ВАРВАРИ ЗРУЙНУВАЛИ ПАМ’ЯТНИЙ ЗНАК НА ГОРОДИЩІ

ВАРВАРИ ЗРУЙНУВАЛИ ПАМ’ЯТНИЙ ЗНАК НА ГОРОДИЩІ

Невідомі особи по-варварськи спаплюжили (зрізали й обпалили) пам’ятний знак Світовиду, що був встановлений на городищі літописного Возвягеля два роки тому на честь 750-ї річниці першої літописної згадки про Звягель — Новоград-Волинський.
Пам’ятний знак «Світовид» з охоронною дошкою знаходиться на південному городищі, що входить до археологічного комплексу літописного міста Возвягель. Його спорудження було своєрідним вшануванням пам’яті наших прадідів, які заснували перше поселення, котре згодом еволюціонувало в сучасний Новоград-Волинський. Останніми роками стало традицією проводити на території городища свято Івана Купала, як повернення до своїх історичних витоків.
На жаль, ще однією «традицією», причому, на всій території України, нині є паплюження пам’ятників та пам’ятних знаків. Особливо тих, що мають безпосереднє відношення до української історії. Перше, що одразу спливає в пам’яті, — наруга над державними символами України на горі Говерла.
Голова Новоград-Волинської РДА Микола Іванюк обурений подібними актами вандалізму як у районі, так і в Україні в цілому. Як повідомляє офіційний Інтернет-сайт райдержадміністрації, очільник району закликав правоохоронні органи докласти всіх зусиль для розшуку винних і регулярно інформувати громадськість про хід розслідування цієї справи.
Що ж до подальшої долі зруйнованого пам’ятника, то, як повідомили кореспонденту «ЗІ» у прес-службі райдержадміністрації, вже до Дня незалежності України пам’ятний знак Світовиду обіцяють відновити. Його знову встановлять і пофарбують. Масштабніше реставрування буде проведено дещо пізніше.
Олег БРЮХАНОВ
Фото з сайту РДА