ПРОМИСЛОВІСТЬ ДАЄ МІСТУ 3000 РОБОЧИХ МІСЦЬ

ПРОМИСЛОВІСТЬ ДАЄ МІСТУ 3000 РОБОЧИХ МІСЦЬ

20 січня відбулася підсумкова рада директорів промислових підприємств міста, що проводилася на базі підприємства ТОВ ВО «Техна». Керівники підприємств на цій зустрічі підвели підсумки минулого року, зупинилися на деяких проблемах, радилися щодо їх вирішення, планували свою роботу на перспективу. Про цей захід та про деякі моменти і особливості роботи промислових підприємств Новограда-Волинського протягом минулого 2009 та перспективи на 2010 рік у галузі промисловості — наша наступна розмова із заступником міського голови Сергієм КОЛОТОВИМ:
— Сергію Юрійовичу, наскільки успішним, чи навпаки, був цей рік для промисловців нашого міста?
— Хоч на початку минулого року були досить невтішні прогнози щодо впливу економічної кризи на галузь промисловості, проте майже всі промислові підприємства Новограда-Волинського в цьому році спрацювали позитивно. Тобто, не зменшили обсяги виробництва, практично не скоротили працюючих, вчасно виплачувалася зарплата, податки і відрахування. Тож на цій зустрічі міський голова Микола Петрович Боровець щиро подякував керівникам підприємств за плідну роботу і побажав успіхів у всіх починаннях.
— Яку кількість робочих місць нині дає Новограду-Волинському галузь промисловості?
— Цей показник становить понад 3000 робочих місць. Серед найбільших роботодавців, де трудиться 200 і більше працівників, — ТОВ ВО «Техна», ВАТ «Новоград-Волинський м’ясокомбінат», ВАТ «Новоград-Волинський хлібозавод», ЗАТ ВКФ «Леся», меблева фабрика «Мірт».
Ці ж підприємства та ще сільмаш є головними наповнювачами бюджету. Загалом до державного бюджету 13 промислових підприємств міста дають майже половину усіх надходжень. До місцевого — біля 20% від загальних надходжень.
— Які підприємства протягом минулого, такого непростого у всіх відношеннях року, мали найвищі темпи росту виробництва?
— Серед лідерів у цьому плані є ВАТ «Новофарм-Біосинтез», де ріст виробництва за минулий рік становить 155%. Варто відзначити також і той важливий факт, що це підприємство зайняло 25% ринку України з виробництва інфузійних розчинів.
Нормально спрацювали харчовики — хлібозавод і м’ясокомбінат. У стратегії цих підприємств — створення мережі фірмової торгівлі. Сьогодні якісну і дешеву продукцію наших виробників можна придбати в різних куточках міста. Про якість продукції найбільш красномовно свідчать черги покупців у відділах цих магазинів.
У грудні відкрився фірмовий магазин названих мною підприємств на центральній вулиці Житомира біля обласної державної адміністрації. В гарному просторому приміщенні покупці можуть придбати новоград-волинський хліб, ковбаси, м’ясопродукти. Популярність цього магазину зростає.
Серед успішних промислових підприємств міста потрібно назвати меблеву фабрику «Мірт», яка виготовляє ексклюзивні елітні меблі і створює позитивний імідж нашому місту як на теренах України, так і далеко за її межами.
Нормально спрацювали у цьому році сільмашівці, ЗАТ ВКФ «Леся», ТОВ «Новотекс».
— То можна говорити про те, що завод сільгоспмашин на етапі свого становлення?
— Завод працює, але слід відмітити, що потенціал у такого підприємства значно більший, і на даний час цей потенціал значною мірою нереалізований — треба вкладати кошти в оновлення виробництва, а це — мільйони євро. Лише тоді можна сподіватися на нормальну роботу колишнього гіганта. Поки що значну частку доходів сільмашу дає оренда приміщень.
