ПІСЕННІ ПЕРЕЛИВИ СВЯТА «ЛЕСИНІ ДЖЕРЕЛА»

Мине кілька днів, і вулицями міста завирує свято «Лесині джерела». Склалася гарна традиція щороку запрошувати на свято літератури та мистецтва колективи з усіх областей України. Мабуть, саме тому свято у м.Новоград-Волинський знають в усіх куточках держави.
Гості свята з радістю відгукуються на запрошення, а ті, хто побував на святі, приїжджають ще і ще раз.
Так, вже вдесяте до нас приїде ансамбль народної української пісні «Осениця» з м.Орджонікідзе; новоград-волинці мають змогу почути чудовий спів народного тріо «Весна» з м.Павлоград, взяти участь у народних обрядах разом з колективом «Прилипчанка» з Івано-Франківщини (обидва колективи приїжджають до нас вже вп’яте).
Веселе розмаїття «вертівки» дає змогу водночас на невеликій території міста охопити усю різнобарвність української культури: одразу співає уся Україна — лунає пісня на закарпатському діалекті і водночас чутно співи Поділля. Глядач має змогу побачити і колективи, що представляють осередки національної культури в Україні. Так, на свято завжди приїжджають колективи, що представляють національні етноси України, — молдавани, болгари, поляки, євреї, греки, татари. Завжди є колективи — гості із зарубіжжя. Традиційно гостями свята є колективи з Росії, Білорусії, Польщі, Грузії. У цьому році жителі міста зможуть познайомитися з особливостями хорватської культури, адже на святі відбудеться виступ хору української пісні культурно-просвітницького товариства ім.Івана Франка з м.Вуковар (Хорватія).
Цьогорічне свято охопить Одеську, Черкаську, Чернігівську, Чернівецьку, Дніпропетровську, Сумську, Івано-Франківську, Хмельницьку, Запорізьку, Львівську, Рівненську, Київську області. Колективи з цих областей пройдуть через 6 майданчиків, що будуть розкидані по території проходження свята, у візерунчастому калейдоскопі народних талантів. І якщо вам не вдасться побачити виступ колективу на одному майданчику, то зможете побачити його на іншому. І, напевне, тому, що колективи «заверчені» у святі, немов на каруселях, і називають цей фрагмент свята «вертівка».
Під час фрагменту свята «вертівка» жителі міста мають змогу не тільки побачити виступи аматорських колективів, познайомитися з особливостями культури різних регіонів України, поспілкуватися з творчими людьми, а й взяти участь у їх виступах.
Адже, наприклад, фольклорний ансамбль «Джерельце» з м.Житомир завжди запрошує гостей свята пограти з ними у народні ігри або станцювати веселої поліської польки. А з народним театром фольклору «Оберіг» з Чернівецької області можна буде взяти участь у купівлі нареченої чи разом з дружками «обнести село» гільцем.
Можливо, когось ви пам’ятаєте з минулого року, можливо, з кимось знайомі особисто, а може, серед колективів — ваші земляки? Приходьте на свято 23 серпня — ви отримаєте радість спілкування з народним мистецтвом.
Т.КУЦЕНКО, організатор фрагменту