ПРОЕКТ «УКРАЇНА» ВІД АРСЕНІЯ ЯЦЕНЮКА

ПРОЕКТ «УКРАЇНА» ВІД АРСЕНІЯ ЯЦЕНЮКА

Ідеї Арсенія Яценюка поділяють чисельні прихильникиЯкщо ми хочемо збудувати будинок, то спочатку креслимо його проект, а вже потім будуємо, а не навпаки. За схожим принципом потрібно розбудовувати й державу. Саме такого правила дотримується Арсеній Яценюк, який під час зустрічей з людьми не роздає обіцянки, як це роблять більшість політиків, а відповідає на конкретні запитання щодо запропонованої ним стратегічної програми — чотирьох цілей для країни.
«Я вражений: проїхав зі Старого Самбора до Самбора, проїхав із Донецька до Луганська, — і в мене тільки один діагноз: Західна Україна побудована за часів Австро-Угорської імперії, а Східна — Російською імперією», — наголосив політик. Нічого нового наша держава за 18 років так і не збудувала. Країні потрібна нова індустріалізація — зведення мостів, заводів, доріг.
Наша держава має також відновити своє славетне аграрне минуле. Але як же відновити те, що занедбували 18 років? У Арсенія Яценюка є конкретна відповідь — зробити це можна шляхом розвитку промислового великотоварного сільського господарства. «Дядько з п’ятьма гектарами не в змозі конкурувати в сучасному світі. Він не може купити солярку, він не може купити добрива. Він не може вийти на ринок і продати це», — розповів лідер «ФРОНТУ ЗМІН».
Але хто ж буде працювати на нових заводах і в селах, якщо населення і надалі вимиратиме, а в школах і вузах діти не навчатимуться, а протиратимуть штани? Держава повинна безкоштовно надавати медичну допомогу за певним списком (швидка допомога, реанімація тощо), це — бюджетна складова. Усі інші послуги безкоштовно отримуватимуть тільки незаможні люди, решта ж в змозі заплатити за себе.
Що ж до освіти, то країна має розуміти, які саме фахівці їй потрібні, й чітко формувати набір у вузах та ПТУ, щоб уникнути безробіття. Можливо, також варто повернутися до 10-річної середньої освіти і 5-річної вищої. Бо якщо раніше людина ставала сформованою особистістю і починала заробляти у 21 рік, то зараз це відбувається на три роки пізніше. «Виходить, що ми зменшили кількість людей, які працюють. А якщо зменшили кількість людей, які працюють, — то скоротили доходи бюджету. Якщо ми зменшили доходи бюджету — то зменшили пенсію для ваших батьків», — наголосив Арсеній Яценюк під час зустрічі зі студентами Коломийського політехнічного коледжу.
Чимало питань пролунало і щодо Збройних сил. Арсеній Яценюк упевнений, що українська армія має формуватися з двох частин: меншої — контрактної і більшої — військовослужбовців строкової служби. «Зараз ми опрацьовуємо теоретичну можливість того, щоб скоротити термін служби, наприклад, до 9 місяців. Але зробити 9 місяців чистого навчання, щоби солдат був освіченим», — заявив політик під час зустрічі з жителями містечка Жовква.
Сергій ОМЕЛЬЧЕНКО