ВОЛОДИМИР ЛИТВИН: «Я СТРИВОЖЕНИЙ ТИМИ ПРОЦЕСАМИ, ЩО ВІДБУВАЮТЬСЯ НА ЖИТОМИРЩИНІ»

ВОЛОДИМИР ЛИТВИН: «Я СТРИВОЖЕНИЙ ТИМИ ПРОЦЕСАМИ, ЩО ВІДБУВАЮТЬСЯ НА ЖИТОМИРЩИНІ»

\"ВОЛОДИМИР16 жовтня 2009 року Голова Верховної Ради України, Голова Народної Партії Володимир Литвин перебував з робочим візитом на Житомирщині. У ході візиту він дав прес-конференцію для представників регіональних та центральних засобів масової інформації. Цього разу вона була особливо велелюдною, бо послухати земляка, голову Верховної Ради України, кандидата в Президенти України прибули журналісти практично з усіх регіонів області. В.М.Литвин зайшов до зали з привітною посмішкою, однак трохи втомлений, адже щойно повернувся з Криму, де проводив зустріч у віддалених районах півострова:
— Хочу сказати, що проблеми в Криму кричать, як і всюди. Зокрема, начитавшись у пресі матеріалів щодо подій, що виникли на Житомирщині, зробив для себе певні висновки. Зокрема і про намагання деяких інвесторів прибрати до рук величезні лісові масиви області. Я розраховую, що ми не будемо байдужі і не стоятимемо осторонь всіх цих питань. Бо тут — наші батьки, могили предків. І на поталу область віддавати не збираємося.
Тож я серйозно стривожений всіми тими процесами, що відбуваються на Житомирщині. Скрізь біда. Взяти хоча б показник середньої зарплати по Україні – він один із найнижчих. І проблема не лише в тому, що область аграрна. Перед тим, як говорити про великі реформи, потрібно навести порядок у країні і притягти до відповідальності тих, хто призвів до такої ситуації.
— Володимире Михайловичу, вчора Новоград-Волинський практично відключено від води. Як ви можете прокоментувати ситуацію, що склалася у місті?
— Я буду займатися цим питанням. Але хочу нагадати керівникам, що крім вишиванок ще треба займатися людьми.
Відповідаючи на запитання журналістів щодо реформ в Україні, В.Литвин відповів, що перед тим, як говорити про реформи, потрібно навести елементарний порядок у країні і притягти до відповідальності тих, хто на це заслуговує.
Також ішлося про актуальні питання сьогодення: про відновлення роботи парламенту, внесення змін до закону про вибори Президента.
— Як працюватиме Верховна Рада найближчим часом?
— Скандали гарантовані, тим паче резонансні. Звичайно, це буде позначатись на ефективності роботи Верховної Ради України. Як приклад, резонансна справа під умовною назвою «Артек», через яку рейтинг України впав до найнижчої позначки. Але, судячи по всьому, результат та встановлення істини мало кого цікавлять. А істина має бути обов’язково встановлена, абсолютна істина.
— Як ви можете прокоментувати зміни до закону про вибори Президента України?
— Переконаний, що це — рейдерська схема захоплення влади. Все, що робиться зараз у плані зомбування людей, знищення конкурента, не підлягяє оцінці на прийнятному рівні. Це закон під двох кандидатів, і до зомбування підключились ЗМІ, поставлене блокування, щоб про вождів не говорити негативу. При цьому ми виступаємо флагманом демократичних свобод. Я вже говорив і ще раз стверджую, що цей закон не для прозорих результатів, а тільки для захоплення влади.
— Чи можна говорити про те, що ці вибори будуть чесними?
— Якщо вибори будуть не чесними, то ми, як Україна, приречені бути сірою плямою в Європі.
— Багато говориться про висунення єдиного кандидата від демократичних сил. Чи готові ви бути таким кандидатом?
— Демократичний кандидат за даних умов за своєю сутністю — це найбільш тоталітарна особистість. Я — просто людина, але разом з тим більше демократ, ніж всі ті разом взяті, хто себе таким декларує. І я не збираюся ні до кого тулитися, ні під кого не буду лягати, як це роблять деякі представники так званої «широко відомої у вузьких колах «інтелігенції».
— Чи можливий найближчим часом за даних умов розгляд бюджету на наступний рік хоча б у першому читанні?
— Бюджет просто необхідно прийняти зараз. Адже дехто з кандидатів розраховує на те, що після виборів прийме той бюджет, який буде треба, проголосивши при цьому, що країна — в небезпеці і потребує радикальних заходів. Ще за Ющенка введена практика призупинення дії соціальних законів. За цей час зупинена дія більше сотні таких соціальних законів, а рішення Конституційного суду лише посилює цю заборону. Адже від нас надходили пропозиції обмежити верхню межу пенсіїю 10 тисячами гривень. Рішення не пройшло, бо Конституційний суд оголосив, що ці дії є неконституційними...
— За кілька днів ви їдете з візитом до Великобританії. Про що там говоритимете?
— Буду говорити, що Україна, як держава, відіграє значну роль на європейському контитенті — як за територією, так і за потенціалом. Тож з нею потрібно рахуватися. Без сумніву, Великобританія займає серйозне місце серед важковаговиків у Європі. Тож мова вестиметься про зону вільної торгівлі, безвізовий режим. При вступі в СОТ ми взяли на себе значно більше зобов’язань, ніж потрібно було взяти. А можна було цього і не робити.
Щодо озвученої ініціативи Партії регіонів про можливість створення парламентської більшості В.Литвин відповів: «Не проявляється волі до цього, наміри зводяться лише до розмов. Я денно і ночно займаюся тим, щоб утримати ситуацію від остаточного розвалу. Дехто розглядає це як слабкість, але іншого виходу на даний момент немає. Я не бачу, щоб проглядалася воля, потенціал перевести наміри у практичну площину. Очевидно, що одна з причин знищення Верховної Ради — намагання усунути інститут, який може висувати застереження. А віра до влади вже й так підірвана.
На закінчення зустрічі Володимир Литвин подарував всім присутнім журналістам свою книгу «Історія України» з власним автографом.
Записала Лариса ЛУК’ЯНЕЦЬ
Фото Віктора ТИМОЩУКА