ПРОЇЗД У МІСЬКОМУ АВТОБУСІ — ПІВТОРИ ГРИВНІ. ТА ЧИ НАДОВГО?

Виконавчий комітет міської ради, засідання якого відбулося у середу, 23 вересня, ухвалив рішення, згідно з яким вартість проїзду в міському автобусному транспорті становитиме 1 гривню 50 копійок. Новий тариф вступає в силу вже з суботи, 26 вересня.
Варто відзначити, що процес прийняття такого непопулярного в широких масах рішення дався міській владі непросто, адже довелося свідомо зважитися на обхід деяких норм чинного законодавства – затверджувати тариф без дотримання процедури громадських обговорень і погоджень. До слова, це підтвердили й штатні юристи виконкому. Тим не менше, влада пішла на цей крок, бо в іншому разі пасажирські перевезення по місту й далі залишалися б у напівпаралізованому стані (детальніше про проблему читайте на 3-ій сторінці).
Микола Боровець зазначив, що відповідальність за виникнення такої ситуації лежить як на керівниках автотранспортних підприємств, так і на окремих працівниках міської ради. Приватні перевізники попри вплив об’єктивних чинників – як-то стрімке здорожчання пального та автозапчастин, — до останнього зволікали зі зверненнями до міської ради щодо підвищення тарифу. А представники влади, котрі відповідають за економічні питання життєдіяльності міста, теж вчасно не відслідкували розвиток проблеми. Ось тому, аби вивести місто з транспортного колапсу, довелося збільшувати тариф на проїзд практично вольовим рішенням.
Поряд із цим діючу систему перевезення пасажирів пільгових категорій населення поки що залишили без змін.
Спосіб, у який був прийнятий новий тариф, дозволяє зробити припущення, що в питанні про міські автобусні пасажирські перевезення до остаточної крапки ще далеко. Та й перевізники неодноразово повторювали, що за їхніми розрахунками вартість проїзду у міському транспорті має бути не менше двох гривень.
Олег БРЮХАНОВ