«З ЛЮБОВ’Ю ТА ТУРБОТОЮ ДО ДІТЕЙ»

Секретар Новоград-Волинської міської ради Володимир Федорчук взяв участь у Всеукраїнській нараді «З любов’ю та турботою до дітей», яка проходила 22 жовтня у місті Харкові. Вп’яте нарада відбулася під головуванням Президента України Віктора Ющенка. Делегацію Житомирської області очолив голова облдержадміністрації Юрій Забела.
На нараді було розглянуто питання подальшого посилення захисту прав і надання допомоги дітям-сиротам і дітям, позбавленими батьківського піклування, зокрема:

  • подолання дитячої безпритульності та бездоглядності;

  • створення умов для реалізації права кожної дитини на виховання в сім’ї;

  • посилення державної підтримки та підвищення соціального престижу усиновлення;

  • підвищення ефективності діяльності і першочергових завдань влади у цій сфері.


Серед позитивних зрушень, що відбулися за останні два роки, Президент назвав зупинення негативних тенденцій 2000-2005 років щодо зменшення кількості усиновлених дітей. Глава держави окремо зупинився на питаннях, пов’язаних з дитбудинками сімейного типу і прийомними сім’ями. Він зокрема зазначив, що у розрізі регіонів ситуація із залученням дітей-сиріт до таких форм виховання є різною та попередив керівників областей і районів – робота у цьому напрямку буде одним з критеріїв оцінки їхньої діяльності за підсумками першого півріччя.
За словами Президента, особливо гострим питанням є значна кількість порушень житлових і майнових прав дітей. В.Ющенко доручив головам ОДА у двохмісячний термін подати до Секретаріату Президента та Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту інформацію про стан закріплення житла за дітьми, позбавленими батьківського піклування та сиротами.
Глава держави також наголосив на необхідності забезпечення ширшого доступу до освіти, зокрема вищої, дітям з багатодітних родин, дітям-сиротам та інвалідам. За його словами, Міністерство освіти та науки при формуванні держзамовлення має врахувати особливий статус таких дітей.
Віктор Ющенко висловив своє переконання, що турбота про сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, безумовно, не є проблемою лише влади. Президент наголосив, що у даному питанні активну роль має відігравати Церква, громадські ініціативи, усі громадяни. Зокрема Віктор Андрійович акцентував на важливості та велику роль Церкви у моральному вихованні нашої нації.
У нараді взяли участь: секретар РНБОУ Раїса Богатирьова, віце-прем’єр-міністр Іван Васюник, міністр освіти та науки Іван Вакарчук, міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, міністр у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко, уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова, інші посадовці.
Довідково: у Новограді-Волинському під опікую та піклуванням громадян знаходиться 93 дитини і на усиновленні 84. З початку 2009 року в місті усиновлено 12 дітей.
Відділ інформації та зв’язків з громадськістю міської ради