СЕЗОН ПОЛЮВАННЯ НА ПЕРНАТУ ДИЧИНУ ВІДКРИТО

З 9 серпня 2008 р. відкрито мисливський сезон, що дозволяє полювання на пернату дичину. Тож, аби стримати «вовчі апетити» мисливців за здобиччю, забезпечити належну охорону державного мисливського фонду, а також суворе дотримання мисливцями правил полювання та техніки безпеки, 15 липня 2008 р. Житомирське обласне управління лісового та мисливського господарства видало наказ «Про проведення полювання на пернату дичину на території Житомирської області в мисливський сезон 2008/2009 років».
Відповідно до наказу встановлені такі строки полювання:
На качок (крім гоголя, черні білоокої, савки, огара, галагаза, гаги звичайної, лутка, крохалів), лиску, куликів (кулика-сороки, ходуличника, шилодзьобки, кроншнепів, чайки, лежня, дерихвостів, поручайника, крем’яшника, чорниша, перевізника, фіфі, зуйків морського, малого, великодзьобого, галстучника), голубів (крім голуба-синяка) – з 18-ї години, 9 серпня, до 2 листопада 2008 року включно.
На гусок: сіру, білобоку велику, гуменника – з 18-ї години, 9 серпня, до 2 листопада 2008 року включно.
На перепілку – з 18-ї години, 9 серпня, до 26 жовтня 2008 року включно.
На фазана – з 4 жовтня до 28 грудня 2008 року включно.

Встановлено, що полювання проводиться за наявності в користувачів угідь матеріалів діючого мисливського упорядкування.
Днями полювання є субота, неділя й середа. Норма добування пернатої дичини одним мисливцем за день полювання не повинна перевищувати:
гусей – 3; качок – 5; лисок — 7; куликів – 10;
перепілок – 15; голубів – 15; фазанів – 3.

Норму добування одним мисливцем за день полювання пернатої дичини, вирощеної на фермах і випущеної в мисливські угіддя «під постріл», встановлює користувач мисливських угідь.
Відстрільні картки на добування пернатої дичини видаються мисливцям безпосередньо користувачами мисливських угідь, відповідно до пропускної спроможності цих угідь.
Умови організації та здійснення полювання для іноземних мисливців, дні полювання, норми добування тварин, розмір плати за надані послуги й добуту продукцію визначаються відповідними договорами, що укладаються між іноземцями або юридичними особами, які організовують для них полювання, та користувачами мисливських угідь на підставі правил організації полювання та надання послуг іноземним мисливцям.
До полювання допускатимуться лише ті мисливці, в яких наявні документи на право полювання, передбачені ст.14 Закону України «Про мисливське господарство та полювання».
Правоохоронці бажають мисливцям вдалого та безпечного полювання, але нагадують, що у разі порушення правил полювання, винні особи нестимуть відповідальність згідно з чинним законодавством України. Ст.85 КУпАП «Порушення правил використання об’єктів тваринного світу» передбачає покарання у вигляді штрафу. За повторне порушення закону на кишенях порушників відобразяться не лише чималі фінансові витрати (штраф), а й конфіскація рушниці та інших знарядь і засобів вчинення правопорушення або позбавлення права полювання на строк до трьох років.
В.ІСКОРОСТЕНСЬКИЙ, начальник міліції громадської безпеки, підполковник міліції