АКТУАЛЬНИЙ РЕПОРТАЖ

13 серпня ми побували в кількох господарствах району та поспілкувалися з їх керівниками:
Валерій ОСІПЧУК, керівник ПОСП «Перемога» (с.Нова Романівка):
— Цього року ми зробили акцент на таких культурах як пшениця та жито. Жнива вже на етапі свого завершення, з 800 гектарів озимини зібрано 700. Всього у господарстві на даний час 1300 гектарів землі, з яких 300 гектарів додалося минулої осені. Пшениця нам дала врожайність 45 центнерів з гектара, жито на деяких полях — 30 центнерів з гектара, а на тих цілинних ділянках, які оброблялися вперше, врожайність жита поки що менша. Нам вдалося купити нову техніку, зокрема новий німецький комбайн «Клаас», який має кращу продуктивність, ніж вітчизняні комбайни, а також американський трактор. Використовували такі елітні сорти, які вже себе добре зарекомендували — пшеницю «Поліську-90» та жито «Інтенсивне-99», «Сіверське».
На жаль, при непоганій урожайності маємо торішні, а навіть і дещо нижчі закупівельні ціни на зерно. Це при тому, що ціни на добрива та солярку просто «злітають». Нам тільки залишається сподіватися, що ціни на продовольче зерно таки виростуть, адже в державі його зібрано небагато і потреба в такому зерні велика.
Валентин БОРЕЦЬКИЙ, керівник СТОВ «Агросоюз» (с.Орепи):
— Цього року ми маємо рекордну врожайність пшениці — 55 центнерів з гектара. На деяких полях є і по 65 центнерів. Найбільшою проблемою нині в сільському господарстві я назвав би дефіцит робочої сили, тому надолужуємо з допомогою техніки. Купуємо таку, яка дозволяє використовувати на полях якнайменше людської праці. Сьогодні багато хто вважає, що сільське господарство — неперспективний бізнес, але я з цим не згоден. Якщо використовувати новітню технологію і вкладати у сільське господарство кошти, то воно тоді і віддачу даватиме. Ми з братом продовжуємо справу свого батька, який все життя пропрацював у сільському господарстві. Прагнемо відродити рідне село.
Володимир ВЕНГЕР, головний агроном СТОВ «Агросоюз»:
— Високої врожайності нам вдалося добитися за рахунок всіх необхідних технологій, починаючи від оранки і до збирання врожаю. Ми дуже ретельно підбирали сорти і використали «Поліську-90», «Аналог», «Столичну» та «Смуглянку». До речі, нові сорти дали найвищу урожайність. Нині жнива завершуються, і якщо погода надалі нам сприятиме, то можна буде сказати, що цього року ми маємо неабиякий успіх.
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА