ВІКТОР ЯНУКОВИЧ: «ЙДУ В ПРЕЗИДЕНТИ ЗАРАДИ БУДІВНИЦТВА СИЛЬНОЇ КРАЇНИ, ЗАРАДИ ПОЛІПШЕННЯ ЖИТТЯ ЛЮДЕЙ, ЗАРАДИ ТОГО, ЩОБ УКРАЇНУ ПОВАЖАЛИ В СВІТІ»

ВІКТОР ЯНУКОВИЧ: «ЙДУ В ПРЕЗИДЕНТИ ЗАРАДИ БУДІВНИЦТВА СИЛЬНОЇ КРАЇНИ, ЗАРАДИ ПОЛІПШЕННЯ ЖИТТЯ ЛЮДЕЙ, ЗАРАДИ ТОГО, ЩОБ УКРАЇНУ ПОВАЖАЛИ В СВІТІ»

Лідер Партії Регіонів кандидат у Президенти Віктор Янукович — про головні положення економічного блоку передвиборної програми «Україна для людей!», своє бачення шляхів боротьби з корупцією і стосовно того, навіщо йому потрібні повноваження Президента.
ВІДРОДЖЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ ШЛЯХОМ ЛІБЕРАЛІЗАЦІЇ ПОДАТКІВ
— Якщо говорити про промисловість, про великий бізнес різних форм власності, то моя пропозиція — створювати мотивації для різних галузей промисловості шляхом різних стосовно тієї чи іншої галузі методів. Але загальний принцип — це поступова лібералізація податків, — зазначив Віктор Янукович.
Насамперед лідер опозиції пропонує зробити адміністрування ПДВ прозорим і автоматичним. «Ні в якому разі ПДВ не повинен торкатися руки чиновників, «які нічого не крали». ПДВ автоматично повинен адмініструватися, і про це треба забути», — підкреслив він.
Віктор Янукович пропонує знизити ПДВ і податок на прибуток протягом п’яти років. Податок на додану вартість потрібно знизити до 17%: до 2011 року — до 19%, і наступні два роки — ще по 1% на рік.
Податок на прибуток знижується до 16%: до 2011 року — до 18%, і в наступні два роки — ще на 2%», — переконаний кандидат у президенти.
— Якщо ж говорити по галузях... Там, де є тривалий технологічний цикл, як, наприклад, в авіабудуванні, суднобудуванні, — податкова система повинна бути гнучкою. Тобто податок на прибуток має сплачуватися тільки після реалізації готової продукції, а не в процесі її виготовлення, — зазначив Віктор Янукович.
СУДОВА РЕФОРМА І ЕФЕКТИВНА БОРОТЬБА З КОРУПЦІЄЮ
— Я вважаю, що нинішня судова система сприяє розвитку корупції. Права людини в нашій країні сьогодні не захищені, і це — велика проблема, яка стосується не лише особистого життя кожної людини. Коли інвестори, наші партнери в світі стикаються з тим рівнем корупції, який є в Україні, у них виникають серйозні сумніви відносно можливості співпраці, — зауважив Віктор Янукович.
У нас вже готовий закон про судочинство, і я думаю, що найближчим часом ми його розглянемо. Крім того, ми прийняли цілий пакет законів про корупцію, хоча вони по термінах набудуть чинності тільки в другому півріччі 2010 року. Тому, на мій погляд, є сенс переглянути ці терміни, – підсумував лідер Партії регіонів.
І, звичайно, треба створювати антикорупційне бюро або організацію під будь-якою іншою назвою, яка б контролювала дію цих законів, ввела їх у систему правоохоронних органів і представляла б їх у судових інстанціях.
— Чи не вийде так, що і це відомство теж у результаті може стати корумпованим?
— Через це пройшов весь світ. Ми вивчали дане питання і прийшли до висновку, що чим швидше ми почнемо боротьбу у цьому напрямі, тим швидше ми наведемо в нашій країні лад. Тому що дуже часто, і особливо останніми роками, закони почали підміняти принципом політичної доцільності, і лише за останні декілька років рівень корупції виріс майже в 1,5 раза.
До тих пір, поки нашому суспільству не буде прищеплений принцип презумпції невинності і невідворотності покарання, воно хворітиме. Але це процес, через який пройшли практично всі країни старої демократії.
ПРО ОБ’ЄДНАННЯ З СЕРГІЄМ ТІГІПКОМ АБО ІНШИМ КАНДИДАТОМ У ПРЕЗИДЕНТИ ЛИШЕ НА БАЗІ СВОЄЇ ПЕРЕДВИБОРНОЇ ПРОГРАМИ
— Я публічно можу сказати, що незалежно від того, буде дискусія з Тігіпком або Яценюком чи буде ця дискусія з парламентом, що діє сьогодні, пропозиція буде одна: є програма, з якою я йшов на вибори, яку підтримали виборці... Якщо ви готові її виконувати — ми укладаємо політичний союз і починаємо її виконувати, — підкреслив лідер опозиції.
Він також відзначив, що якщо С.Тігіпко та інші партнери запропонують йому розширити виборчу програму, і якщо це вписується в логіку цієї програми, то він з цим погодиться. Що ж до можливості прем’єрства Тимошенко в разі його обрання Президентом України, — Віктор Янукович був категоричний: «Цього не станеться…».
Він нагадав, що зараз потрібно було б чесно зізнатися, що про кандидатуру майбутнього Прем’єр-міністра можна буде говорити після виборів і формування нової парламентської більшості.
Сказав Віктор Янукович і про те, що для Юлії Тимошенко було б чесніше не обіцяти Сергію Тігіпку посаду Прем’єр-міністра в разі обрання її Президентом, а гарантувати підтримку своєї фракції в парламенті.
У той же час, відповідаючи на питання про кандидатуру майбутнього Прем’єр-міністра, лідер регіоналів відзначив, що у нього немає відчуття відторгнення по відношенню до політиків, які бажають себе реалізувати. До їх числа він відносить і Сергія Тігіпка, і Арсенія Яценюка.
ДЛЯ ЧОГО ВІКТОРУ ЯНУКОВИЧУ ПОТРІБНА ПЕРЕМОГА В ПРЕЗИДЕНТСЬКІЙ ГОНЦІ
— Я до цього готувався практично все життя. Я пройшов досить непросту дорогу в своєму житті, і я отримав достатньо досвіду. У мене була можливість випробувати себе на різних етапах життя. Я двічі був Прем’єр-міністром, я був губернатором, я 20 років працював керівником різних підприємств. Я отримав той досвід, який можу сьогодні реалізувати в тій складній ситуації, в котрій сьогодні знаходиться країна.
У мене є команда професіоналів, яка продемонструвала на ділі, на що вона здатна. Є політична сила, яка готова мене підтримати. І найголовніше – це підтримка моїх виборців, яка є стабільною впродовж останніх п’яти років. Завдяки цьому я сьогодні займаюся політикою і претендую на те, щоб отримати повноваження, які готовий реалізувати заради будівництва сильної країни, заради поліпшення життя людей, заради того, щоб Україну поважали в світі.
Я готовий реалізувати той проект, який запропонував моїм виборцям, всьому суспільству, – це стратегія розвитку України до 2020 року.
Підготовлено прес-службою Партії регіонів