НОВОГРАД-ВОЛИНЦІ ВІДЗНАЧИЛИ 65-ТУ РІЧНИЦЮ ВИЗВОЛЕННЯ УКРАЇНИ ВІД НІМЕЦЬКО-ФАШИСТСЬКИХ ЗАГАРБНИКІВ

НОВОГРАД-ВОЛИНЦІ ВІДЗНАЧИЛИ 65-ТУ РІЧНИЦЮ ВИЗВОЛЕННЯ УКРАЇНИ ВІД НІМЕЦЬКО-ФАШИСТСЬКИХ ЗАГАРБНИКІВ

65 років тому, у далекому 1944 році, для України відзвучали останні постріли великої, важкої, трагічної і незабутньої Великої Вітчизняної війни. 28 жовтня наша держава вперше на офіційному рівні святкує День визволення від німецько-фашистських загарбників.
Громадськість Новограда-Волинського, ветерани, молодь поклали квіти до пам’ятних знаків та могил у Сквері Слави, міському Парку культури та відпочинку, Меморіальному військовому кладовищі і біля пам’ятного знаку «Танк «Беспощадный», встановленого на честь 25-ї річниці визволення України У міському Палаці культури відбулись урочистості, під час яких ветеранів Великої Вітчизняної війни зі святом привітали міський голова Микола Боровець, голова Новоград-Волинської районної ради Віктор Гончарук, заступник командира 30-ї окремої механізованої бригади гвардії підполковник Володимир Майданюк. Про хід Великої Вітчизняної війни, переломні битви та етапи визволення України розповів голова міської організації ветеранів війни та праці Костянтин Миколайович Малов. Зі словами подяки звернулися до ветеранів представники Школи лідера Палацу шкільної молоді, які сьогодні гідно продовжують патріотичні традиції старших поколінь та свято бережуть історичну пам’ять українського народу.
Микола Боровець вручив ветеранам Великої Вітчизняної війни — учасникам бойових дій — почесні грамоти міської ради, подяки та цінні подарунки. За клопотанням міського осередку «Спілки радянських офіцерів» п’ятеро колишніх офіцерів Збройних сил нагороджені медаллю «90 лет Советской Армии» і пам’ятними знаками «60 лет Победы в Сталинградской битве» та «10 лет ВУССО».
Після закінчення урочистої частини для ветеранів пройшов святковий концерт.
Напередодні свята учні міських шкіл привітали визволителів символічними фронтовими конвертами та квітами. У навчальних закладах відбулись зустрічі з ветеранами, а в бібліотеках міста проходять тематичні виставки.
Довідково: Воєнні дії під час Другої світової війни відбувалися на території України протягом 40 місяців — із 22 червня 1941 до кінця жовтня 1944 року. За сучасними підрахунками, загальні людські втрати України становлять близько 9 мільйонів людей.  Цілком чи частково на території республіки було зруйновано понад 700 міст і 28 тисяч сіл, без даху над головою залишилися близько 10 мільйонів людей.
Також повністю чи частково було знищено понад 16 тисяч промислових підприємств. Підраховано, що загальні втрати економіки України у війні сягнули 40%. А от завершила визволення України Карпатська операція, що розпочалася 9 вересня 1944 року наступом 1-ї Гвардійської армії. 27 жовтня 1944 року було звільнено Ужгород, а 28 жовтня радянські війська вийшли на сучасний кордон України. Загалом в боях на території України загинули мільйони радянських воїнів.
Відділ інформації та зв’язків з громадськістю міської ради