КОРОТКО — ПРО ГОЛОВНЕ

ДІТЯМ-СИРОТАМ ПОВЕРНУЛИ 110 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ
Як ми вже повідомляли, відкрито кримінальну справу на юриста школи-інтернату, яка шляхом махінацій незаконно зняла та привласнила за період з листопада по березень цього року з ощадних книжок вихованців цього навчального закладу кошти загальною сумою 110 тисяч гривень. Тривогу забили банкіри, разом з директором інтернату, виявили, що з рахунків дітей знімаються великі суми коштів, повідомили про це правоохоронні органи. Як стало відомо, нещодавно кошти були повернуті, однак кримінальна справа не закрита — продовжується слідство.
ГОРОДНИЦЬКИЙ ФАРФОРОВИЙ ЗАВОД НАВРЯД ЧИ ВІДНОВИТЬ СВОЮ РОБОТУ
Голова Новоград-Волинської РДА Микола Іванюк заявив, що немає перспективи відновлення роботи Городницького фарфорового заводу — про це було сказано на засіданні районної ради, що відбулася 30 березня. На даний час розглядається можливість створення на площах Городницького фарфорового — склоробного заводу. Така можливість не виключається, хоча офіційно про це завляти поки що зарано. Все залежить від того, чи зійдуться в ціні власники цих підприємств. Наразі фарфоровий завод банкрут — величезні борги перед Пенсійним фондом, податковою та іншими державними структурами.
Депутати районної ради висловили бажання заслухати керівника Городницького фарфорового заводу, однак голова РДА зауважив, що ніхто не вправі примусити власника підприємства звітувати перед депутатами про свою приватну власність.
Варто зазначити, що Городницький фарфоровий, який один свого часу забезпечував для Городниці тисячі робочих місць, був основним роботодавцем для селища, вже давно морально застарілий завод, обладнання випуску 50-х років, нині воно абсолютно неконкурентоспроможне, адже не може задовольнити відповідної для сучасного ринку якості, вийти на необхідний ціновий рівень.
Зазначалося, що таке чи не найпотужніше ще кілька десятків років тому на Звягельщині підприємство, як Колодянський бекон, яке займалося тваринництвом, спеціалізувалося на виробництві свинини, ніхто не хоче купувати, бо тваринництвом на даний час ніхто не хоче займатися. Якою буде доля цього підприємства — невідомо.
Так само можна сказати про Новоград-Волинський пивзавод — швидше всього, новоград-волинське пиво вже не з’явиться на прилавках магазинів — підприємство збанкрутувало, його обладнання частково здається на металобрухт.
Як бачимо, відразу три потужних у минулому підприємства нашого міста, району закриті, перспектив на найближче майбутнє не мають. Хоча ще не так давно їх продукція мала гарний попит, славилася своєю якістю.
8 РАЙОНІВ ОБЛАСТІ РЕАЛІЗОВУВАЛИ МОЛОДІЖНУ ПОЛІТИКУ БЕЗ ДЕРЖФІНАНСУВАННЯ
У восьми районах області в минулому році, проголошеному роком молоді, не було виділено жодної копійки на реалізацію молодіжної політики, повідомив заступник начальника відповідного обласного управління Олександр Антонюк. Найбільша ж сума, передбачена в місцевих бюджетах, — 20 тисяч гривень. Як повідомила нам начальник відділу у справах сім’ї та молоді міської ради, Алла Виговська, торік на ці цілі у Новограді-Волинському було виділено 25 тисяч гривень. Окрім цього, у співпраці з обласним управлінням були задіяні 10 тисяч гривень з обласного бюджету. Хоча насправді ці 35 тисяч далеко не задовольняють усіх потреб.
Але є цілком реальна можливість отримати досить серйозні кошти, каже Олександр Антонюк. Йдеться про гранти Президента України для обдарованої молоді: «Суми, не менше 46 тисяч, максимум — 75 тисяч гривень. Наведу приклади, гранти, що перемогли в цьому році — «Інноваційні методи профілактики негативних явищ», «Будівництво спортивного майданчика», «Молодіжний табір», «Участь молоді у громадських роботах». Минулого року до управління надійшло 13 матеріалів на здобуття грантів, з них 8 — з Житомира. Певну зацікавленість виявили також у Брусилівському, Бердичівському районах та Новограді-Волинському.
Л.ГЕМБАРСЬКА