САНІТАРНА РУБКА ЧИ БЕЗЗАКОННЯ В ЛІСІ?

У недалекому минулому, під час так званої «перебудови», розкрадання лісів набули стихійних наслідків. Чого варте лише одне Закарпаття, де хижацька, повальна вирубка хвойних порід призвела до небачених досі повеней, сповзання грунтів з гір тощо.
Боротися з розкраданням лісів у місцевості, де це основний промисел і де влада практично не діяла, було дуже важко. Захисники природи зверталися до правохоронних органів, до Міністерстерства охорони природи. Однак — безрезультатно.
Розкрадання лісів вдосконалювалося. Зорієнтувавшись у ситуації, місцеві ділки по селах відкрили пилорами, де приймався і тут же перероблявся крадений ліс. Пиломатеріали довго не затримувалися. Кращі з них пливли за кордон. А навколо сіл залишалися чахлі рідколісся з покручених низькорослих сосен.
Реальну картину прикривали, замилювали очі щодо приросту лісонасаджень, хоча насправді щільність лісового масиву катастрофічно зменшувалася. Чи не тому над Україною почали проноситися бурани?
Яка ситуація нині в наших лісах — аналізувати поки що не беремося. Хоча крадіжки деревини мають своє місце. Міліція то там, то там вилучає крадений ліс, закриває пилорами, складає протоколи на порушників.
А нещодавно до редакції зателефонували мешканці району і повідомили, що поблизу села Івашківка вирубують соснову лісосмугу, що простяглась уздовж Случі. Разом з тим Звягельщиною поповзли чутки, начебто, в тій місцині якісь великі чиновники хочуть звести два котеджа. Навіть подейкували, що дядьки ті, ніби з самої Верховної Ради.
Говорили ще, що ця соснина навесні горіла. А самому пригадалося, що ця лісосмуга, точніше зарослі в ній, горіли вже не вперше, як і у багатьох лісах. Але дерева оживали. Так було і на «Лубчиці», і по той бік річки, і в інших місцях.
Проте, аби не думати та не гадати, ми звернулися до
Ю.Босса, директора дочірнього підприємства «Новоград-Волинський лісгосп АПК».
— Вирізали дві ділянки лісу, — сказав Юрій Володимирович. — На одній уже зроблена підготовка для посадки дерев, на другій — планується на весну.
— Кажуть, що тут хочуть щось будувати…
— Таке чув і я! Але то все чутки. Питання про будівництво в цій місцевості не стояло. Наші люди дивляться на події у тому ракурсі, що відбуваються в країні, ось і думають хтозна-що. А основна причина вирубки — весняна пожежа.
— Але ж серед сухостою є чимало й живого дерева.
— Є, не заперечую. Але якщо серед лісу виявлено невисокий процент життєздатної деревини, тоді, звичайно, вирізується вся площа. Крім того, приїжджала спеціальна комісія по лісозахисту з Житомира і Вінниці, яка встановила, що крім спаленого лісу було чимало і хворих дерев. Тому й постало питання про вирубку, а відтак посадку нових насаджень.
— Які породи саме садитимуть?
— Сосну, дуб, клен і ясен. Уже привезені саджанці. Тож, хвилюватися зайве, будівництва тут ніякого не буде.
Підготував Микола МАРУСЯК