ДОВГО НЕ БІГАЛИ

Своєрідний негативний рекорд встановили двоє жителів Коростеня, зумівши упродовж трьох діб демонтувати телефонні лінії на відстані близько 1,5 км загальною протяжністю дроту понад 20 км, залишивши при цьому без зв’язку три населені пункти району.
Як розповів заступник начальника цеху телекомунікаційних послуг з технічних питань Житомирської філії ВАТ «Укртелекому» Олег Гончаренко, відразу після вихідних до бюро послуг підприємства посипались численні заяви людей про несправність телефону. Їх аналіз засвідчив, що повідомлення надходили із трьох сусідніх сіл, зв’язок в яких забезпечувався однією повітряною лінією. Під час її огляду було встановлено відсутність дроту на значному відрізку між Хотинівкою та Розтяжином. Тож зв’язківці відразу звернулись до міліції.
Слідчо-оперативна група міськвідділу, що прибула на місце події, розпочала першочергові дії із встановлення всіх обставин крадіжки. Перед міліціонерами стояло завдання з’ясувати на початковому етапі найелементарніше: можливу кількість невідомих, спосіб демонтажу, наявність чи відсутність у них транспортного засобу, ймовірний напрямок руху і таке інше. Зважаючи на протяжність місця злочину, документування та дослідження усіх виявлених слідів, тривало упродовж деякого часу. Втім саме це і вплинуло на подальші події.
На узбіччі безлюдної дороги, що проходить уздовж ліній телекомунікацій, працівники міліції помітили автомобіль Volkswagen Caddy. Двоє чоловіків, котрі порались довкола авто, при появі оперативників відразу занервували, врешті один із них, не чекаючи, допоки міліціонери підійдуть ближче, кинувся полем навтьоки.
Як згодом з’ясувалось, така неадекватна поведінка незнайомця цілком вмотивована. У салоні авто лежав щойно зрізаний та дбайливо змотаний сталевий дріт. Тут же були і допоміжні інструменти — обценьки та кусачки. Власник автомобіля був доставлений до міськвідділу, де і розповів, що ідея та ініціатива підзаробити на здачі чорного брухту належить його товаришеві, з яким, як встановили міліціонери, його поєднує далеко несвітле минуле — свій перший термін ув’язнення чоловіки отримали за спільні розбійні напади. Цього разу вони встигли тричі побувати у місці проходження повітряної лінії та зрізати, за їх словами, близько 300 кг дроту.
Втім довго «бігати» від міліції другому учаснику дуету не вдалося. Уже наступної доби, 2 квітня, оперативники його затримали. Наразі, повідомив начальник сектору карного розшуку Коростенського МВ УМВС Володимир Ярошенко, відносно чоловіків порушено кримінальну справу за ст.185 (Крадіжка) та ст.360 (Умисне пошкодження ліній зв’язку) Кримінального кодексу України, якими передбачено покарання, у тому числі, і позбавлення волі до трьох років.
Зв’язківці кажуть, що, хоча підприємству завдано збитків на суму понад 7 тисяч гривень, уже за декілька днів ремонтні роботи на всьому відрізку повітряної лінії будуть завершені і телефонний зв’язок буде відновлено.
* * *

До речі, днями дільничними інспекторами міліції було затримано непрацюючого, 50-річного мешканця Новоград-Волинського району, який 19 лютого поточного року здійснив крадіжку дроту СТ З мм — 1,2 км, гаків КН — 16 шт. абонентської мережі з сіл Анастасівка та Дзержинськ Новоград-Волинського району, пошкодив абонентську лінію СТЗ довжиною 2 км., що призвело до зупинення надання послуг зв'язку двом абонентам та завдав майнової шкоди ВАТ «Укртелеком».
Алла ВАЩЕНКО, ВЗГ УМВС України в Житомирській області