ДЛЯ ЕНЕРГЕТИКІВ МИ — ЛИШЕ ТРЕТЯ КАТЕГОРІЯ. МОЖЕМО ПОЧЕКАТИ…

На засіданні виконавчого комітету міської ради у середу, 28 жовтня, одним із основних питань постало енергозабезпечення міста. Члени виконкому вже давно збиралися заслухати це питання, оскільки з різних мікрорайонів систематично надходять скарги про відключення від електроенергії. Відтак, до керівництва місцевого району електромереж накопилося багато запитань. Як у влади, так і в громади.
Начальник РЕМ Михайло Цяпенко не приховував — проблема із енергозабезпеченням є. Вона глобальна — увесь Новоград-Волинський район (в тому числі — й місто) живиться лише від однієї підстанції, що розташована по вулиці Шепетівській. Ніяких альтернативних ліній просто немає.
Позитив у тому, що наявність цієї проблеми ні влада, ні обленерго не відкидають. «Мінус» — для її розв’язання потрібно багатомільйонні інвестиції, які самотужки на місцевому рівні аж ніяк не знайти. Такі питання вирішуються щонайменше у профільному міністерстві, а то й у вищих владних колах. Отож, у рішення виконкому так і написали: порушити клопотання перед Кабінетом Міністрів України, керівництвом ВАТ «Енергопостачальна компанія «Житомиробленерго» про будівництво додаткової лінії електропередач та електропідстанції на вул. Шепетівська за державні кошти та кошти інвестора.
Що ж до локальних труднощів, то їх теж у достатку. Останніми роками населення обзавелося потужною побутовою технікою — обігрівачами, мікрохвильовими печами, пральними машинами тощо. Як наслідок — суттєво зросло навантаження на існуючі електромережі. До такого росту електропостачальна організація виявилася не готовою, не вкладаючи достатньо коштів у модернізацію ЛЕП та іншого обладнання. Відтак, стрімке збільшення потреб у електроенергії випереджає можливості діючих ліній. Енергетики ж перекладають «провину» на споживачів, які, бачте, понастановлювали у квартирах багато потужної побутової техніки.
Масове переобладнання квартир на перших поверхах під магазини, де діють холодильні й морозильні установки, інша техніка, теж призводить до перевищення розрахункових норм споживання. А де є перевантаження — там і підвищена ймовірність аварійного відключення. Тож, міський голова ініціював створення комісії, яка має обстежити проблемні будинки. Де є невідповідність фактичного споживання електрики до виданих технічних умов, тих підприємців зобов’яжуть провести окремі лінії до своїх магазинів.
Порушили під час засідання й питання щодо безпеки трансформаторних підстанцій, яких по місту діє 114. Одразу пригадується випадок, як у мікрорайоні «Болгарбуд» у минулому році від ураження струмом загинула дитина… Начальник РЕМ зі свого боку пообіцяв, що персонал району електромереж відповідальніше підійде до захисту трансформаторних підстанцій від сторонніх втручань. При цьому й громада має бути свідомою — повідомляти чергового РЕМу при виявленні будь-яких пошкоджень.
З огляду на ці та низку інших проблем Микола Боровець зробив висновок, що потрібно розробити й затвердити комплексну програму енергозабезпечення міста, в якій врахувати всі проблемні питання. І чітко, по роках, намітити шляхи їх вирішення.
А поки що висновок напрошується такий: якщо у вас несподівано відключився комп’ютер, холодильник чи інший прилад або весь вечір доведеться провести у пітьмі, то знайте: нічого страшного в цьому енергетики не вбачають. Для них населення, заклади торгівлі, школи й дитсадки (тобто всі, крім стратегічно важливих об’єктів і підприємств) — це лише третя категорія споживачів. А чекати така категорія на поновлення електропостачання, згідно з нормативами, може довго. Навіть добу.
Олег БРЮХАНОВ