СТЕРЕЖІТЬСЯ ПОЖЕЖІ

З настанням холодів почастішали пожежі через порушення правил пожежної безпеки при експлуатації пічного опалення. Тільки протягом поточного року від порушень правил пожежної безпеки при влаштуванні та експлуатації пічного опалення в місті і районі виникло 14 пожеж, збитки від яких становлять 71879 грн., і найприкріше те, що в результаті пожежі загинуло двоє мешканців нашого району.
Щоб цього уникнути, потрібно не залишати без догляду палаючі печі і грубки, не використовувати для їх розпалювання легкозаймисті рідини.
Всі тріщини у швах кладки можна швидко усунути промазкою та шабровкою за допомогою вогнетривкої глини. Лежаки і димарі необхідно побілити — на побіленому димарі зразу видно, де є тріщини, де проходить дим і де можуть вилетіти іскри.
Особливу увагу треба приділити справності піддувок, пічних дверцят, душників, вентиляції. При роботі печі на твердому паливі дверцята повинні бути герметичними. Перед дверцятами грубки або печі на підлозі необхідно обов’язково прикріпити металевий лист розміром 50х70 сантиметрів — так буде безпечніше, коли з топливника випаде жарина.
Димовий канал повинен бути розділений жаростійкою цеглою від дерев’яного перекриття. Товщина розділки повинна бути не менше, як 51 см у всі сторони. Не можна зберігати поряд з димарями та лежаками опалювальних печей горючі рідини та матеріали.
При експлуатації печей та грубок, навіть у великі морози, їх не слід перегрівати, краще протопити двічі на добу.
Не залишайте малолітніх дітей біля грубок, які топляться, без догляду дорослих.
Не слід сушити поблизу опалювальних приладів одяг, взуття, дрова. Шафи та інші меблі, що можуть загорітися, потрібно встановлювати не ближче одного метра від приладів опалення.
Іноді виникають пожежі через те, що господарі висипають попіл поблизу будівель або ще гірше — в господарських приміщеннях. Адже в попелі можуть залишитися тліючі жаринки, тому його рекомендують зберігати в металевому посуді або заливати водою і лише після цього висипати в ями, подалі від будівлі.
М.ЧЕРВУК, інспектор відділу державного пожежного нагляду