МОВА ПРО ШКОЛУ

МОВА ПРО ШКОЛУ

\"МОВАУ ЗОШ №3 — ПОДВІЙНИЙ ЮВІЛЕЙ
Школа… Кожен у своєму житті виходить з неї. Це початок біографії людини.
У нашій загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №3, як і у кожній школі, своя історія, своє минуле. Її історія сягає середини минулого століття. Вона заснована у 1869 році, у якій було два класи з російською та українською мовами викладання.
У 1906 році на базі школи відкрито приватну жіночу гімназію, пізніше — початкова школа, школа семирічка, а з 1939 року — Новоград-Волинська середня школа.
Тому 2009 — рік подвійного ювілею: 140 років з року її заснування та 70 років її функціонування як середньої школи.
Минали роки, змінювалось суспільство, а школа завжди сумлінно виконувала своє соціальне замовлення, ростила грамотних, відданих своїй землі трудівників, виховувала любов до Батьківщини, національних надбань поколінь.
Педагогічний, учнівський колективи прийшли до цього свята з добрими та вагомими результатами. Насамперед дбаємо про міцні знання, збереження здоров’я дитини та створення належних умов навчання і виховання. Лише за останні три роки переобладнано комп’ютерний кабінет, введено в дію стоматологічний кабінет, перекрито дах спортивного залу, придбано нові комп’ютери, приєднано до міської каналізаційної системи санітарно-гігієнічні приміщення. Створені умови для наших першокласників: обладнано спальню та ігрові кімнати.
\"МОВАПідтримували нас у цих справах міська влада, а особливо батьки учнів, які з розумінням ставляться до проблем школи.
Педагогічний колектив активно включається в усі інноваційні процеси, які відбуваються в освітній галузі. Так, наприклад, участь у Всеукраїнському педагогічному експерименті «Проектування та практичне забезпечення компетентнісно спрямованого інноваційного розвитку загальноосвітніх шкіл». Як результат участі в експерименті — перемога у 2007 році на міському рівні у фестивалі учнівських проектів під патронатом міського голови (проект «Від Лесиного джерела до Лесиних джерел» керівник — вчитель зарубіжної літератури Короленко І.Ю.). Проект реалізований в життя, мешканці мікрорайону «Світанок» мають можливість набирати чисту джерельну воду та відпочивати біля джерельця.
У минулому році вчителі української мови та літератури Класович С.П та Маліновська Н.П. стали учасниками творчої міської групи, яка працює над проблемою впровадження особистісно-орієнтованого навчання на уроках української мови та літератури під керівництвом кандидата педагогічних наук Фасолі А.М.
Вчителі школи активно впроваджують у навчально-виховний процес проектні технології. Першими ластівками, які створили власні проекти і презентували їх на першому міському фестивалі проектів, були вчителі Подгальська М.В., Чала О.І., Короленко І.Ю., Новиченко О.В.
А сьогодні майже кожен вчитель на уроках і у виховному процесі вміло використовує проектну діяльність, що є показником прогресивної спрямованості педагогічних зусиль на творчий розвиток учня.
Маючи високу професійну підготовку, напрацьовану у постійному творчому пошуку, у неперервній самоосвіті, вчителі початкових класів убачають своє педагогічне призначення в тому, щоб навчити дітей творити добро на цій землі, вчасно розкривати і максимально розвинути здібності дитини.
Наша школа — це, насамперед, простір життя дитини, в якому колектив несе велику місію — сіяти добре, вічне, розумне і утверджує людську гідність у храмах дитячих душ.
Довгих років життя тобі, ЗОШ №3, у серцях не одного покоління випускників!
Наталія КОБИЛЬНІК, директор школи

\"МОВА
З ІСТОРІЇ
1869 р. — Заснована Звягельська школа №3.
1906 р. — Відкрито єврейське приватне жіноче училище, далі відкрито початкову школу.
1934-1939 р.р. — школа-семирічка.
З 1939 р. — Новоград-Волинська середня школа №3.
3 січня 1944 р. — м.Новоград-Волинський звільнено від німецько-фашистських загарбників. Активно розпочалася робота з відновлення школи.
У вересні 1944 р. — школа відновила свою роботу.
У 1960 р. — запроваджено трудове навчання за спеціальністю «шофер і тракторист».
1960-1962 р.р. — добудовано приміщення гаража для автомашин.
1970 р. — побудовано другу частину приміщення школи.

ДИРЕКТОРИ ШКОЛИ















































Біхендер С.А. працювала директором 1934-1939-1941 рр. Вчитель історії. Сарра Абрамівна є випускницею школи.


У 1944 р. працював директором Довгальський Петро Павлович.

 

1944-1946 рр. — Поліщук Володимир Михайлович.


Титяневич Дмитро Герасимович. Працював директором з 1946 по 1948 рік. Викладав: біологію, географію, астрономію та фізику.


Пасіченко Михайло Власович працював директором з 1948 року. Вчитель історії. Багато зробив для розбудови школи в післявоєнний період. Сім’я Пасіченків жила при школі.


Гончаренко Євдокія Йосипівна — вчитель історії та директор ЗОШ №3, запровадила в школі виробниче навчання по професії водія. Завдяки їй відбулось найбільше будівництво у школі — новобудова спортзалу. Євдокія Йосипівна — учасник партизанського руху під час Великої Вітчизняної війни, вона добре знайома з генерал-майором Рокоссовським, при ньому була завідуючою дитячим військовим садком.

Це була людина, яка дуже вболівала за честь школи. При школі влаштували теплицю. Там завжди було літо — взимку там цвіли хризантеми, лілії, кали. В ті часи школа була названа іменем І.В.Мічуріна. Юні натуралісти школи були нагороджені багатьма медалями ВДНГ.

 

З 1973 по 1980 рік директором була О.А.Іванова. Деякий час працювала в Музеї Лесі Українки. За часи керівництва О.А.Іванової школа продовжувала традиції попередніх років. У цей час почалося створення навчальних кабінетів.


Чернишов Сергій Володимирович. З серпня 1980 р. — директор школи. За період його роботи було переобладнано 8 кабінетів, 4 з яких отримали звання зразкових в області. Переконав міську владу у необхідності капітального ремонту, який був виконаний за час директорства Кучинського О.О. Під час роботи Сергія Володимировича школа отримала 9 медалей ВДНГ, за навчально-дослідницькі ділянки (виробництво сільськогосподарської продукції), які розміщувалися в районі спортивного майданчика.


Кучинський Олександр Омелянович — випускник третьої школи. Вчитель вищої категорії, «Відмінник освіти України». З 1985 по 2005 р.р. — директор Новоград-Волинської школи №3. Протягом двадцяти років праці на посаді директора зробив чимало для покращення матеріально-технічної бази школи, зокрема, замінені навчальні меблі, заасфальтовано все шкільне подвір’я, підключено школу до міської каналізації.


Федорчук Володимир Григорович працював директором школи з вересня 2005 по квітень 2006 р. Велику увагу приділяв розвитку у дітей фізичних здібностей і здорового способу життя. З його ініціативи посаджено березовий гай, де підростають молоді деревця.


Кобильнік Наталія Петрівна, яка нині очолює цей навчальний заклад, випускниця третьої школи. З 1991 року — заступник директора з навчально-виховної роботи ЗОШ №3. У квітні 2006 року призначена директором школи.