НІ ПУХУ, НІ ПЕРА...

15 СЕРПНЯ — ПОЧАТОК СЕЗОНУ ПОЛЮВАННЯ НА ПЕРНАТУ ДИЧИНУ
Згідно з наказом Державного комітету лісового господарства 15 серпня на Житомирщині розпочинається надзвичайно популярний серед мисливців сезон полювання на пернату дичину. Триватиме він у нас в області до 30 жовтня поточного року.
Вимоги чинного законодавства, що визначають правові засади діяльності в галузі мисливського господарства та полювання, залишаються сталими. У першу чергу, щоб займатись мисливством, необхідно мати певні документи, а саме:

  • посвідчення мисливця;

  • контрольну картку обліку добутої дичини;

  • членський квиток Українського товариства мисливців і рибалок;

  • відстрілочну картку;

  • дозвіл на право носіння та зберігання мисливської зброї, до якого, до речі, повинні бути занесені і відомості про холодну зброю (ножі) та мисливських собак.


Хочу звернути увагу мисливців на те, що за полювання без відповідного дозволу, у заборонених місцях або час, забороненими знаряддями, або способами, настає адміністративна відповідальність у вигляді накладення штрафу від двох до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, які є приватною власністю порушника, та незаконно добутих об’єктів тваринного світу чи без такої.
За незаконне полювання на тварин, на заборонених територіях, настає кримінальна відповідальність, якою передбачено покарання у вигляді стягнення штрафу до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до п’яти років, або позбавлення волі на той самий строк, з конфіскацією знарядь і засобів полювання та всього добутого.
Заборонено полювати ближче, ніж за 200 метрів від житлових будівель, у темний період доби та в стані алкогольного сп’яніння. Не дозволяється використовувати під час полювання штучні джерела світла, прилади нічного бачення, дзеркала для осліплення тварин, вибухові речовини, а також петлі, гачки, самостріли, ловчі ями тощо.
Тож, шановні мисливці, наскільки вдалим для вас виявиться сезон полювання, залежить, власне, від вас самих. Будьте обачними, аби відпочинок приніс лише позитивні емоції — і ні пуху, ні пера…
Юрій ЛЕБІДЬ, начальник управління громадської безпеки УМВС України в Житомирській обл.