ВОЛОДИМИР РИБІНСЬКИЙ: «КРИЗУ ПРИДУМАЛИ ТІ, ХТО НЕ ВМІЄ АБО НЕ ХОЧЕ ПРАЦЮВАТИ»

ВОЛОДИМИР РИБІНСЬКИЙ: «КРИЗУ ПРИДУМАЛИ ТІ, ХТО НЕ ВМІЄ АБО НЕ ХОЧЕ ПРАЦЮВАТИ»

Виробниче об’єднання «ТЕХНА» — добре відоме ім’я серед виробників кліткового обладнання. Підприємство «ТЕХНА» — це компанія, що динамічно розвивається, за час своєї діяльності завоювала довіру і авторитет серед споживачів України, Росії, Білорусі, Молдови, Азербайджану, Узбекистану, Казахстану й інших країн СНД. З нагоди професійного свята — Дня машинобудівника — пропонуємо нашим читачам інтерв’ю з директором підприємства Володимиром Івановичем РИБІНСЬКИМ:
— Історія компанії розпочалася у 2001 році, коли було придбано завод у місті Кагарлик, згодом засновники придбали ще один завод у смт.Гребінка (Київська область). Так ми дійшли і до Новограда-Волинського. На всіх цих підприємствах я був директором, адже моє покликання — «кризовий менеджер» — піднімати на рівень нове виробництво.
— Громадськість нашого міста переконалася — це у вас непогано виходить. Скільки зараз працівників на «ТЕХНІ»?
— 600 чоловік, причому за останні два тижні додатково прийняли ще 72 людини. Це пов’язано з тим, що об’єми зростають.
— Що ж є основною продукцією підприємства на сьогодні?
— Це виробництво обладнання для промислового птахівництва, свинарства, а нещодавно відкрилася парканна продукція. Виготовляти її ми можемо завдяки придбанню нового обладнання зварювання парканної сітки, якому немає аналогів в Україні по якості. Така лінія обійшлася нам у три мільйони євро. У асортименті продукції з’явилися парканні панелі, ворота, хвіртки. До прикладу, нещодавно компанія «ВО ТЕХНА» брала участь у спеціалізованій виставці у Москві, після цієї експозиції ми отримали замовлення на виготовлення паркану. А клітковою продукцією цікавиться Китай, Іран, Франція, Росія і, навіть, Африка.
— Скажіть, будь ласка, а чи відчуває ваша компанія конкуренцію з боку західних виробників?
— Конкуренція — величезна, адже так звана фінансова криза чи не найсильніше вдарила саме по машинобудуванню. Слід сказати, що компанія «ВО іТЕХНА» одночасно бере участь у багатьох виставках в різних країнах. Нещодавно ми виставляли свою продукцію у Франції та Німеччині. На цих виставках нас визнали за гідного конкурента європейські виробники. Причому вслід за поставками у країни СНД ми почали продавати продукцію у Східну Європу, зокрема Румунію, та країни Прибалтики. Приймання нашого обладнання тепер здійснюють єврокомісари, і вони прихильно запускають його в експлуатацію. Таким чином ми стали потужними конкурентами європейських фірм-виробників.
— А співвідношення ціна-якість — на чию користь?
— Ціни у нас на рівні європейських, але у нас перевага — Європа багато елементів кліток виробляє з пластмаси, що дешевше, у нас клітка — металоємка, а отже — дуже міцна. Враховуючи, що ми з Європою працюємо дуже тісно, вже кілька разів обпалювалися на зриві строків, тому було прийнято рішення до 87 відсотків комплектуючих виробляти самотужки. Ми придбали обладнання для виливання пластмасових стрічок, для лиття труб ПХВ, адже раніше закуповували це все в Італії на сотні тисяч євро. Лише ті комплектуючі, які нам економічно невигідно виробляти, як і колись закуповуємо у постачальника.
— А як щодо попиту на вашу продукцію?
— На сьогодні по відношенню до першого кварталу цього року, коли розпочалася криза, ми маємо ріст замовлень у три рази. Причому компанія не працює на склад, ми виготовляємо продукцію тільки на замовлення. Десь 5-7 відсотків наших замовників припадає на Україну, а решта — це країни СНД та Східної Європи.
— Якщо не секрет, які зарплати у робітників «ВО ТЕХНА»?
— У нас є працівники, які отримують 3500-4000 гривень, але це головні спеціалісти. В середньому за останні два місяці зарплата складала 2240 гривень.
— Чи доводиться вам звільняти працівників?
— Буває... Але звільняємо тільки за пиятику, прогули, крадіжки. Навіть, якщо ми взяли людину на якусь конкретну роботу, а вона «не тягне», ми її переводимо на інше робоче місце, якщо у неї є бажання. Бо не всі можуть виконувати певну специфічну роботу. Можу констатувати, за чотири з половиною роки, як ми працюємо у Новограді-Волинському, від нас ще не пішов жоден кваліфікований працівник. У нас взагалі немає плинності кадрів, люди розуміють, що тут чітко виплачується заробітна плата, незалежно від політичної чи економічної ситуації у державі.
— Володимире Івановичу, з яким настроєм ви зустрічаєте своє професійне свято?
— Якщо можна так висловитися, з глибоким задоволенням і водночас занепокоєнням — де брати ресурси, аби виконати ті завдання, які перед нами стоять. Якщо взяти план на жовтень — об’єми зростуть у два з половиною рази порівняно з вереснем. Ми за місяць переробляємо 1000 тонн металу (60 відсотків — оцинкований лист і 40 відсотків — чорний профіль). Однозначно — доведеться приймати нових працівників.
Можна йти таким шляхом — найняти тисячу китайців — нехай працюють, але компанія «ВО ТЕХНА» йде по шляху збільшення продуктивності праці, розвиває новітні технології. Нині молодь непогано розбирається у комп’ютерній техніці, тому ми дивимося у майбутнє — готуємо собі здібні кадри. З цією метою наша компанія запровадила стипендію у Житомирському технологічному університеті, аби отримувати звідти спеціалістів. Місцевий промислово-економічний технікум теж готує хлопців, яких ми беремо на роботу. Це переважно оператори сучасних верстатів.
Щоразу до кінця року компанія «ВО ТЕХНА» повністю забезпечена роботою, це навіть без врахування можливих європейських замовлень.
— Дякую вам за розповідь, газета «Звягель-Інформ» вітає вас та ваш колектив з наступаючим професійним святом, бажаємо подальшого зростання!
Розмовляв Олександр ГЕМБАРСЬКИЙ
Фото Юрія ЗУБРИЦЬКОГО