МИСЛИВЦЮ НА ЗАМІТКУ

Відповідно до Закону України «Про мисливське господарство та полювання» і на підставі наказу Державного комітету лісового господарства України від 17.04.2009 року №102 «Про проведення полювання на диких парнокопитних та хутрових тварин у мисливський сезон 2009/2010 роках» вже з 30.05.2009 року відкрито полювання індивідуального господарювання на самця козулі, яке триватиме до 27.12.2009 року включно, оленя благородного і плямистого, самок козулі та молодняк зазначених видів з 1 вересня 2009 року до 27 грудня 2009 року включно та самця кабана з 01.08.2009 до 31.01.2010 року.
07.11.2009 року розпочалося та триватиме до 27.12.2009 року включно колективне та облавне полювання на диких парнокопитних тварин: до 31.01.2010 — на зайця-русака, лисицю, єнотоподібного собаку, куницю лісову, бобра.
Також встановлено, що днями полювання є:

  • на парнокопитних індивідуального — усі дні тижня, а колективного та облавного — субота, неділя;

  • на зайця-русака, лисицю, куницю лісову, бобра — субота, неділя.


Денна норма відстрілу зайця-русака одним мисливцем — один заєць. Норма відстрілу єнотоподібного собаку та лисиці — не лімітована.
Полювання на мисливських тварин проводиметься за наявності в користувачів угідь матеріалів діючого мисливського упорядкування. Полювання на зайця-русака, єнотоподібного собаку, вовка та лисицю — за відстрільними картками, що видаються користувачами мисливських угідь, у межах установленої пропускної спроможності угідь. Полювання на диких парнокопитних тварин, куниці лісової, бобра проводитиметься за ліцензіями.
Добування вовка, лисиці та єнотоподібного вовка дозволяється здійснювати за наявності в мисливця ліцензії або відстрільної картки на добування інших мисливських тварин.
Допускаються до полювання лише ті мисливці, які мають документи на право полювання, передбачені ст. 14 Закону України «Про мисливське господарство та полювання». Згідно з даним законом право на полювання в межах визначених для цього мисливських угідь мають громадяни України, які досягли 18-річного віку, одержали в установленому порядку дозвіл на добування хутрового звіра та інші документи, що засвідчують право на полювання. Полювання з використанням вогнепальної мисливської зброї дозволяється лише особам, які в установленому порядку одержали дозвіл органу внутрішніх справ на право користування цією зброєю.
Документами на право на полювання є:

  • посвідчення мисливця;

  • щорічна контрольна картка обліку добутої дичини і порушень правил полювання з відміткою про сплату державного мита;

  • дозвіл на добування мисливських тварин;

  • відповідальний дозвіл на право користування вогнепальною мисливською зброєю;

  • паспорт на собак мисливських порід, інших ловчих звірів і птахів з відміткою про допуск до полювання у поточному році у разі їх використання під час полювання.


Зазначені документи мисливець зобов’язаний мати під час здійснення полювання, транспортування або перенесення продукції полювання і пред’являти їх на вимогу осіб, уповноважених здійснювати контроль у галузі мисливського господарства та полювання.
З метою раціонального використання мисливських тварин, охорони диких тварин, а також середовища їх перебування, забороняється:

  1. Полювати без належного на те дозволу, а саме без документів, визначених статтею 14 цього Закону, та полювання на тварин, які не зазначені у дозволах або понад встановлену в цих дозволах норму.

  2. Полювання в заборонених для цього місцях.

  3. Полювання у заборонений час, а саме: у не дозволені для полювання строки на відповідні види тварин; у темний період доби ( пізніше години після заходу сонця і раніше години до його сходу).

  4. Полювання із застосуванням або використанням заборонених знарядь та забороненими способами, а саме: петель, самострілів, ловчих ям, отруйних та анестезуючих принад, звуковідтворювальних приладів та пристроїв, штучних світлових джерел, приладів та пристроїв для підсвічування мішеней, у тому числі приладів нічного бачення, вибухових речовин, з під’їзду на автотранспорті, а також на плавучих засобах з працюючим двигуном, тощо.

  5. Транспортування або перенесення добутих тварин чи їх частин без відмітки цього факту у дозволі на їх добування.

  6. Допускання собак у мисливські угіддя без нагляду.

  7. Полювання з порушенням установленого для певної території порядку здійснення полювання.

  8. Полювання на заборонених для добування тварин.

  9. Псування годівниць для звірів і птахів, посівів кормових рослин, мисливських вишок, вказівних знаків, відповідних вивісок та інших атрибутів мисливського господарства.


Дії, зазначених в пунктах 1-8 цієї статті, відповідно до законодавства кваліфікуються, як незаконне полювання. Особи, винні у незаконному полюванні, нестимуть відповідальність згідно із ст. 85 КУпАП, «Порушення правил використання об’єктів тваринного світу» — тягне за собою попередження та накладання штрафу або конфіскацією зброї і засобів вчинення правопорушення, ст. 248 КК України «Незаконне полювання», яке передбачає штраф або обмеження волі до п’яти років.
В.ПРИЛИПКО, начальник Новоград-Волинського МВ, полковник міліції