ТОВ «Новотекс» хоча і не вийшло ще на повну проектну потужність, але працює стабільно, має пристойну середню заробітну плату та високий показник надання послуг у розрахунку на одного працівника.
— Який стан справ на «Біоветфармі»?
— Підприємство перебуває в стадії реконструкції, є реальні сподівання на те, що найближчим часом воно зможе запрацювати більш потужно, адже повинно нарешті запрацювати сільське господарство. Саме воно є основним споживачем цієї високоякісної продукції, яка екологічно чиста і має дуже хороші перспективи — її аналоги майже ніде в Україні і країнах СНД не виробляються.
— Сергію Юрійовичу, а з якими проблемами минулого року найактивніше доводилося боротися промисловцям?
— Саме під час наради керівники обговорили і проблемні питання та можливі перспективи розвитку на 2010 та наступні роки.
Серед проблемних моментів в обговоренні відзначалося те, що зупинив свою роботу пивзавод. Судячи з усього, нові власники абсолютно не були зацікавлені в його роботі, а придбали підприємство з метою перепродажу, якому, очевидно, криза завадила. Учасники наради висловили сподівання на те, що вже найближчим часом у пивзаводу знайдеться гарний господар, і таки вдасться зберегти на підприємстві прекрасний висококваліфікований трудовий колектив і відродити виготовлення якісного живого пива.
Серед головних проблем також відзначалася нестабільність з кредитними ресурсами. А без них працювати надзвичайно складно.
Не може не заважати роботі, як наголосили керівники-промисловці, і велика кількість перевірок різноманітними контролюючими службами. Причому, відзначалося, що під час перевірок обов’язково ставиться на меті знайти якісь недоліки, навіть якщо їх і нема, і застосувати до підприємства штрафні санкції. Свою правоту підприємствам потрібно доводити в суді, на що витрачається чимало часу, людських та фінансових ресурсів.
Але це, звичайно, проблема, яка потребує вирішення, насамперед, на державному рівні.
Про що, до речі, й окремі кандидати в президенти відкрито заявляли — хіба може бути в Україні понад 80 перевіряючих структур і служб?
Також певною мірою дестабілізує роботу підприємств подорожчання енергоресурсів та сировини.
— А кадрові проблеми даються взнаки?
— Як це не дивно, але саме криза «сприяла» вирішенню цієї проблеми — в місто повернулося багато заробітчан із-за кордону, які тепер активно шукають роботу вдома, так що це питання поки що не стоїть так гостро, як у минулі роки.
— Сергію Юрійовичу, а які моменти в роботі промислових підприємств ви могли б відзначити, як здобуток року, що минув?
— Великим здобутком є те, що практично кожне підприємство, намагаючись йти в ногу з часом, по мірі можливості, впроваджує енергозберігаючі технології та поступово модернізує виробничі процеси.
Яскравим прикладом цьому є ТОВ ВО «Техна». Директор підприємства досить детально розповів присутнім про здобутки, провів екскурсію по виробничих цехах. Всі змогли побачити нове устаткування, ознайомитися з виробничим процесом. Не могло не викликати захоплення те, що вартість багатьох ліній становить мільйони євро. А це — запорука виготовлення якісної і конкурентноспроможної продукції, бо недарма продукція «Техни» експортується вже майже в три десятки країн світу, і ця географія лише розширюється.
Підприємство не стоїть осторонь благодійності. Зокрема на ці цілі торік було виділено, за словами керівника, щонайменше 140 тисяч гривень, у тому числі і галузь спорту отримала допомогу біля 50 тисяч гривень саме від «Техни».
З усього вищесказаного видно, що директор цього підприємства є одним із головних претендентів на номінацію «Керівник року».
Хочу додати також, що під час наради її учасники підвели попередні підсумки щодо визначення кращих підприємств — переможців виконання програми економічного і соціального розвитку міста за 2009 рік. Визначилася трійка лідерів, а також претенденти ву окремих номінаціях. Нагадаю, що урочисте відзначення переможців «Гордість міста» планується провести 12 лютого.
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА