АЛІМЕНТИ НА УТРИМАННЯ ДІТЕЙ

Від шлюбу з колишнім чоловіком у мене є десятирічна донька. Після розлучення чоловік не надавав у добровільному порядку допомогу на утримання доньки, в зв’язку з чим я подала заяву до суду на стягнення аліментів. Рішенням суду було призначено стягнення аліментів на утримання дитини. Проте чоловік аліменти не сплачує, виїхав з міста, нове місце проживання мені невідоме. В органах внутрішніх справ місцеперебування чоловіка з’ясувати не вдалося, тобто грошей ще жодного разу не надійшло. Чи можу я сподіватись на допомогу держави в такій ситуації?
Відповідає приватний нотаріус Вікторія КАЧАН:
— Згідно з діючим законодавством України передбачено надання тимчасової державної допомоги дитині у випадку, коли батько (мати) дитини не хоче або не може утримувати таку дитину.
Відповідно до Сімейного кодексу України передбачено, що якщо місце проживання батьків невідоме, або вони ухиляються від сплати аліментів, або не мають можливості утримувати дитину, дитині призначається тимчасова державна допомога, яка не може бути меншою, ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Виплата тимчасової допомоги здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України.
Прожитковий мінімум у 2008 році залежно від віку дитини становить:

  • для дітей віком до 6 років: з 1 січня — 526 гривень, з 1 квітня — 538 гривень, з 1 липня — 540 гривень, з 1 жовтня — 557 гривень;

  • для дітей віком від 6 до 18 років: з 1 січня — 663 гривні, з 1 квітня — 678 гривень, з 1 липня — 680 гривень, з 1 жовтня — 701 гривня.


Порядок надання тимчасової державної допомоги визначений постановою Кабінету Міністрів України від 22 лютого 2006 року «Про затвердження Порядку призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме».
Так, тимчасова допомога призначається у разі, коли рішення суду про стягнення аліментів із одного з батьків не виконується; або один з батьків перебуває під арештом, слідством, на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі, якого визнано в установленому порядку недієздатним; або місце проживання (перебування) одного з батьків не встановлено.
Тимчасова допомога призначається і виплачується за місцем проживання (перебування) одного з батьків, який утримує дитину, відповідним управлінням праці та соціального захисту населення.
Якщо розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, менший від мінімального розміру аліментів на одну дитину, тимчасова допомога призначається в розмірі різниці між визначеним розміром аліментів і сумою, що становить 30 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого законом для дитини відповідного віку.
Для призначення тимчасової допомоги вам необхідно подати органу праці та соціального захисту населення за місцем проживання такі документи:

  • заяву за формою, затвердженою Мінпраці;

  • копію свідоцтва про народження дитини;

  • довідку про реєстрацію місця проживання (перебування) дитини;

  • довідку про реєстрацію місця проживання (перебування) того з батьків, з ким дитина проживає та хто її утримує.


Залежно від підстав призначення тимчасової допомоги, додатково подаються такі документи:

  • рішення суду (виконавчий лист) про стягнення з одного з батьків аліментів на дитину;

  • довідка державної виконавчої служби про неможливість стягнення аліментів з одного з батьків дитини, внаслідок ухилення від їх сплати;

  • довідка відповідної установи про перебування одного з батьків під арештом, слідством, на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі, визнання його в установленому порядку недієздатним; повідомлення органу внутрішніх справ про те, що місце проживання (перебування) одного з батьків дитини не встановлено.


За результатами розгляду поданих документів орган праці та соціального захисту населення протягом десяти календарних днів приймає рішення про призначення або відмову в призначенні зазначеної допомоги.
Важливо зазначити, що тимчасова допомога призначається кожні шість місяців, починаючи з місяця, в якому подано всі необхідні документи. Для призначення допомоги на наступний шестимісячний термін одержувач подає лише заяву, в якій повідомляє про обставини, що можуть бути підставою для продовження виплати допомоги.
Допомога призначається з місяця, в якому було подано заяву з усіма необхідними документами, та виплачується щомісяця.
Законодавством передбачено, що у разі встановлення нового розміру прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку розмір тимчасової допомоги перераховується без звернення одержувача з місяця, в якому набрав чинності закон, що встановлює новий розмір прожиткового мінімуму.
У випадку, якщо місце проживання (перебування) вашого чоловіка буде встановлено, у зв’язку з чим стане можливим стягнення з нього коштів на утримання дитини, орган праці та соціального захисту населення звертатиметься до суду із заявою про стягнення з боржника, що не виконував обов’язку щодо утримання дитини, суми сплаченої тимчасової допомоги.
Отже, для призначення тимчасової державної допомоги вам необхідно подати вказані вище документи до органу праці та соціального захисту населення за місцем проживання.
Виплата тимчасової допомоги припиняється у разі:

  1. встановлення місця проживання (перебування) особи, яка зобов’язана сплачувати аліменти за рішенням суду;

  2. виявлення обставин, що свідчать про можливість одного з батьків утримувати свою дитину;

  3. досягнення дитиною 18-річного віку;

  4. виконання в повному обсязі зобов’язань одного з батьків щодо сплати аліментів у разі виїзду на постійне місце проживання за кордон;

  5. влаштування дитини до відповідної установи (закладу) на повне державне утримання;

  6. скасування або визнання усиновлення недійсним;

  7. усиновлення дитини (чоловіком матері або дружиною батька);

  8. відмови від стягнення аліментів;

  9. добровільного виконання рішення суду особою, зобов’язаною сплачувати аліменти;

  10. скасування в установленому законодавством порядку рішення суду щодо стягнення аліментів;

  11. смерті дитини, якій була призначена тимчасова допомога;

  12. смерті одного з батьків, зобов’язаного сплачувати аліменти, або визнання його в установленому порядку безвісти відсутнім чи оголошення померлим;

  13. позбавлення в установленому порядку одного з батьків, який утримує дитину, батьківських прав;

  14. відібрання дитини від одного з батьків, який утримує дитину, без позбавлення батьківських прав;

  15. встановлення над дитиною опіки чи піклування.


Про ці обставини одержувач зобов’язаний повідомити в десятиденний строк орган праці та соціального захисту населення.
Виплата тимчасової допомоги припиняється з першого числа місяця, що настає за місяцем, в якому виникла одна із зазначених обставин.