БРАТИ БАЙЄРИ — ЗВЯГЕЛЬСКІ БАЙКЕРИ

БРАТИ БАЙЄРИ — ЗВЯГЕЛЬСКІ БАЙКЕРИ

Байкери — хто вони? Мотоцикли, дорога, незвичний одяг… Що ми про них знаємо? Що спонукає цих людей збиратися в гурти і їхати на край світу? Загадка. Принаймні так стверджують самі байкери. Бо на запитання, що вас туди кличе, — якоїсь певної відповіді не було. Здебільшого — це не хобі, вабить дорога. А дехто з байкерів навіть називає це хворобою. До того ж, це ще й витрати на пальне, готелі, харчування…
Але надалі мова піде про звягельчан братів-байкерів — Максима і Руслана Байєрів — прізвище яких співзвучне з їхнім покликанням. Ось такі дива (дивіться на фото) створили ці хлопці своїми руками. А починали з простого — двигун, ободи і шина на них. До речі, їхні мотоцикли вважають найкращими в нашій області, і займали вони перші місця на міжнародних «зльотах» байкерів. Останній з яких відбувся у вересні цього року в Одесі. Ці мотоцикли, художньо-інженерної думки, створили Байєри (один з них стояв на виставці в Києві). До речі, немолода, але жвава «Хонда», що колись відносилася до класу «эндуро, (двадцять років тому їх було випущено двісті екземплярів) сьогодні існує у вигляді суворого «стрига», прикрашеного готівською аерографією.
Але повернемося до мотоциклів у стилі «фентезі», прикрашених незвичайними візерунками братів Байєрів. І не просто так, а з певним умислом. Так як один з мотоциклів наперед проектувався досить довгим, до нього в процесі роботи причепилося ім’я «Змій». Звідси аерографія зі зміїною темою і вогнем. Але, судячи з виразу зміїних «обличь» (якщо так можна сказати), їм цей вогонь не зовсім до душі…
У технічному ж плані мотоцикли прості і чисті, як чистокровні «чоппери».
На спорудження таких мотоциклів брати витратили не один рік. Проте тепер мають можливість кататися не тільки у своїй країні, а й у інших, та ще й займати перші призові місця на своїх «зльотах». Разом з тим хлопці виношують нові проекти. Адже такі, як вони, просто патологічно не можуть сидіти, склавши руки.
Брати Байєри бували майже у всіх областях України. Остання зустріч байкерів, як уже говорилося, відбулася восени в Одесі (там були присутні навіть байкери з Камчатки!), на так званій для них трасі «Е-95» . А правила такі — шикування колон, відвідування дитячих будинків (фінансова допомога), екскурсія по місту, конкурси, виставка своїх робіт, змагання, підсумки результатів, обмін досвідом, феєрверки і... слізне прощання.
До речі, команда байкерів у Новограді-Волинському сьогодні складається з двадцяти чоловік. Дехто з них, окрім братів Байєрів, також створює «свої» шедеври, котрі мають неабияку популярність серед байкерів не тільки нашої країни, а й далеко за кордоном. Наступне відкриття ж сезону — навесні наступного року. Як воно відбудеться і що нового «витворять» наші байкери, — обов’язково розповімо.
Микола МАРУСЯК