ЖИТОМИРЩИНА ПРАВОСЛАВНА

ЖИТОМИРЩИНА ПРАВОСЛАВНА

29 жовтня в місті Радомишль в етнопарку «Радомисльська папірня» родини Богомолець-Шереметьєвих відбулась урочиста церемонія відкриття пам'ятника архімандриту Києво-Печерської Лаври Єлисею (Плетенецькому). В церемонії освячення пам'ятника взяв участь голова Української Православної Церкви — Блаженніший Митрополит Володимир.
Відкриття пам'ятника приурочене до 385-ї річниці від дня смерті видатного діяча української історії та культури. Єлисей (Плетенецький) — визначна постать в українській історії та культурі XVI-XVII сторіччя. Церковний діяч, письменник, він все життя присвятив служінню українському народу через збереження цілісності православ'я в Україні, активний розвиток Києво-Печерської Лаври та невтомну просвітницьку діяльність.
1599 року Єлисея (Плетенецького) було обрано архімандритом Києво-Печерської Лаври. В ті складні для монастиря часи загального розколу церковного світу внаслідок Брестської унії новопризначений архімандрит розпочав внутрішню перебудову Лаври, щоб скріпити та зберегти її як ідеологічний осередок православної віри. Протягом всього життя Єлисей (Плетенецький) намагався відроджувати та будувати нові цитаделі православної віри, серед яких — Китаєва пустинь та Свято-Вознесенський Флоровський жіночий монастир. Архімандрит Києво-Печерської Лаври Захарій Копистенський називав його «батьком не тільки для Лаври, але й для всього українського народу».
За часів його управління Лаврою в монастирі велась активна просвітницька діяльність. Було збудовано чималу кількість шкіл, створено типографію, розпочато видавництво просвітницької та полемічної літератури. 1612 року Єлисей (Плетенецький) у місті Радомишль заснував першу в Центральній Україні паперову фабрику. Її виробництво паперу повністю забезпечувало потреби друкарні Києво-Печерської Лаври протягом XVII-XVIII сторіччя.
Сьогодні зусиллями родини Богомолець-Шереметьєвих пам'ять про Єлисея Плетенецького та перша папірня Києво-Печерської Лаври отримали нове життя. Пам'ятник фундатору першій у центральній Україні паперовій фабриці — це єдина в Україні кам'яна композиція, розташована на поверхні води. На створення унікальної скульптурної композиції відомому канадському скульптору Владу Волосенку знадобилося 150 днів. Для виготовлення пам'ятника були використані вітчизняні матеріали — габро та лабродарит. Вага композиції без фундаменту складає 5,5 тон. Довжина — 3,4 метри, висота — 1,7 метрів. Для укріплення скульптури на дзеркалі водоймища — було створено спеціальний фундамент.
Скульптуру монаха, який сидить в кам'яному човні зі свічею та читає книгу, встановлено посеред ріки Мики, що з двох боків омиває Папірню. Човен символізує шлях, який кожному з нас потрібно пройти, а книга — знання...
ПРО ЕТНОПАРК
Етнопарк «Радомисльська папірня» — це територія енергетичного відродження української культури та духовності. Унікальне за своєю історією місце народження першої в Україні паперової фабрики Києво-Печерської Лаври в місті Радомишль на довгий час було забуте, але зараз повертає свій величезний історико-культурний зміст.
Історія створення етнопарку. На початку 2007 року, під час пошуку приміщення для створення Музею української домашньої ікони та раритетів, родина Богомолець-Шереметьєвих придбала в місті Радомишль старовинний млин, який потребував значної реконструкції. Родину меценатів відродження української історії та культури здивував та зацікавив той факт, що в будівлі млина замість вікон були бійниці. У результаті дослідження дізналися — у 1612 року на цьому місці, на гранітній скелі, що омивається з двох боків рікою Микою, була заснована перша в Центральній Україні паперова фабрика Києво-Печерської Лаври. Приміщення папірні були частково зруйновані під час козацьких повстань. У XIX столітті на їхніх руїнах було побудовано млин.
Сьогодні зусиллями родини Богомолець-Шереметьєвих папірня отримує нове життя — третій рік триває її реконструкція. В приміщенні папірні буде розташовано Музей-маєток родини Богомолець-Шереметьевих.
Сьогодення та майбутнє етнопарку. Загальна площа споруд музею-маєтку в етнопарку «Радомисльська папірня» («Радомисль» — стародавня назва сучасного Радомишлю) — понад дві тисячі квадратних метрів. Вежа та три крила будівлі поступово перетворюються на виставково-культурний центр. В одному з приміщень буде відновлена технологія ручного виготовлення паперу з рослинної сировини. Незабаром кожен із гостей Музею-маєтку зможе виготовити папір власноруч та доторкнутися до славетного минулого свого народу часів Єлисея (Плетенецького).
На сьогодні повністю відновлено трапезну, з прадавньою піччю-каміном, всередині якої вбудована місткість для приготування їжі на 50 літрів. Незабаром закінчаться роботи в концертній залі на 150 місць. Концертна зала вже пройшла акустично-балістичну експертизу та відповідає за якістю найвищим європейськім стандартам. Реставрація проходить зі збереженням всіх старовинних ручних технологій.
Після завершення реставрації у виставкових залах будівлі буде створено Музей української домашньої ікони та раритетів родини Богомолець-Шереметьєвих. В експозиції музею будуть виставлені експонати унікальної колекції українських домашніх ікон Ольги Богомолець, яка нараховує понад п'ять тисяч експонатів, старовинних військових карт та раритетів часів Козаччини Олексія Шереметьєва.
Етнопарк «Радомисльська папірня» — це місце, де час змінює свій плин та наповнюється сенсом.
ПРО РОДИНУ
Родина Богомолець-Шереметьєвих відома своєю благодійною діяльністю у галузі відродження національної спадщини та здобутків української історії та культури. Протягом багатьох років родина займається благодійними культурними та соціальними проектами, дослідницькою та видавничою справою, освітніми програмами та мистецькими заходами з метою підвищення рівня самосвідомості та життя українського суспільства.
Олексій Шереметьєв — юрист за професією, власник «Торгового дому Шереметьєвих», відомий український меценат та колекціонер, засновник «Музею Шереметьєвих». Є членом Британського товариства дослідників Кримської війни, а його колекція предметів мистецтва, старовини, етнографії та військової історії справедливо вважається одним із авторитетніших приватних зібрань у світі. З 2008 року на основі колекції розгорнуто унікальну масштабну експозицію, присвячену Кримській війні 1854-1856 років у Балаклаві, а в Києві працює постійно діюча виставка «Військова слава України», експонати якої протягом 2004-2009 відкривали експозиції у Вінниці, Севастополі, Полтаві, Керчі та Криму. За матеріалами колекції Олексія Шереметьєва видано три книги.
Ольга Богомолець — заслужений лікар України, професор, директор Інституту дерматології та косметології, авторка-виконавиця українських романсів на власні вірші. Ольга Богомолець — лауреат Всеукраїнського фестивалю авторської пісні «Оберіг», міжнародних фестивалей «Сопот» та «Білі вітрила», володарка спеціального призу радіостанції «Свобода», премії ім. Василя Стуса, титулів «Княгиня української пісні» та «Володарка оксамитового голосу». З 1992 році й донині всі концерти Ольги Богомолець — благодійні.
У 2007-2008 роках задля припинення епідемії туберкульозу в Україні Ольга Богомолець об'їздила з концертами більшість жіночих тюрем та колоній для неповнолітніх. Протягом лютого-травня 2009 року Ольга Богомолець та її команда провели безкоштовні огляди більш ніж 55000 дітей-сиріт та благодійні концерти для медиків в усіх регіонах України. Ольга Богомолець володіє найбільшою в Україні колекцією української домашньої ікони, яка нараховує понад п'ять тисяч екземплярів та за матеріалами якої видано чотири книги-альбоми.