МІСТО ВІДВІДАЛИ ПРЕДСТАВНИКИ ПРОЕКТУ УКРАЇНСЬКО-НІМЕЦЬКОГО ТЕХНІЧНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА «ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЬ У БУДІВЛЯХ»

Нещодавно наше місто відвідали координатор Проекту українсько-німецького технічного співробітництва «Енергоефективність у будівлях» Андрій Міцай та директор цього Проекту Бербель Швайгер.
Дана програма покликана сприяти сталому розвитку житлово-комунального господарства та будівельної галузі України шляхом підвищення енергоефективності на національному та місцевому рівнях.
У рамках впровадження проекту німецькі та міжнародні експерти нададуть допомогу місцевим органам влади у розробці довгострокових стратегій щодо поліпшення енергоефективності у громадських та приватних будинках.
Планується розробка короткострокових та середньострокових планів для впровадження стратегій через проведення енергоаудитів, створення баз даних для моніторингу, проведення навчальних поїздок до Німеччини, надання консультативної допомоги стосовно модернізації будівель, розробка фінансових механізмів для залучення енергосервісних компаній, створення відповідних інституційних рамок.
З метою зміцнення спроможності Новограда-Волинського у впровадженні відповідних заходів з енергоефективності планується розширити співробітництво з міжнародними фінансовими організаціями, енергосервісними компаніями, донорськими організаціями, професійними асоціаціями, неурядовими організаціями та органами влади з інших міст України.
Впровадження заходів проекту відбудеться протягом двох років. У разі позитивної оцінки результатів проекту з боку групи зовнішніх експертів очікується прийняття Федеральним Міністерством Економічного Співробітництва та Розвитку Німеччини рішення з впровадження другої фази проекту, що охоплюватиме період у три роки.
На першому етапі наше місто було відібрано з десяти міст (короткого списку), на другому етапі оціночним комітетом буде остаточно відібрано п’ять міст України для участі у проекті.
Під час перебування у місті гості зустрілися з міським головою Миколою Боровцем, заступником міського голови Сергієм Колотовим, секретарем міської ради Володимиром Федорчуком та начальником відділу муніципальних ініціатив та інвестицій міської ради Іриною Гудзь. Під час зустрічі відбулася презентація міста.
Важливим моментом у визначенні нашого міста партнером Програми є вирішення проблем енергозбереження та енергоефективності, як основних стратегічних напрямків, що задекларовані в Стратегічному плані розвитку міста Новограда-Волинського.
Ірина ГУДЗЬ, начальник відділу підтримки муніципальних ініціатив та інвестицій