РУСЛАН КИРИЛЮК: «БУДЕ РЕКОРДНА ВРОЖАЙНІСТЬ ХЛІБА»

РУСЛАН КИРИЛЮК: «БУДЕ РЕКОРДНА ВРОЖАЙНІСТЬ ХЛІБА»

28 липня на Новоград-Волинщині розпочалися жнива. І нині вони вже наближаються до свого завершення, хлібороби району очікують на рекордний урожай хліба. Про хід цьогорічних жнив наша наступна розмова із начальником управління агропромислового розвитку РДА, кандидатом сільськогосподарських наук Р.М.КИРИЛЮКОМ:
— Руслане Миколайовичу, на якому етапі йдуть жнива на полях Звягельщини?
— Жнива наближаються до свого завершення. Продовольче зерно вже зібране в переважній більшості сільськогосподарських підприємств району: на 84% завершено збір пшениці і жита.
Варто відзначити той факт, що на сьогодні практично вирішена продовольча безпека Новоград-Волинщини. Зерна маємо в достатній кількості — 13 тисяч тонн. Його активно закуповують Новоград-Волинський хлібозавод та ТОВ «Житниця».
Загалом зернових зібрано 62% і намолочено 51 тисячу тонн зерна при середній урожайності 30 центнерів з гектара. За останні десятиріччя — це найвищий, рекордний показник по урожайності зернових.
— Які сільгосппідприємства мають найкращі показники на даний час?
— Найвищої урожайності вдалося добитися ТЗОВ «Корецький аграрій» (по 55 центнерів з гектара) та СТОВ «Агросоюз» (по 53 центнери з гектара). По темпах робіт найбільш організовано приступили до жнив хлібороби ПП «Поляна» (Поліянівка), ЗВК «Новоград-Волинський» (Івашківка) та ПОСП «Перемога» (Нова Романівка). За успіхом цих підприємств — велика праця, передові наукові досягнення та життєвий досвід керівників. Адже стартували під час посівної всі підприємства району однаково, а ось результат своєї роботи отримали різний.
— Що ви, як науковець, назвали б основними складовими врожайності?
— Складові врожайності — це інтенсивні технології, технічний прогрес та великі капіталовкладення. В названих мною передових підприємствах посів проводився кращими сортами в оптимальні строки, з використанням нової, більш продуктивної техніки. Ще не закінчився рік, а від його початку сільгоспвиробниками району придбано техніки на суму понад 10 мільйонів гривень, що вдвічі більше, як торік. За посівами протягом всього часу проводився ретельний кваліфікований догляд.
— Що на даний час є найбільш проблемним для сільського товаровиробника?
— Проблемою як великого, так і малого бізнесу, є відсутність нормальних кредитів, що пов’язано з інфляційними процесами у країні. Щодо економічного прогнозу господарювання, то слід відмітити деякі негативні тенденції. Протягом року у декілька разів збільшилися ціни на міндобрива, удвічі — на солярку. Зросла оплата праці. Якщо торік за гектар обмолоту на найманій техніці платили 180-200 гривень, то цей рік — 350 гривень і вище. А ціни на зерно залишилися на рівні минулорічних. За жито на ринку нині дають 1000—1100 гривень за тонну, а за пшеницю — до 1200 гривень за тонну.
Багато розмов ведеться навколо державних закупівель аграрним фондом, які б мали стабілізувати ціни, але до цього моменту прогнози по закупівлі зерна відсутні. Разом з тим, як і кожного року, селянина хочуть обібрати посередники, перекупщики, зернотрейдери, які пропонують на сільгосппродукцію занадто низькі ціни.
— Чи зростатимуть ціни найближчим часом?
— Минулорічна практика свідчить про те, що ціни на зерно обов’язково мають підвищитися у жовтні-листопаді. Але є проблемні питання у аграріїв, які не дають можливості притримати урожай-2008 до кращих часів, зокрема — почекати і продати зерно пізніше за вищими цінами.
Потрібно сплачувати кредити, у багатьох — відсутній обіг коштів на виконання поточних робіт.
Жнива підходять до свого завершення, але хліборобам спочивати ніколи. Наразі — комплекс наступних польових робіт. Маючи нагоду, хочу нагадати, що 15 серпня оптимальні строки посіву озимого ріпаку, а незабаром — озимих зернових.
Аграрії Новоград-Волинщини налаштовані на посів озимих зернових у межах своїх планів, але для цього необхідно величезну суму коштів. Знову підкреслю, що ціни на добрива та солярку стрімко зростають саме під час жнив та посівної, що багатьох господарників практично заганяє у глухий кут.
— А погода сприяла хліборобам?
— Цьогорічні жнива даються взнаки тим, що протягом цього часу тільки 9 днів були без дощу ( у період з 28 липня по 12 серпня), а в суботу, 9 серпня, за один день випало 31 мм опадів (місячна норма). Це на декілька днів взагалі призупинило хід жнив. Будемо сподіватися, що найближчим часом триматиметься ясна, сонячна погода, яка дозволить хліборобам успішно завершити жнива.
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА