КОМП’ЮТЕРНІ КРАДІЇ

Одинадцять хакерів, серед яких були й троє українців (Максим Ястремський, Дмитро Бурак і Сергій Сторчак), крали дані з кредитних карток. Цю злочинну групу нещодавно викрили американські правоохоронні органи. Як поінформував Майкл Мукасей, голова Мін’юсту США, жертвами зловмисників стали 40 мільйонів власників кредитних карток. Розмір завданої шкоди нині уточнюється. Як і втрат, що їх зазнали дев’ять найбільших американських торговельних мереж, через чиї комп’ютерні системи й були викрадені дані власників карток. Саме ці мережі змушені будуть компенсувати банкам десятки мільйонів доларів збитків.
До злочинної групи, окрім наших співвітчизників, входили громадяни США, Білорусії, Естонії та Китаю. Хакерам пред’явлено звинувачення в таємній змові, проникненні в комп’ютерні мережі, шахрайстві й викраденні особистих даних. Усім учасникам банди загрожують, за американськими законами, або дуже тривалі строки позбавлення волі, або пожиттєве ув’язнення. Керував групою, за попередніми даними, мешканець Майямі Альберт Гонсалес. Разом з іншими підручними з Майямі Гонсалес (колишній таємний інформатор служб розвідки США, якого «зловили» на тому, що він «грав» на два табори) одержував Інформацію про номери кредитних карток покупців, проникнувши в комп’ютерні мережі великих магазинів. Шахраї вводили в мережу програми, які дозволяли перехоплювати номери кредитних карток, дані банківських рахунків, паролі. Вкрадена інформація зберігалася в двох серверах - в Україні та Естонії. Частину інформації зловмисники встигли використати й переправити кошти з рахунків у банки Східної Європи. Банда продавала крадені дані іншим злочинним угрупуванням, знімала великі суми через банкомати.
США добивається нині екстрадиції Максима Ястремського з Туреччини, де він знаходиться, чекаючи рішення турецького суду за торгівлю інформацією. Місцезнаходження Бурака й Сторчака невідоме.