ЗАРАДИ СПІЛЬНОЇ СПРАВИ

Напередодні 65-річчя визволення України від німецько-фашистських загарбників для молодого покоління, яке втрачає сьогодні почуття духовності і патріотизму, любові до рідного краю, шани та поваги до героїчного історичного минулого нашого народу в тій війні, варто нагадати події тих часів. Із звіту з’єднання партизанських загонів Житомирської області Центральному комітетові КП(б) про звірства і злодіяння фашистських загарбників не раніше 1 травня 1943 року:
— німецькі окупанти знищують населення області, грабують майно, спалюють села, вивозять на каторгу в Німеччину молодь і працездатне населення. Фашисти влаштовують криваві розправи над мирним населенням за свої невдачі у боротьбі з партизанами.
У Городницькому районі німці спалили 6 сіл із загальною кількістю 1700 дворів. Тільки у селі Велика Цвіля спалено 523 двори.
У містах Житомирі, Новограді-Волинському, Коростені і Овручі на площах збудовано шибениці. Тут німці вішають усіх, хто винний у недодержанні німецького режиму або запідозрений у неблагонадійності.
У Новограді-Волинському німці продають на базарі дітей, батьків яких вони вивезли до Німеччини, а села спалили. Дітей може купувати, хто забажає — 5 марок за хлопчика, 13 марок за дівчинку — ось ціна, встановлена фашистами за українських дітей. У квітні 1943 року німці вивезли все працездатне населення сіл Ходурки, Карпилівка, Велика Цвіля, Хутір Адамів, Дубники Городницького району. Ці села німці спалили.
Нині у Новоград-Волинському районі живими залишилось усього 77 чоловік із числа учасників партизанського руху в часи Великої Вітчизняної війни, з них — 25 жінок.
Слід зазначити, що сьогодні Житомирське обласне козацьке реєстрове товариство, спільно з комуністами Новоград-Волинського міському КПУ проводить цілеспрямовану і виважену співпрацю в питаннях відродження народної і християнської духовності і патріотизму серед молоді.
Перший секретар Новоград-Волинського міського комітету Комуністичної партії Геннадій Борисович Цаплін за вагомий внесок у відродження духовності і патріотизму українського народу та розбудову держави був нагороджений Гетьманом Українського Реєстрового Козацтва А.І. Шевченком козацькою грамотою. Завдяки його зусиллям в археологічних дослідженнях рідного краю, учень — Козакевич Андрій зайняв два других місця в Україні на міжнародному конкурсі з українознавства у Києві в 2009 році.
Також приємно відмітити, що на день Українського козацтва — 14 жовтня — більше десяти комуністів прийняли козацьку присягу і урочисту на козацькій шаблі посвяту в Українське реєстрове козацтво в православному храмі на вірність Богу, українському народу та реєстровому козацтву.
У нас нема ідеологічних розбіжностей, коли мова йде про долю, шану і повагу до простої людини праці. На народних звичаях і традиціях, на героїчному минулому тих, хто захищав Вітчизну від лютих ворогів від часів Київської русі, України козацької, чия слава не вмерла, не загинула, за відродження соціалістичних ідеалів в нашому сьогоденні, особливо за майже втрачене молоде покоління з його духовними цінностями в наш час — ось так бачать спільну працю українські реєстрові козаки з комуністами міста, яких веде за собою Г.Б.Цаплін.
О.ДРОЗДЮК, отаман Житомирського обласного козацького товариства ВГО УРК генерал-майор