ЯК «ПРОПІАРИТИСЯ»… НА ВОДІ

ЯК «ПРОПІАРИТИСЯ»… НА ВОДІ

Те, що виборча кампанія, яка офіційно має розпочатися 17 жовтня, вже неофіційно таки стартувала, засвідчив і початок пленарного засідання сесії міської ради від 24 вересня. Зокрема першим депутати розглянули питання щодо підвищення тарифів на послуги водоканалу. І хоч в порядку денному воно мало розглядатися четвертим «Про затвердження Правил користування системою централізованого водопостачання та водовідведення у місті Новограді-Волинському та контролю за їх виконанням», проте саме навколо цього питання намагалися «заробити бали» чи, принаймні, «засвітитися» деякі політики містечкового масштабу.
Так, до сесійного залу було зібрано десятки людей переважно похилого віку, на чолі яких взявся виступити Анатолій Шевчук, зображаючи себе при цьому таким собі «захисником знедолених і борцем за правду». З його слів ми довідалися, що тарифи на воду піднімати не можна і, роблячи це, влада «дурить» жителів міста.
Чесно кажучи, абсолютна некомпетентність виступаючого щодо цього питання спочатку викликала подив — як можна на таких емоціях публічно говорити про те, у чому не розібрався, говорити не по суті, а закидаючи лише популістські гасла типу «не дам і не допущу»?
Здивувала мене і терплячість міського голови, який намагався хоч якось пояснити, в чому ж суть питання, проте його виступаючий не хотів ні чути, ні розуміти. М.П.Боровець насамкінець заявив:
— Я також міг би зааплодувати, закликати до недовіри, кидати гасла, бо дуже хотів би понизити тарифи у час політичних кампаній. Думаєте, що я, як міський голова, менше переймаюся цими питаннями як Анатолій Володимирович Шевчук? Не знаючи реальної ситуації, можна робити подібні виступи. Але з таким підходом можна наробити багато шкоди для водоканалу і для міста.
Ми вже стільки часу не можемо дати ради водоканалу, де накопичується заборгованість за енергоносії. Анатолій Володимирович, ви повинні чесно встати і сказати — у чому причина тієї ситуації, що склалася у водоканалі?
Просто, деякі речі потрібно правильно роз’яснювати. Є офіційний документ обласного управління ЖКГ Житомирщини, де сказано, що в інших містах нашої області величина обрахунків робиться згідно з нормою споживання на одну людину, яка є від 4 до 12 метрів кубічних на жителя, і плата нараховується згідно цієї норми. Отже, норма споживання на одного жителя у Бердичеві — 12 м куб., Житомирі — 10 м куб., у Коростені — 12 м куб., а у Новограді — всього лише 4.5 м куб. за що відповідно до меншої норми і менше платимо. Про що ще можна говорити: на даний час Новоград платить у декілька разів менше за інші міста!
Якщо на цю ситуацію не вплинути, то ми сьогодні угробимо водоканал.
На жаль, незадовго до виборів чомусь активно починають з’являтися різні діячі, які дуже хочуть подобатися. А мені, як міському голові, і депутатам міської ради болить те, щоб водоканал не був розвалений.
Тільки 55% собівартості ми на даний час платимо за воду. І якщо не вживати ніяких заходів, то все це призведе до того, що ми взагалі не будемо мати води. На даний час вже чимало зроблено: поміняли насосне обладнання, провели модернізацію, зменшили на 30% енергоспоживання. Виграли грант на отримання пільгового кредиту 36 млн грн. на модернізацію водоканалу. Я б теж хотів встати і сказати, — зауважив М.П.Боровець, — як я вас так люблю, давайте не будемо піднімати тарифи. Але я бачу реальну картину, і для того, щоб дійти справедливості, треба принаймні розібратися в ситуації. Тарифи ж просто так не піднімаються — проведена повна мотивація кожної копійки.
Далі слово взяв Олександр Миколайович Котонос, заступник директора водоканалу, який щойно прийшов на підприємство:
— Працюючи на даному підприємстві з 20 серпня, я встиг вникнути в систему тарифів. В 2007 році комісією по цінах було встановлено, що собівартість води складає
8 грн. 14 коп. Це не включає заміну мереж й інші капітальні вкладення. Тож ми узгодили, що 7 грн. — це мінімальна ціна, щоб водоканал хоч якось існував. Бо хочу нагадати, що зарплата на нашому підприємстві не виплачується вже 2 місяці.
Власне, можливо, і не варто було б так детально зупинятися на цьому інциденті, адже про підняття тарифів на воду та об’єктивні причини цього рішення ми вже писали неодноразово. Однак, доводиться лише дивуватися і обурюватися тому, як деякі громадяни прагнуть «використати ситуацію», аби зайвий раз «пропіаритися».
Лариса ГЕМБАРСЬКА, депутат міської ради
Фото Віктора ТИМОЩУКА