МИКОЛА БОРОВЕЦЬ: «НАСТАВ ЧАС ВАЖЛИВИХ РОБІТ»

Минулої середи відбулася прес-конференція міського голови з представниками регіональних ЗМІ. На зустрічі М.П.БОРОВЕЦЬ зупинився на основних аспектах життєдіяльності нашого міста у першому кварталі цього року та відповів на запитання кореспондентів:
— Закінчився перший квартал 2010 року, і є необхідність підвести певний підсумок того, що відбулося в нашому місті за цей період. Варто сказати, що ці три місяці були не дуже сприятливими.
Чим же особливий цей період? Ми відновили і зробили новий формат місцевого проводового радіомовлення — це щоденні 15-хвилинні новини. Зараз ведемо роботу, щоб отримати можливість запровадження в нашому місті ефірного телебачення. Все це робиться для того, щоб жителі міста мали можливість отримувати оперативну інформацію.
Той момент, що ми працювали за відсутності бюджету, є важливим, і він накладав відбиток на багато робочих моментів і створював певні особливості в організації роботи. Сама по собі відсутність бюджету ще не є великою проблемою. Навіть у цьому форматі можна було працювати і розв’язувати ряд різних питань, але до цього додалася ще одна — більш значима проблема у бюджетному процесі — це недофінансування державою тих зобов’язань та показників, що були у планах 2009 року. І вже за результатами першого кварталу я можу сказати, що ми недоотримали 1мільйон 200 тисяч гривень, порівняно з таким же періодом року 2009, і на суму близько восьмисот тисяч маємо кредиторської заборгованості по незахищеним статтям. Захищені статті — це заробітна плата, енергоносії, медикаменти, харчування. По цих категоріях у нас немає проблем, профінансовано все. А по інших — першочергових, але незахищених статтях, виникають проблеми. Ми не змогли провести через це ряд заходів у галузі освіти, не змогли при­дбати необхідний інвентар та обладнання для медицини, бо все це не було передбачено в минулому бюджеті, і на сьогодні казначейство до оплати ці платежі не приймає.
Уявіть собі — які проблеми через це виникають у житлово-комунальному господарстві. Адже саме зараз — час дуже важливих робіт: у зимовий період потрібно було прибирати сніг, а зараз розпочався комплекс робіт, пов'язаний з весняним благоустроєм. Але і комунальні підприємства, і суб’єкти підприємницької діяльності — всі розуміють ситуацію, виконують роботи з надією на те, що вони будуть оплачені після прийнятого бюджету.
— Як спрацювали в першому кварталі цього року промислові підприємства нашого міста?
— Що стосується комунальних підприємств, то на двох засіданнях виконкому ми розглянули роботу всіх комунальних підприємств, зробили аналіз їх фінансово-господарських показників, вказали на певні недоліки, чітко обумовили їх обов’язки у роботі. Були дані певні доручення і поставлені питання про відповідність займаним посадам.
Щодо роботи промислових підприємств, то була вона стабільною, не виникало особливих складнощів, але, як правило, початок року для промисловців — це час заключення контрактів, пошуку постачальників сировини і матеріалів. І цей період нормально відбувся — на сьогодні є напрацювання для успішної роботи всіх без виключення підприємств, і я сподіваюся, що спрацюють вони не гірше, ніж це було у 2009 році.
Це є дуже важливим, бо через призму роботи промислових підприємств, малого і середнього бізнесу розв’язується і комплекс важливих соціальних проблем — це і зайнятість населення, і рівень заробітної плати, і розвиток економіки, і підрахунки до бюджету.
Офіційно у центрі зайнятості зареєстровано 1059 безробітних, і, безумовно, це не є прямим відображенням реальної ситуації.
— Як почувалися в цьому кварталі бюджетні галузі?
— На цьому тижні ми провели ряд робочих нарад у багатьох галузях. У галузі медицини була проведена робоча колегія, перед якою я обійшов усі відділення і переконався у тих проблемах, які мають місце. На колегії була дана оцінка стану медичного обслуговування і профілактичної роботи в нашому місті. Напрацьовані плани, які будуть на сесії міської ради розглядатися і фінансово забезпечуватися для того, щоб мінімізувати всі ті проблеми, що мають місце в медичному обслуговуванні.
(Закінчення у наступному номері)
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА