ЧОМУ ТРИВОЖИТЬ СЕРЦЕ?

24 ВЕРЕСНЯ — ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ ІЗ ЗАХВОРЮВАННЯМ СЕРЦЯ
Немає, мабуть, такої людини, яка б не чула од своїх родичів чи знайомих скарги на болі в серці і судинах. І дійсно, захворювання серця і судин отримали в останні роки широке розповсюдження. Попереджати їх — одна із першочергових задач охорони здоров’я, але багато залежить і від нас самих.
Сьогодні наша співрозмовниця — Оксана Анатоліївна Лисуня, виконуюча обов’язки завідуючої кардіологічним відділенням.

— Задумайтесь на мить, — каже Оксана Анатоліївна, — як ми з вами харчуємось: і в містах і в селах — повсюди харчування людей переважно зорієнтоване на тваринні жири, хлібопродукти, картоплю, цукор абощо. Зате риби, фруктів, молочних виробів ми споживаємо менше фізіологічної потреби. Дослідження підтверджують, що вміст клітковини в повсякденному раціоні дорослих і дітей складає нині тільки четверту частину нормативів, а такого всім відомого і вкрай необхідного для організму (особливо ростучого) мікроелементу, як кальцій — половину. Це з одного боку. А з іншого — зайві калорії, надлишок кухонної солі та жирів, і «маємо те, що маємо»: близько четвертої частини наших краян змирилися з надмірною вагою. А водночас із кожним зайвим кілограмом маси тіла підвищуються цифри кров’яного тиску, зростає коефіцієнт атерогенності, обумовлений порушеним обміном речовин з високим рівнем холестерину в крові (верхня межа його — 5,2 м/моль на літр). І чим він вищий, тим більший ризик інфарктів міокарда та головного мозку. А це — першопричина смертності в структурі її від серцево-судинних захворювань. Вони на сьогодні в нас високі. Україна займає одне з перших місць у світі по цій хворобі і смертності. На диво, у нашій країні «не модно бути здоровим». Люди знають про свої проблеми, але не лікуються.
— Які на це є причини?
— Чинників багато: бідність, низька самосвідомість або просто байдужість до свого здоров’я. Ось, наприклад, коли в людини грип, — лікується, коли ж заколе серце, — відмахується, мовляв, а, може, пройде… Тому у нас через одного — інвалід. А якщо хочемо знати, наскільки загрожують нам інфаркти, критично оцінімо спосіб свого харчування, зі сторони погляньмо на свою постать, уточнімо вагу свого тіла. В останньому немає нічого хитромудрого: вага, що зменшує ризик серцевих недуг, — це зріст у сантиметрах мінус 100 для чоловіків або мінус 105 для жінок.
— Хочете сказати, що ідеальна вага відвертає від серцевих хвороб?
— Ну, ідеальна вага — це ще не все. Медики вже давно аргументовано говорять про небезпеку високого рівня холестерину в крові.
— Оксано Анатоліївно, не всі знають, що таке холестерин і для чого він потрібний?
— Холестерин — це жироподібна речовина, яка утворюється в печінці та надходить в організм із деякими продуктами харчування. Холестерин потрібен організму: він є в складі мембран клітин тіла, використовується для синтезу багатьох гормонів, вітаміну Д, жовчних кислот, що необхідні для травлення. Та на ці потреби достатньо невеликої кількості холестерину в крові.
— А чому, скажімо, високий рівень холестерину є небезпечним для здоров’я?
— Сам по собі підвищений рівень холестерину не викликає ніяких симптомів, тому, як правило, людина не підозрює, що у неї в крові надто високий рівень холестерину. Надлишок холестерину може відкладатися в стінках артерій та спричиняти утворення бляшок, які звужують просвіт судини — так розвивається атеросклероз. Розрив атеросклеротичної бляшки може ускладнюватися утворенням тромбу та повністю перекривати артерію, перешкоджаючи проходженню крові по судинах. При цьому порушується доставка кисню та поживних речовин до тканин, що призводить до їх відмирання. Якщо це відбувається у серці — розвивається інфаркт міокарда, якщо у головному мозку — мозковий інсульт.
— Коли слід починати перевіряти рівень холестерину та як це робити?
