НА СЛУЧІ — БУДЕ ГЕС?

НА СЛУЧІ — БУДЕ ГЕС?

На минулій сесії міської ради (24 вересня 2009 р.) депутати заслухали науковців щодо можливості будівництва на Случі гідроелектростанції, яка забезпечила б місто дешевою електроенергією. Наступна інформація — в цифрах і фактах розповідає про те, наскільки реальне втілення в життя цього проекту.
Річка Случ відноситься до середніх річок, загальна площа водозбору — 13800 км2, 50% якої знаходиться в Житомирській області. Середній ухил водної поверхні — 0,4%. Басейн витягнутий, розрізаний великою кількістю балок і ярів, в основному задернованих і зарослих деревно-чагарниковою рослинністю.
У районі м.Новоград-Волинський річка заключена в каньйон, в основному, складений по берегах гранітними і гранітно-гнейсовими відкладами. Ширина долини — 200-800 м. Схили круті, місцями іноді обривисті.
У межах міста в р.Случ впадає р.Смолка, яка так, як і р.Случ, в період паводків багатоводна з підйомом води до 3-4 м. Річка Случ має витрату 1% забезпеченості — 1540 м3/сек., площа водозабору до водомірного посту Новоград-Волинський становить 7462 км2.
У 1979 р. пройшла найбільша повінь за весь період спостережень з 1925 р., що становило 1040 м3/сек., це близько 2% забезпеченості. При цьому річка затоплювала велику кількість прибережних земель. На м.Новоград-Волинський це не дуже вплинуло, враховуючи, що річка проходить в обривистому каньйоні, але підйом рівня води становив 5,0-5,5 м від нормального. В літній період р.Случ маловодна, побутові витрати становлять 9,5 м3/с.
При будівництві греблі з ГЕС рівень води в межах м.Новоград-Волинський можна підняти до 3,0-3,5 м від побутового рівня, що дасть можливість створити зони відпочинку по обох берегах річки, та виробництво електроенергії до 3 тис/кВт на добу.
Підйом рівня води розповсюджуватиметься до міського водозабору і частково по р.Смолка, що покращить санітарно-екологічні умови в м.Новоград-Волинський.
Гідротехнічна споруда повинна бути залізобетонною з автоматичним скидом надлишкових вод на випадок зливи або інтенсивних сніготанень, чи одночасне сніготанення та дощові опади.
Орієнтовна вартість проектно-вишукувальних робіт становить 600-700 тис. грн. — саме за таку суму ці роботи готове виконати КП «Житомирводпроект». Термін виконання проекту — 6-7 місяців з моменту укладання договору та вирішення питань фінансування.