НАСКІЛЬКИ ШКІДЛИВІ СТАНЦІЇ МОБІЛЬНОГО ЗВ’ЯЗКУ?

НАСКІЛЬКИ ШКІДЛИВІ СТАНЦІЇ МОБІЛЬНОГО ЗВ’ЯЗКУ?

Факти — річ уперта. А свідчать вони про те, що на даний час існує серйозна стурбованість населення питаннями встановлення і експлуатації базових станцій мобільного стільникового зв’язку, які будуються поблизу житлових будинків, шкіл та інших установ, та впливу електромагнітного випромінювання на життя та здоров’я людини.
Саме для того, щоб з’ясувати всі ці питання, були запрошені представники ЗМІ Житомирщини на одну із базових станцій мобільного зв’язку оператора «Київстар» у жилому районі Житомира.
Понад 20 журналістів зібралися неподалік базової станції, щоб спільно з представником Центральної санітарно-епідеміологічної станції при Міністерстві охорони здоров’я України здійснити замірювання електромагнітного випромінювання. В ході експерименту були визначені показники 0,2 мкВт/см2 при граничній нормі 2,5 мкВт/см2. Варто зауважити, що порівняно з іншими країнами Європи, українські граничні норми досить низькі. Так, в Росії межа показників випромінювання складає 10 мкВт/см2, а в Скандинавії — 100 мкВт/см2. Цікавою особливістю є те, що чим ближче мобільний телефон знаходиться до базової станції, тим менше випромінювання він видає на абонента. Відповідно, чим більше базових станцій в районі, тим менше наватаження на телефон. У Житомирській області, за словами представника Житомирської обласної СЕС Олександра Хмари, функціонує близько 850 базових станцій мобільних операторів, Київстарівських з них — 350.
Потужність самої станції постійно змінюється, вона залежить від кількості абонентів, котрі розмовляють одночасно в зоні дії цієї базової станції, але в будь-якому випадку, більше 2,5 мкВт/см2 вона просто бути не може.
Уночі, коли розмови по мобільних телефонах — рідкість, завантаження базових станцій практично дорівнює нулю, тобто станції в основному «мовчать». Найактивніша ніч для базових станції — це новорічна, зазначив представник Центральної СЕС Олександр Штиль. Щодо спрямування самих антен — вони встановлені таким чином, щоб основна енергія була зосереджена у вузькому промені (аналогічно до променя прожектора) та не перетиналась із будівлями, що розташовані поруч. Випромінювання «вниз», на мешканців будинку, є неможливим. Таким чином, квартири житлових будівель, на яких встановлюються антени базових станцій, є абсолютно безпечними з точки зору дії на населення.
По завершенню «польових досліджень» відбулося засідання медіа-клубу в Житомирському клубі «Алір», де обговорювалися основні моменти, які викликають занепокоєність у населення щодо випромінювання базових станції.
На жаль, непоінформованість наших громадян про природу електромагнітного випромінювання базових станцій призводить до формування помилкових стереотипів про те, що розташування та робота базових станцій мобільного зв’язку може завдати шкоди людському організму, викликати погіршення самопочуття та ін.
Варто зазначити, що питання можливого впливу електромагнітного випромінювання на здоров’я людини давно знаходиться під контролем світової спільноти. Його вивченням займається ряд науково-дослідних інститутів і міжнародних організацій, провідною серед яких є Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ). На сьогодні, жодне з проведених досліджень не підтвердило факт негативного впливу такого випромінювання на здоров’я людини.
Всі базові станції, не лише «Київстар», а й інших операторів, що встановлені в Житомирській області, проходять систематичний огляд та контроль з боку санітарно-епідеміологічної станції. Будь-який житель, у межах проживання якого встановлена базова станція, може ознайомитися з дозвільною документацію на її роботу, подавши запит до місцевої санепідемстанції.
До речі, багато цікавої інформації журналісти отримали і про самі мобільні телефони, які інколи можуть дійсно стати шкідливими для своїх власників. У кожному новому мобільному телефоні встановлюється спеціальний захист, який оберігає його власника від електромагнітного випромінювання самого телефону. Тут же були проведені заміри мобілок журналістів і їх результати виявилися вражаючими. Ті телефони, які були старі (більше двох років), пошкоджені чи «затоплені» мали найвищі показники випромінювання, бо захист у них практично вже був відсутній. Різниця у показниках перевищувала десятки разів.
Варто зазначити, що мобільний телефон був придуманий і випущений у світ як саме «мобільний» — швидкий і короткий зв’язок, а не той, який може замінити довгі розмови зі стаціонарних телефонів. Особливо небезпечно розмовляти у транспорті — машинах і автобусах, які під час свого руху «екранізують», і для телефонів потрібна значно більша потужність, аби з’єднатися зі станцією. А, значить, і випромінювання значно збільшуватиметься.
Наразі було розвіяно і деякі міфи, котрі як сенсацію подавали відомі телеканали. Скажімо, той, де кілька включених і направлених один на одного телефонів під час дзвінка могли засмажити кукурудзу на поп-корн. Виявляється, учасники того експерименту під час смаження просто увімкнули генератор від мікрохвильової печі, який заховали під столом. Начебто жарт, однак він вже дуже вплинув на багатьох людей, у котрих на психологічному рівні мобільний зв’язок асоціюється із жахливими наслідками.
Саме самонавіювання, а не безпосередній вплив електромагнітних хвиль від станцій мобільного зв’язку, викликає стурбованість. Показовим цьому є той факт, коли одну з таких станцій було встановлено, проте деякий час не підключено — оформлялися документи. Проте до представників оператора посипалися скарги про погіршення стану здоров’я — підвищення тиску, болі у м’язах та суглобах, інше. Але ж станція на той момент ні хвилини ще не працювала!
Отже — жахатися таки не варто. Але тим, хто дійсно турбується про своє здоров’я, варто пам’ятати, що мобільний зв’язок — не для кількагодинних теревенів. Бо все ж таки...
Лариса ГЕМБАРСЬКА