«ЗАПОБІГТИ, ВРЯТУВАТИ, ДОПОМОГТИ»

«ЗАПОБІГТИ, ВРЯТУВАТИ, ДОПОМОГТИ»

Під таким гаслом, починаючи з 2003 року, пожежні дружини по всій країні проводять публічні показові акції. За мету ставлять привернення уваги суспільства до нелегкої, небезпечної і, водночас, необхідної професії рятувальника. Крім цього, не зайвим буде щоразу в ході таких акцій нагадувати громаді елементарні протипожежні норми, дотримання яких у більшості випадків убезпечить від вогневого лиха.
Цьогоріч новоград-волинські «еменесівці» своє шоу влаштували 24 липня. Традиційно — у центральному міському Парку відпочинку. І хоча програма заходу у порівнянні з попередніми роками практично не зазнала змін, охочих подивитися впритул на роботу вогнеборців знайшлося вдосталь. Звягельчани приходили цілими сім’ями, в більшості — з дітьми.
Взагалі, малечі того дня зібралося чимало — постаралися вихователі дитячих садочків. Аби якомога більше зацікавити дітвору, організатори заходу — керівництво Новоград-Волинського райуправління МНС — підготували декілька конкурсів. Одним із таких став конкурс малюнка на асфальті. Погода, хоча й лякала дощем, не підвела — і малювання пройшло масово і завзято. У підсумку кращу ілюстрацію на пожежну тематику, на думку журі, зобразив семирічний Андрій Гороховський. Друге та третє місця вибороли малюнки Саші Гайчені (11 років) та Олі Марчук (9 років). Юні художники отримали призи від міської влади.
Але найцікавіше чекало далі. Раптово із будиночка, що посеред парку, повалив густий дим. Завиваючи сиреною, до місця умовного займання примчав пожежний автомобіль. Завдання — як під час справжнього бойового виїзду: ліквідувати вогонь, врятувати постраждалих. В останньому пожежникам допоміг екіпаж «швидкої», котрий чергував неподалік. Зрештою, реалістичність подій вдалася така, що окремі випадкові перехожі сприймали все за «справжню монету».
Наступна надзвичайна ситуація «виникла» в іншому кутку парку. Там спалахнуло легкове авто. Рятувальники оперативно загасили вогонь. А тоді продемонстрували публіці, як вони вміло працюють зі спецзасобами та обладнанням, котре призначено для звільнення постраждалих із понівечених під час ДТП автомобілів.
У ході акції було показано, як правильно діяти вогнегасником, іншими підручними засобами для гасіння вогню. Фахівці-еменесівці робили акцент на роз’яснювальну роботу, спрямовану насамперед до дітей. Вогнеборці висловили сподівання, що така наука не мине дарма, і динаміка кількості пожеж у місті й районі піде на спад. (На сьогодні, на жаль, відзначають, що випадки виникнення пожеж на території району протягом поточного року почастішали).
Варто додати, що цього разу місцеве райуправління МНС не без гордості презентувало публіці новий пожежний автомобіль, отриманий за сприяння міської влади від профільного міністерства. За словами рятувальників, нова техніка зручна в експлуатації та обслуговуванні. Та все ж хочеться побажати пожежникам, аби ситуацій, що вимагають застосування спецзасобів і пожежних авто, в їхній роботі траплялося якомога менше.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА