«БРАВО!» — СКАЗАВ ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ НОВОГРАД-ВОЛИНЦЯМ

«БРАВО!» — СКАЗАВ ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ НОВОГРАД-ВОЛИНЦЯМ

Тріо «Віра» та дитячий фольклорний ансамбль «Ордана» (керівник — заслужений працівник культури Віра Матвійчук) представляли місто Новоград-Волинський на творчому звіті митців Житомирської області «Звітує піснями тобі, Україно, квітуче Полісся — земля Жита і Миру», який пройшов 20 жовтня у Національному палаці культури і мистецтв «Україна». На цьому звіті були присутні Президент України Віктор Ющенко та губернатор Житомирщини Юрій Забела. Підтримати новоград-волинські колективи приїхали заступник міського голови Валентина Титяневич, завідуюча відділом культури міськвиконкому Людмила Гамма, директор міського Палацу культури Ірина Антипчук, представники місцевих ЗМІ. 

Звягельчанки виступили у фольклорно-етнографічному блоці під назвою «Єднайся, Поліська родино!». Дитячий фольклорний ансамбль «Ордана» виконав блок купальських пісень, серед них і ті, що збирала Леся Українка на Поліссі. Народне Тріо «Віра» у складі Галини Кучинської, Ірини Антипчук і заслуженого працівника культури України Віри Матвійчук підкорило глядачів виконанням старовинного канту «Пташечка», який особливо було відмічено фахівцями — за високу виконавську майстерність твору. Багато хто з керівників відомих колективів висловив бажання взяти цей твір до власного репертуару.
Без сумніву, виступ новоград-волинців сподобався Президенту України Віктору Ющенку, який емоційно вигукнув «Браво» на адресу тріо «Віра» і на завершення твору підтримав виконавців канту гучними оплесками. До речі, наші артисти були одягнені у старовинні автентичні костюми та полотняні намітки, що їх колись носили на Поліссі у нашому регіоні.
Серед 5 тисяч глядачів палацу «Україна» було чимало земляків з Житомирщини, які прийшли насолодитися виступами самодіяльних артистів.
У більш ніж трьохгодинній програмі взяли участь понад 970 учасників — представників 37 колективів та окремих виконавців із Житомира, Бердичева, Малина та інших районів області. Серед виступаючих, такі знані в Україні та за її межами колективи як Житомирська міська хорова капела «Орея», зразковий дитячий хореографічний ансамбль «Сонечко», Поліський ансамбль пісні і танцю «Льонок», фольклорний ансамбль національного обряду «Родослав».
Вітаючи учасників, гостей та організаторів заходу, Президент відзначив важливу роль регіону у становленні духовності й культури держави, адже родом з Полісся багато відомих наших співвітчизників, таких як письменники — Леся Українка, Іван Огієнко, Максим Рильський, Володимир Короленко, гетьман — Іван Виговський та засновник космічної галузі в СРСР — Сергій Корольов. Віктор Ющенко висловив переконання, що на Житомирщині й нині живе й розвивається дух української історичної та культурної традиції. Під час святкового концерту Президент вручив митцям нашого краю державні нагороди.
Окрім номерів художньої самодіяльності Житомирщина представила виставку народної творчості і традиційних народних ремесел. 21 майстер продемонстрував свої роботи у стилі традиційної вишиванки, килимарства, розпису на бересті, писанкарства, іконопису, тістопластики та різьби по дереву.
За часи незалежності України митці Житомирської області вдруге демонстрували свої таланти. Цього разу Житомирщина звітувала 20-ю серед всіх областей нашої держави.
Підготувала Лариса ГЕМБАРСЬКА