ТЕЧЕ ВОДА — А ХТО Ж ЗАПЛАТИТЬ?

Без води, як відомо, життя неможливе. І не лише в глобальному масштабі — в цілому на планеті, але й одне невелике місто, зокрема, Новоград-Волинський, аж ніяк не може повноцінно існувати без якісного водопостачання. А от наскільки якісним і доступним буде водопостачання міста, — значною мірою залежить від кожного з нас. Від того, чи вчасно зремонтуємо кран, що протікає, чи добросовісно заплатимо за ту воду, яку використовуємо... Саме про це наша наступна розмова з В.М.МАТВІЙЧУКОМ — головою постійної комісії міської ради з питань ЖКГ та екології:
— Василю Миколайовичу, саме останнім часом так гостро постає питання значних втрат води у системі водопостачання міста?
— Дійсно, система водопостачання нашого міста характеризується значними втратами води. Протягом останніх років величина цих втрат (різниця між кількістю води, поданої в систему, і кількістю води, виставленої до оплати) з 38,6% в 2001 році сягнула за 50% в 2008 році.
— За загальноприйнятою думкою, втрати води в основному зумовлені витоками з мережі. Але чи це дійсно так?
— Зміст, який вкладається в поняття «втрати води», випливає зі способу, яким він повинен розраховуватися — це різниця між обсягом видобутої води і сумою обсягів води, виставленої до оплати всім споживачам. В такому сенсі величина втрат складається: з витоків розподільчої мережі; незареєстрованого водоспоживання; неточності приладів обліку; витоків з внутрішньобудинкових систем водопостачання; різниці між фактичним і нормативним водоспоживанням користувачів необладнаними приладами обліку та інше. Визначити загальну величину втрат і співвідношення її складових на основі звітних даних практично неможливо, оскільки ще значна кількість споживачів не користується при водоспоживанні приладами обліку.
Для оцінки фактичного водоспоживання в житловому секторі міста у вересні 2003 року спеціалістами Програми модернізації муніципального водопостачання України було виконане вибіркове вимірювання водоспоживання в нашому місті в 3-х будинках з числа тих, що обладнані загальнобудинковими лічильниками. При цьому використовувалися спеціальні приладні вимірювання за допомогою ультразвукового витратоміра та цифрового реєстратора тиску.
Крім вимірювання витрат і тисків на вводах до будинків, було обстежено стан сантехніки в квартирах, у тому числі і поквартирні лічильники. Одержано наступні результати:

  1. Точність будинкових лічильників. Ультразвуковий витратомір показав, що загальнобудинкові лічильники не дообліковували до 25% фактично спожитої в будинку води, тобто працювали не на користь водоканалу.

  2. Вплив квартирних лічильників на стан сантехніки в квартирах. Доведено, що наявність квартирних лічильників стимулює споживачів до усунення видимих витоків із сантехнічних приладів.

  3. Квартирні лічильники води. Мають низький поріг чутливості, тобто витрати менші, ніж 30 л/год. ними взагалі не обліковуються. При цьому доведено, що після двох років експлуатації чутливість їх прогресуюче падає. Таким чином, визначення спожитої води в квартирах з лічильниками тільки за їх показами може суттєво занижувати дані про фактичне водоспоживання населення.

  4. Характер водоспоживання населення і фактори, які на нього впливають. Середнє питоме водоспоживання по цих будинках становило 151 л./люд./добу. Через надмірні тиски в системі досить значні витоки з сантехніки — близько 44% від поданої в будинок води, в тому числі питомі витрати через витоки в нічні години становлять 4,3 л/год./добу.


Основні висновки спеціалістів наступні:

  • Через незадовільний стан внутрішньобудинкових мереж тиски на вводах до багатоповерхових житлових будинків у години роботи підкачок значно перевищують необхідні.

  • Стан будинкової сантехніки в квартирах через відсутність належного обслуговування і контролю з боку житлово-експлуатаційних організацій (ЖЕО) незадовільний: існують витоки з сантехніки, а через незадовільний стан внутрішньобудинкових і квартирних мереж водоканал змушений у будинки давати надлишковий тиск, що збільшує витоки.

  • Квартирні лічильники не можуть забезпечити достатньої точності обліку водоспоживання і дають занижені покази. Прийнявши, що в квартирах з лічильниками витоків немає взагалі, мешканці таких квартир повинні були б споживати 104... 106 л./люд./добу, що приблизно відповідає мінімально необхідному з гігієнічних міркувань водоспоживанню ПО л./люд./добу. Наразі середнє водоспоживання в квартирах з лічильниками за даними відділу реалізації становить 56,4 л./люд./добу, що більш як в 2,5 раза нижче, ніж в середньому по будинку — 151 л./люд./добу.


— Майже вдвічі — різниця суттєва, чим же її можна пояснити?
— Беручи до уваги однаковий рівень благоустрою квартир, більш-менш однаковий соціальний статус мешканців, така різниця видається необгрунтованою і може пояснюватися відсутністю регулярної повірки квартирних лічильників; невідповідністю метрологічних характеристик лічильників до умов їх застосування; споживанням води (наприклад, наповнення змивних бачків при витратах нижче порогу чутливості квартирних лічильників); несанкціонованим впливом мешканців на покази лічильників. Саме такі висновки були зроблені спеціалістами в результаті зазначених перевірок.
— Василю Миколайовичу, але ж минуло 6 років з часу виконання цих досліджень, чи за цей час змінилося щось на краще?
— За державні кошти у 2008 році в багатоквартирному житловому фонді установлено 100 будинкових лічильників, тепер водоканал має достовірні дані по водному балансу, а отже і по необлікованому водоспоживанню вже не по трьох, як в 2003 році, а по 102 будинках. Додалось ще два новозбудованих будинки для військових на вул. Толубка, №14, 16.
Показово, що ці будинки, крім загальнобудинкових, мають 100% і поквартирні лічильники. І хоча будинки були заселені порівняно недавно — в кінці 2008 року, вже в травні поточного року різниця в показах між загальнобудинковим і загальною сумою показів по квартирних лічильниках сягала 8%, — ще один аргумент безоблікового водокористування.
Маючи такі невтішні результати водокористування у багатоквартирному фонді, водоканал апелює до місцевих органів влади терміново прийняти механізм розрахунків за фактичне водоспоживання у багатоквартирних будинках, обладнаних загальнобудинковими лічильниками.
— А як вирішують цю проблему в інших країнах?
— Є досвід європейських країн. Скажімо, в Німеччині ця різниця розбивається між квартирами пропорційно площі, тобто квадратним метрам. У Чехії інший механізм — перекладається на кількість мешканців у квартирах. Завдяки цьому у європейський країнах середній рівень витоків (не облікованого водоспоживання) у колективному житлі не перевищує 15%.
— То який же з цих варіантів, на вашу думку, був би найбільш прийнятним для нашого міста?
— Виходячи з існуючого стану балансу водоспоживання у багатоквартирному житловому фонді, найдоцільніше вжити наступних заходів:

  1. Органу місцевого самоврядування терміново допомогти водоканалу коштами на встановлення побудинкових лічильників у решті багатоквартирного житлового фонду, а це близько 100 будинків.

  2. Паралельно з цим прийняти необхідні рішення щодо визнання у багатоквартирних будинках комерційним загальнобудинковий лічильник, а поквартирний лічильник розглядати як прилад-розподілювач і брати його показання як частку загальнобудинкового водоспоживання. Тоді для розрахунків за фактичне водоспоживання різницю в показах між загальнобудинковим лічильником і сумою показів поквартирних лічильників та споживачів, які користуються водоспоживанням за нормою, розподіляти пропорційно кількості мешканців квартир. Такий механізм запропонований науковцями, які виконували дослідження.

  3. Посилити відповідальність ЖЕО, а це в переважній більшості ОСББ, як фактичних власників багатоквартирного житлового фонду за стан внутрішньобудинкових водяних мереж. Водоканалу ж спільно з ЖЕО вживати усіх можливих заходів з усунення витоків у внутрішньобудинкових мережах та сантехніки в квартирах та несанкціонованого водокористування.


На наш погляд, тільки вжиття пропонованих заходів суттєво вплине на фінансово-економічний стан водоканалу і стане першим кроком виведення його з тієї кризи, в яку протягом останніх років його заганяли. Якщо члени територіальної громади нададуть пропозиції з іншого механізму розрахунків за фактичне водоспоживання у багатоквартирних будинках, — ми розглянемо їх.
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА