ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ — ЗАПОРУКА УСПІХУ ТА РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ МІСТА

Глобальна економічна криза змушує світ принципово інакше подивитись практично на всі проблеми ХХІ століття і, перш за все, на проблеми енергетичної галузі. На превеликий жаль, нині Україна, навіть серед країн Європи, є чемпіоном з енерговитрат на одиницю виробленого продукту і споживає в 2,4 рази більше енергоресурсів, ніж в середньому у світі та у 3,1 рази більше, ніж країни ЄС. Енерговитрати у житлово-комунальному секторі займають левову частку у загальних енерговитратах.
Енергозбереження та ефективне використання енергетичних ресурсів є важливими завданнями розвитку Новограда-Волинського. Місто давно співпрацює із світовими організаціями, які допомагають теоретично та практично зробити використання енергоресурсів ефективнішим та економнішим.
22 жовтня у Новоград-Волинській гімназії ім.Лесі Українки відбулася розширена зустріч з питань енергозбереження та енергоефективності, в якій взяли участь представники міської влади, директори комунальних підприємств, директори шкіл, учнівська молодь міста та представники проектів GTZ, SPARE, компанії «Філіпс Україна». Організатор зустрічі — відділ підтримки муніципальних ініціатив та інвестицій міської ради. 
Міський голова М.П.Боровець запевнив, що влада має на меті обов’язково досягнути поставлені цілі та завдання в плані енергозбереження. Він подякував гостям, що так відповідально та професійно допомагають нашому місту. Нагадаємо, що завдяки участі у різних проектах і підтримці німецьких та українських організацій новоград-волинські школярі мали змогу отримати безкоштовні тематичні щоденники на навчальний рік та підручники з енергозбереження. Наразі обрано 3 пілотні школи в місті, де впроваджуються енергозберігаючі технології, вивчається можливість енергозбереження у житловій галузі. 4 березня ц.р. була прийнята Концепція енергозбереження міста, розробляється стратегічний план щодо впровадження енергоефективних технологій, це дозволить економніше та ефективніше використовувати енергоресурси. Також у цьому році був підписаний меморандум з українсько-німецьким Технічним співробітництвом GTZ «Енергоефективність у будівлях». 
За словами національного координатора Проекту GTZ Репсіме Хренова-Шимкіної, об’їздивши більше 30 міст України, в Новограді-Волинському побачили найбільше зацікавлення влади у співпраці, прагнення до покращення ситуації та отримання необхідних знань. 
Велике значення має інформаційне роз’яснення теми для школярів. Саме навчальні заклади можуть стати точками росту енергоефективності, адже, як підкреслив представник міжнародного освітнього проекту з енергозбереження SPARE Леонід Фірсов, більшість учнів не знає, скільки сплачують батьки за комунальні послуги, тому їм важко зрозуміти, чому саме потрібно економити. За його словами, Новоград-Волинський — перше місто в Україні, яке повністю впроваджує проект з усіма необхідними елементами і є прикладом для інших. 
Керівник напрямку професійної світлотехніки компанії «Філіпс-Україна» Олександр Вінниченко розповів, які основні проблеми є в українських містах, що не дозволяють раціонально використовувати енергоресурси, і що саме можна впровадити для їх вирішення. Насамперед, проблемою є застарілі арматури на освітлювальному обладнанні, зайвий баласт в їх середині, люмінесцентні лампи ще з часів СРСР. Сьогодні стало очевидним, що «можливості пристосування» до ситуації майже вичерпані, а необхідний технологічний прорив можуть забезпечити лише нові знання, нові технології і нові матеріали Після заміни старих ламп споживання електроенергії вдвічі зменшується, натомість вдвічі збільшується світловіддача, підвищується кольоропередача. Скажімо, старі люмінесцентні лампи містять близько 60-80 г ртуті, а нові — лише 1,4. 
Перед присутніми виступили директор Новоград-Волинського РЕМ, М.Цяпенко, директор КП «Новоград-Волинськтеплокомуненерго» Л.Тодорович, начальник управління експлуатації газового господарства М.Додонов, заступник начальника КП ВУВКГ О.Котонос, які розповіли про роботу підприємств та необхідність впровадження енергоефективності на них. Надзвичайно активно школярі спілкувались із керівниками комунальних підприємств, дітей цікавили перспективи покращення води, облік наданих послуг, можливість будівництва гідроелектростанції, причини відключення води, електроенергії та інші. Також для гостей виступили члени агітбригади Палацу шкільної молоді, а учні шкіл оформили залу малюнками на тему енергоефективності. Найактивніші отримали символічні подарунки від українсько-німецького Технічного співробітництва GTZ «Енергоефективність у будівлях». 
Багато дітей Новограда-Волинського дійсно розуміють важливість поставленої проблеми, є зацікавленими у її розв’язанні та здатні усвідомити свою відповідальність на майбутнє. Кожен з нас простими методами та зміною щоденних звичок може зменшити ресурсоспоживання у побуті, адже сьогодні енергозбереження — це просто невід’ємний елемент сучасної світової культури.
Відділ інформації та зв’язків із громадськістю міської ради