловіків, сповнене неповторної романтики, зі своїми унікальними традиціями. Недаремно ж стільки видатних людей були чудовими мисливцями. І як це не дивно звучить, але справжні мисливці вирушають на полювання не заради трофеїв. Найголовніше для них — спілкування з природою. А ще — азарт, активний відпочинок на свіжому повітрі, цікаві розмови у колі однодумців. Це загартування душі і тіла.
Нерідко, щоб уполювати зайця, потрібно пройти десятки кілометрів. Звинувачувати мисливця в жорстокості — все одно, що дорікати будь-якій людині, котра носить хутряні вироби і споживає м’ясо. Хотілося б спитати в опонентів — чи їдять вони м’ясо? А якщо так, то нехай поцікавляться, яким чином воно потрапляє на їхні столи. Нехай відвідають одну-дві бойні і подивляться, що там коїться. Ось де справжній садизм! Поспостерігайте за процесом забою тварин у цих «закладах», який відбувається за допомогою електричного струму і не відповідає жодним нормам та правилам, а, тим більше, закону України про захист тварин від жорстокого поводження з ними.
Взагалі, природу нищать бульдозери. Наприклад, внаслідок варварської меліорації на Поліссі значно скоротилася кількість птахів. Не всі знають, що мисливці допомагають вижити звірам у зимовий період, заготовляючи сотні тисяч тонн кормів.
Ось нещодавно міське Українське товариство мисливців та рибалок (УТМР, голова С.М.М’ясковський) розпочало роботу з перезакріплення мисливських угідь у районі, щоб вчасно підготуватися до зимівлі звірини, а також до полювання зайця-русака. У власників земельних паїв було взято погодження на подальше використання мисливських угідь. Робота непроста, є чимало проблем. Однак організація розраховує на підтримку керівництва районної ради.
Саме через перезакріплення мисливських угідь, яке припало на День рибалки, на жаль, не відбулося змагання з риболовної ловлі. Організатори щорічних заходів вибачаються перед рибалками і обіцяють, що наступні змагання (зимові) обов’язково відбудуться. Якщо, певна річ, на водоймах стоятиме крига.
Однак, 19 липня в с.Броники вдалося провести змагання зі стендової стрільби. Участь у цьогорічних змаганнях узяло близько тридцяти мисливців Новоград-Волинщини. Декотрі приїхали навіть із сім’ями, аби рідня мала можливість поспостерігати за влучністю і майстерністю учасників змагань. А ще — поспілкуватися, просто відпочити на природі.
До речі, цього разу були змінені правила змагань. Тобто, вони ускладнилися. Якщо раніше стріляли по тарілках з однієї позиції, то цього разу — з трьох.
Варто відмітити, що майстерність мисливців щороку поліпшується. Це говорить про те, що дані заходи приносять користь мисливцям — вони набувають досвіду.
Слід згадати спонсорів, котрі допомогли провести змагання. А це приватні підприємці — Ігор Гладун та Олександр Андрощук.
А переможцями цьогорічних змагань стали: звягельчанин Віктор Поліщук (перше місце, приз — патронташ, грамота); голова первинної організації військових мисливців Володимир Сварцевич (друге місце, приз — похідна міні-газова плита, грамота); сусловчанин Роман Благодир (третє місце, приз — бінокль, грамота).
По завершенню змагань усі присутні посмакували запашну мисливську юшку, послухали мисливські історії тощо.
Варто також нагадати, що сезон полювання на пернату дичину розпочнеться 15 серпня. Бажаємо мисливцям вдалого полювання і цікавих пригод!
Микола МАРУСЯК
Фото Віктора ТИМОЩУКА