СТАРЕ СМІТТЄЗВАЛИЩЕ ПРОДОВЖУЄ ТРУЇТИ ЛЮДЕЙ

СТАРЕ СМІТТЄЗВАЛИЩЕ ПРОДОВЖУЄ ТРУЇТИ ЛЮДЕЙ

\"СТАРЕДаремно сподівалися жителі західних околиць Новограда-Волинського, що з відкриттям нового полігону для твердих побутових відходів екологічні проблеми їхнього мікрорайону вичерпаються. Не так сталося – як гадалося. І хоча сміття на старе звалище, що по вулиці Лянгуса, вже з липня поточного року не вивозять, загроза довкіллю майже не зменшила своїх масштабів. Їдкий дим та сморід від горіння міських відходів, накопичених тут десятиліттями, продовжує тероризувати людей…
— Зранку від диму не можна було з хати вийти, — розповідає кореспонденту «ЗІ» літній чоловік, домівка якого розташована неподалік від звалища. — Сміття горить щодня. Й таке не припиняється вже більше двох тижнів.
— Чи то його хтось навмисне підпалює? — розмірковує далі чоловік, — Може, це комусь вигідно, аби звалище горіло? Адже так легше шукати метал, коли сміття вигорить.
Як навмисно, вітер переважно жене дим зі звалища в бік житлової забудови. Так що ситуація, коли жителі навколишніх будинків через сморід і димову завісу не наважуються бодай відчинити вікно, тут не в дивину. Із таким люди стикаються практично щоразу, коли спалахує сміття.
— Скільки тут живу, стільки це звалище моє здоров’я їсть! — не приховує гніву жінка, одна з місцевих. — У нас і так екологія від Чорнобиля нікудишня, так ще й біля хати цей смітник смердить кожен день! Як не вивішу білизну — так вітер поверне сюди. Доки висохне, — все прокоптиться…
Ось таких криків душі, якщо походити кілька годин вулицями, що межують зі старим міським сміттєзвалищем, можна почути десятки. А що ж кажуть у владі з цього приводу?
Заступник начальника управління житлово-комунального господарства міської ради Володимир Мисін, до якого ми звернулися, щоб з’ясувати, яких заходів вживає влада, аби зменшити негативний вплив звалища на довкілля, повідомив, що протягом двох тижнів для гасіння джерел загоряння на сміттєзвалищі регулярно залучаються пожежні автомобілі. Їх роботу фінансують коштом міського бюджету. Для більш масштабних робіт, а саме — для проведення рекультивації всієї території колишнього звалища, у міському бюджеті на сьогодні грошей немає.
— Для того, щоб провести елементарні (!) роботи з рекультивації, — розрівняти сміття та засипати його шаром землі товщиною 30-50 сантиметрів — потрібно 100 тисяч гривень. Але зараз у бюджеті цих грошей немає, оскільки протягом року ми маємо суттєве невиконання в доходній частині бюджету. Наступний рік теж не обіцяє бути легшим, — пояснює Володимир Мисін. (Нагадаємо, що свого часу місцеві чиновники оцінювали повномасштабні роботи з рекультивації виведеного з експлуатації звалища ледь не в мільйон гривень, — прим. автора.)
Однак вихід є, — одразу ж наголошує Мисін. Нині ведуться перемовини з приватною організацією, котра дала попередню згоду на утримання цього сміттєзвалища. Якщо вдасться досягнути домовленості, то ця організація зобов’язується протягом року поступово провести роботу з рекультивації (засипати звалище землею), паралельно слідкуючи, щоб сміття на звалищі не горіло. Взамін, згідно з договором, організація отримає від влади «карт-бланш» на збирання й сортування твердих побутових відходів, що нині там накопичені.
— До угоди прикладається графік помісячних робіт, проводитиметься контроль, — запевняє Володимир Мисін, — якщо угода відбудеться, то приватна організація візьметься до роботи вже в жовтні цього року. Відповідний досвід ця організація має — вона була одним із двох підрядників, що вже були задіяні до рекультивації даного звалища. До речі, вже засипано землею два з восьми гектарів площі, де наявне сміття.
Отже, якщо плани міської влади не зірвуться, упродовж року буде кому відповідати за екологічну безпеку на найбільшому в околицях міста смітнику. Що ж до дальньої перспективи, то влада, за словами пана Мисіна, не покидає намірів з часом залучити в місто фірми, що візьмуться за масштабну переробку сміття. Насамперед, того, що накопичене на старому сміттєзвалищі.
* * *

А вже найближчим часом у Новограді-Волинському очікується справді революційний хід щодо боротьби зі сміттям — давно анонсоване запровадження роздільного збору побутових відходів. Як повідомив Володимир Мисін, міська влада вже замовила додаткові контейнери, що будуть встановлені на 20 майданчиках для збору сміття, в різних мікрорайонах міста. Передбачено окремі контейнери для скла (зеленого кольору) та під пластик (жовті).
Все це робиться не в останню чергу з метою подовження терміну експлуатації нового полігону для твердих побутових відходів, адже він спроектований на прийом лише органічних решток. Пластик, скло, метал, будівельні відходи можуть не лише пошкодити захисну плівку, що встилає робочу поверхню полігону, а й передчасно загромадити полігон тими відходами, що придатні для переробки.
Нагадаємо, що під час церемонії урочистого введення в експлуатацію нового полігону для твердих побутових відходів, міський голова Микола Боровець оголосив, що роздільний збір сміття у Новограді-Волинському за його планами буде запроваджено вже до кінця цього року.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА