30 ВЕРЕСНЯ — ДЕНЬ УСИНОВЛЕННЯ

Щастя увійшло в наш дім разом з усиновленою дитиною. Я мама-початківець і головне, мабуть, ще попереду. Останні дні я ходжу з пульсуючою думкою: «Так ось, що таке ЩАСТЯ!» Це я, котра і до цього не була замучена життям: коханий чоловік, улюблена робота, прекрасні друзі, численні подорожі країною... А пік цього ЩАСТЯ відчуваю тоді, коли бачу свого чоловіка із сльозами на очах, який вовтузиться із нашою Оксанкою, або тоді, коли вона вчить свого татуся підтягуватись на руках...
Ми всі так любимо одне одного! Так страшно усе це загубити... Ні, ми не сюсюкаємо і не плачемо одне у одного на плечі милуючись, — ми живемо! І посваримо інколи Оксанку, яка лізе в усі щілини, і понервуємо: «Де знову пульт? (або телефон, дискета, ручка, ключі)», а потім погаласуємо всі разом, покидаємо один в одного всілякими предметами (найбільше підходять для цього маленькі подушечки і м’які кубики). І в такі хвилини дійсно забуваю, що дитинка не нами народжена.

Просто мама

Кожного дня все більше наших громадян відкривають свої серця і двері домівок для дітей, обділених долею. Реальним свідченням дієвої уваги нашої держави до питань забезпечення конституційного права дитини, яка за різних обставин життя втратила рідних батьків, є підтримка сімейних форм виховання.
Усиновлення визнане в Україні пріоритетною формою влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, внаслідок усиновлення дитина втрачає статус дитини-сироти і стає сином чи донькою.
Кількість українців, які бажають усиновити дитину, зростає щорічно. У 2008 році наші співвітчизники усиновили 2066 дітей-сиріт. Протягом поточного року 913 дітей знайшли собі батьків в Україні. В нашому місті у 2008 році усиновлено 17 дітей, за 8 місяців 2009 року — 11.
Враховуючи важливість усиновлення в забезпеченні права кожної дитини у сім’ї, з метою підтримки та розвитку національного усиновлення Указом Президента України від 27.11.2008 року в нашій державі щорічно 30 вересня відзначатиметься День усиновлення.
Усиновлення — це особлива дорога батьківства. Благородна і складна, переповнена емоціями, очікуваннями, тривогами і обов’язково надбаннями і дитини, і дорослого. І тому саме напередодні такого свята хочеться від щирого серця привітати тих відважних батьків, які здійснили цей відповідальний крок і взяли дитину у свою родину, побажати їм розуміння, доброти, терпіння та здоров’я. Адже бути батьками — це один із найважливіших обов’язків, який доводиться виконувати у житті, але водночас найбільш цікавий та гідний старань. І якщо у вас виникло бажання взяти дитину у родину, в цьому вам допоможуть спеціалісти служби у справах дітей міської ради (вул. Замкова 3/6, тел. 2-08-91).
Л.МІСЮРА, начальник служи у справах дітей міської ради