БОРИС ПОДСАДНИЙ: «МІСЦЕВА ГІДРОЕЛЕКТРОСТАНЦІЯ МОГЛА Б ПОВНІСТЮ ЗАБЕЗПЕЧИТИ ВОДОКАНАЛ ТА ОСВІТЛЮВАТИ МІСТО»

БОРИС ПОДСАДНИЙ: «МІСЦЕВА ГІДРОЕЛЕКТРОСТАНЦІЯ МОГЛА Б ПОВНІСТЮ ЗАБЕЗПЕЧИТИ ВОДОКАНАЛ ТА ОСВІТЛЮВАТИ МІСТО»

Як відомо, свого часу в нашому місті працювала гідроелектростанція, яка давала Новограду-Волинському дешеву електроенергію. Нині, коли клімат на планеті почав змінюватися, виникло чимало проблем з річкою Случ. Вона мілкішає, забруднюється, через що значно погіршується і екологія. Як покращити екологічну ситуацію, а також, можливо, і вирішити питання дешевої електроенергії для міста — про це наша наступна розмова з депутатом міської ради, головним архітектором Новограда-Волинського Б.В.ПОДСАДНИМ:
— Борисе Володимировичу, як виникло питання щодо необхідності будівництва на Случі греблі і, можливо, гідроелектростанції?
— Протягом кількох останніх років триває полеміка щодо поліпшення екологічної ситуації річки Случ і, відповідно, екологічної ситуації в місті. Неодноразово це питання розглядалося на засіданнях постійних депутатських комісій, і, зрештою, його було винесено на пленарне засідання міської ради. Зрозуміло, що головний напрямок, головна артерія, навколо якої формуються всі екологічні питання Новограда-Волинського, — це річка Случ, котра завжди давала життя нашому місту. Однак з кожним роком річка все більше занепадає, і є дві основні причини такого занепаду: по-перше, це глобальне потепління, яке безпосередньо впливає не лише на Америку та європейські країни, але й на Україну, і на Новоград-Волинський, зокрема — нам катастрофічно не вистачає води у необхідній кількості. І цей спад не зупиняється, а триває. Відсутнє природнє поповнення річки водою. Навіть за цих останніх десять-п’ятнадцять років неозброєним оком помітно — наскільки у Случі впав рівень води.
По-друге, «допомагає» у занепаді Случі і населення міста, яке скидає у річку велику кількість побутових відходів і викидів.
— Не так давно у забрудненні річки винуватили підприємства міста...
— Саме населення, у першу чергу, спричиняє забруднення Случі, а не промислові підприємства, яких на сьогодні залишилося не так вже й багато, та й у тих викиди мізерні, і весь час знаходяться під серйозним контролем відповідних санітарних служб. Хоча і їх також варто брати до уваги. І переважно це ті підприємства, що знаходяться вище по течії річки.
Тож, як було перевірено і ще раз доведено, однією з основних причин забруднення річки Случ став людський фактор. Зокрема, побутові викиди. Часто трапляються випадки несанкціонованого підключення населенням міста своїх побутових витоків до ливневої каналізації, яка не призначена для таких відходів. Отже, всі ці нечистоти потрапляють просто у річку. Все це довели і рейди, які проводилися за ініціативи міської ради та за участю депутатів, райСЕС.
На сьогодні ця проблема вимагає негайного рішення.
Враховуючи дану ситуацію, міська рада віднесла це питання до першочергових, що потребують негайного вирішення, і звернулася до відповідних фахівців виконавчого комітету, які, у свою чергу, за дорученням міського голови М.П.Боровця звернулися до профільних наукових інститутів з проханням допомогти у вирішенні цієї проблеми. Це були Рівненський національний університет водного господарства і природокористування та Житомирський обласний проектний інститут «Житомирводпроект».
Без сумніву, всі кроки з вирішення цієї проблеми мають бути дуже серйозними і обережними, толерантними, бо це екологія, і вона стосується життя кожного з нас.
Як мінімум, на даний час ми маємо два погляди на вирішення цієї проблеми. Будуть ще залучатися відповідні фахові інститути з метою вивчити їх думку і обрати те, що для нас підходить найбільше.
На думку та за попередніми висновками фахівців згаданих наукових організацій, це має бути комплесний підхід. Наприклад, виникла ідея створити міжобласну комісію, яка б переймалася цими питаннями, оскільки це проблема не лише Новограда-Волинського, а й тих населених пунктів, які знаходяться вздовж усієї річки. Потрібно і місту виконати ряд підготовчих робіт, що стосуються міського господартсва. А саме — будівництво і реконструкція приймальних станцій ливневих стоків, заміна переходів інженерних мереж через річку Случ тощо.
Тільки після того було б правильним приступити до будівництва греблі у північній частині міста, в районі пивзаводу, яка дасть змогу підняти рівень річки в межах міста. Знову ж, як стверджують фахівці, це вирішить проблему цвітіння води, а за рахунок зниження її температури покращить питання флори і фауни Случі. При цьому дзеркало річки надзвичайно мало збільшить свою площу, бо Случ має високі береги. Тож, через все це процес випаровування можна до уваги не брати.
— Чиї пропозиції — житомирян чи рівненчан — більш привабливі?
— У кожного є свої «плюси». Певні напрацювання тут вже має «Житомирводпроект», який, виконуючи державні програми, займається проблемами підтоплення. Тож дослідження довели, що наша річка має значний ухил по течії, і, якщо в районі пивзаводу висоту дамби підняти до 3,5 метрів, то рівень води там, де Смолка впадає в Случ, підніметься лише на 0,5-0,7 метрів.
Рівненським інститутом впроваджено у життя програму реабілітації місцевої річки в межах міста, її реанімації, і нині відпрацьовується досить серйозна програма: проведені будівельні роботи щодо каскадів дамб, укріплені береги. У зв’язку з цим Рівне вже має ряд позитивних результатів і поліпшення екології. Але цьому передували серйозні дослідження, у зв’язку з цим і ми досить виважено підходимо до вивчення цієї проблеми.
Наша робота повинна розпочатися з серйозного наукового обгрунтування, на що надалі і націлені науковці. Не лише згадані нами, але і з інших відповідних інстанцій. Як вам відомо, сесія міської ради вже затвердила «Заходи щодо покращення екологічного стану річки Случ».
На ряду з цим розглядається цікава пропозиція, і є серйозні напрацювання щодо того, щоб у комплексі з будівництвом греблі звести також гідроелектростанцію, де встановити генератори на тихій воді. Це дозволить отримувати місту до 3000 кВт дешевої електроенергії і на 100 відсотків забезпечити нею водоканалізаційне господарство та повністю і безперебійно освітлювати місто в темну пору доби.
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА