ОБЕРЕЖНО! ОЖЕЛЕДИЦЯ!

Зокрема, змайструйте на підошви та каблуки вашого взуття «льодоступи». Їх можна зробити по-різному: прикріпіть на каблук перед виходом із дому шматок поролону (за розмірами каблука) або лейкопластиру, натріть наждаковим папером підошву перед виходом, а краще прикріпіть його на підошву (але від води піщини наждакового паперу рано чи пізно обсипаються, намажте на підошву клей типу «Момент» та поставте взуття на пісок, після цього сміливо виходьте на вулицю. Пам’ятайте, що кращими для льоду є підошви з мікропористої чи іншої м`якої основи та без великих підборів. Людям похилого віку краще в «слизькі дні» взагалі не виходити з будинку. Проте, якщо потреба змусила, не соромтеся взяти палицю з гумовим накінечником або з шипом. Якщо у вас із собою торба, то вона повинна бути тільки такою, що можна носити через плече. Пам`ятайте: дві третини травм люди, старші 60 років, одержують при падінні. Прогулянки вагітних жінок в ожеледицю без супроводу небезпечні для здоров'я.
Щоб зменшити ризик травм в ожеледицю, ходіть не поспішаючи, ноги злегка розслабте в колінах, а ступайте на всю підошву. Руки повинні бути не зайняті торбами. При порушенні рівноваги швидко присядьте, це найбільш реальний шанс утриматися на ногах. Падайте в ожеледицю з мінімальним збитком для свого здоров’я. Відразу присядьте, щоб знизити висоту. У момент падіння стисніться, напружте м’язи, а, доторкнувшись до землі, обов’язково перекотіться — удар, спрямований на вас, розтягнеться і втратить свою силу при обертанні. Не тримайте руки в кишенях — це збільшує можливість не тільки падіння, але і більш важких травм, особливо переломів. Обходьте металеві кришки люків. Як правило, вони вкриті льодом. Окрім того, вони можуть бути погано закріплені і перевертатися, що додає травмувань. Не прогулюйтеся з самого краю проїжджої частини дороги. Це небезпечно завжди, а на слизьких шляхах особливо. Можна впасти та вилетіти на дорогу, а автомобіль може виїхати на тротуар.
Не перебігайте проїжджу частину дороги під час снігопаду та в ожеледицю. Пам’ятайте, що в ожеледицю значно збільшується гальмівний шлях машини, і падіння перед автомобілем, який рухається, призводить як мінімум до каліцтв, а, можливо, й до загибелі. Дуже небезпечні прогулянки в ожеледицю в нетверезому стані. У стані сп’яніння травми частіше за все важкі, всупереч переконанню, що п’яний падає завжди вдало. Напідпитку люди не так чутливі до болю і при наявності травми своєчасно не звертаються до лікаря, що завдає згодом додаткових проблем та неприємностей. Якщо ви впали і через деякий час відчули біль у голові, нудоту, біль у суглобах, утворилися пухлини, — терміново зверніться до травмпункту, інакше можуть виникнути ускладнення з поганими наслідками. Тримайтеся подалі від будинків — ближче до середини тротуару. Взимку, особливо в містах, дуже великою небезпекою є бурульки, особливо під час танення льоду та снігу. Такі місця обходьте стороною.
А.БЛАГОДИР, районний травматолог міськрайТМО,
М.АНТОНЮК, завідувач сектором з питань захисту та організації служби районного управління МНС