МУНІЦИПАЛЬНИЙ ЕНЕРГЕТИЧНИЙ ПЛАН МІСТА НОВОГРАДА-ВОЛИНСЬКОГО

МУНІЦИПАЛЬНИЙ ЕНЕРГЕТИЧНИЙ ПЛАН МІСТА НОВОГРАДА-ВОЛИНСЬКОГО

18-19 травня в м.Київ у рамках проекту Українсько-Німецького Технічного Співробітництва GTZ «Енергоефективність у будівлях» відбулась робоча нарада з розробки муніципальних планів енергоефективності.
У ході впровадження проекту експерти з Німеччини та міжнародні експерти надають допомогу муніципальним органам влади пілотних міст (Чернігову, Івано-Франківську, Новограду-Волинському та Миргороду) у розробці довгострокових Стратегій щодо поліпшення енергоефективності у всіх сферах життєдіяльності міста. Одним із результатів першої фази проекту, яка триватиме до жовтня 2010 року, має стати розроблений муніципальний план енергоефективності, який буде переданий на розгляд місцевих рад.
Аудиторія наради — екс­пер­ти проекту, представники Міністерства з питань житлово-комунального господарства України, керівників та енергоменеджерів пілотних міст, а також представники з інших муніципалітетів України, в яких енергозбереження та енергоефективність є пріоритетними напрямками діяльності. З аудиторією працювали експерти проекту — Клеменс Лейтгоб та Фольрад Кун.
Під час робочої наради представники пілотних міст презентували проекти планів, які, незважаючи на те, що містять подібну структуру, мають і свої особливості. На що впливає багато факторів — це і різниця в пріоритетах енергетичного розвитку кожного окремого міста, різні фінансові можливості тощо.
Ступінь завершеності та основні структурні компоненти муніципального плану енергоефективності міста Новограда-Волинського на 2010-2020 роки представляла Оксана Липська, спеціаліст відділу підтримки муніципальних ініціатив та інвестицій міської ради. Наразі, енергетичний план міста практично завершений, і після врахування коментарів експертів проекту стратегічно важливий документ буде винесений на розгляд сесії міської ради. Муніципальний план містить 6 розділів і є стратегічно важливим документом, який декларує основні напрямки діяльності в напрямку збереження енергетичних ресурсів та охоплює усі сфери життєдіяльності міста.
На основі розроблених планів були розглянуті етапи їх реалізації: планування завдань для наступних кроків реалізації муніципальної політики енергоефективності, її інституційні засади тощо.
Окремим тематичним блоком під час наради стало обговорення підходів щодо інституціалізації політики енер­гоефективності в муніципалітетах. Від того, наскільки ефективно в му­ніципалітеті буде побудована система енергетичного менеджменту, значною мірою залежить реалізація місцевої політики та практики енергозбереження.
Оксана ЛИПСЬКА, спеціаліст відділу підтримки муніципальних ініціатив та інвестицій міської ради