— Кожна людина, починаючи з 20-літнього віку, повинна перевіряти рівень холестерину кожні 5 років. Для цього потрібно зробити біохімічний аналіз крові. Найчастіше визначають загальний холестерин.
— Яким має бути рівень холестерину?
— Загальний холестерин має бути 5 ммоль/л у здорових людей та 4,5 ммоль/л у пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями чи цукровим діабетом. Якщо ж у пацієнта є захворювання серця та судин чи цукровий діабет, ризик розвитку ускладнень атеросклерозу (інфаркт, інсульт) можна зменшити шляхом зниження рівня холестерину.
— Оксано Анатоліївно, що слід робити, щоб знизити ризик розвитку серцево-судинних ускладнень?
— Звичайно, багато що залежить не тільки від нераціонального харчування, а й від таких факторів, як малорухливий спосіб життя, зловживання алкоголем, паління тютюну тощо. При цьому даються взнаки й вік, стать, генетичні фактори. Але якщо з цим людина боротися не в змозі, то раціон харчування може змінити кожен. Дослідження науковців засвідчують, що лише дієтичними заходами вдається знизити рівень холестерину на 20-30 відсотків. І лише цим вже можна призупинити розвиток атеросклерозу.
У першу чергу слід обмежити споживання продуктів, багатих на холестерин: жирне м’ясо, печінка, мозок, нирки, сало, жирний сир, молоко тощо. Перші страви краще готувати на овочевому бульйоні, а якщо на м’ясному, то варто двічі — тричі зливати воду після закипання. Жири тваринного походження вживати не більше 30 грамів на добу, слід без вагань перейти на рослинні жири — соняшникова, кукурудзяна, оливкова олії. До того ж рослинна олія має ще й жовчогінні властивості, що також позитивно впливає на холестериновий обмін. Чіткі атеросклеротичні властивості мають морепродукти, риба. А з круп доцільніше вибирати рис та гречку. Щодо хліба, то краще надавати перевагу житньому та з висівками. Не зловживайте кавою і чорним чаєм. Не забувайте, що зелений чай має помітні антиліпідні властивості — виводить з організму надлишок холестерину. Особлива роль в антихолестериновій дієті належить садовині: 300 грамів несолодких фруктів та 400 грамів овочів щодня мають бути на вашому столі. А на вечерю хай вам буде не шмат сала з паляницею, а окраєць житнього хліба з натертим бурячком чи нашинкованою капустою. Варто прискіпливо рахувати й кожну дрібку солі — її щоденне вживання не повинно перевищувати 5 грамів. А ще — киньте курити, виконуйте фізичні вправи помірної інтенсивності, хоча б 30 хвилин щоденно, 3-4 дні на тиждень. Будь-які фізичні вправи краще, ніж їх відсутність. Корисно користуватися сходами замість ліфту, виконувати садові та домашні роботи, прогулюватися, бігати підтюпцем, їздити на велосипеді, плавати, коригувати масу тіла.
— А чи можна зменшити рівень холестерину за допомогою медикаментів?
— На сьогодні існує чимало сучасних медикаментозних засобів, які дозволяють контролювати рівень холестерину. Найчастіше з цією метою призначаються препарати із групи статинів. Численні наукові дослідження показали, що зниження холестерину за допомогою статинів запобігає розвитку інфаркту, інсульту, а також подовжує тривалість життя. Якщо призначається ВАЗИЛІП чи АТОРИС (препарати з групи статинів) — приймати їх слід один раз на добу у рекомендованій дозі. Результат застосування ВАЗИЛІПУ чи АТОРИСУ можна побачити через 4-6 тижнів за зміною рівня холестерину у даних аналізу крові. Приймати ВАЗИЛІП чи АТОРИС, як і препарати для зниження артеріального тиску, потрібно тривалий час. Разом з тим, пацієнтам не слід призначати собі препарат самостійно, тільки лікуючий лікар може визначити, який препарат і в якій дозі потрібно приймати! Ось такими простими заходами можна перекрити шлях загрозливим недугам і їх ускладненням, котрий пролягає від шлунка до серця і мозку, і загрожує втратою здоров я, інвадизацією і, зрештою, — вкороченням земної дороги. Це надзвичайно важливо для кожної людини і суспільства в цілому.
Розмовляв Микола МАРУСЯК