ДО ВСЕСВІТНЬОГО ДНЯ ОХОРОНИ ПРАЦІ

Готуючись до Все­світ­нього дня охорони праці, який відзначається відповідно до Указу Президента України 28 квітня, є нагода підвести підсумки проведеної роботи щодо створення нормативних умов, охорони пра­ці, санітарно-побутового забезпечення, профілактики ви­роб­­ничого травматизму та професійних захворювань за минулий рік.
Протягом 2009 року від­ді­ленням гігієни праці сан­епід­служби було проведено 588 планових та 228 позапланових перевірок виконання на промпідприємствах міста та району заходів щодо створення належних умов праці, міської та районної програм поліпшення умов виробничого середовища, санітарно-побутового забезпечення працюючих, у ході яких було виявлено 310 порушень санітарних норм, вимог охорони праці і було оштрафовано 26 осіб, призупинена експлуатація 2 об’єктів, направлено 14 приписів. На жаль, жодної комплексної перевірки об’єктів спільно з іншими контролюючими службами не було проведено. Яка б економічна скрута не була, — працівник повинен працювати в безпечних умовах.
Одним із важливіших питань залишається атестація робочих місць, проте запланована міською програмою на 2009р. атестація робочих місць проведена лише на 4 підприємствах (ВАТ «Новоград-Волинськсільмаш», ВАТ «Новоград-Волин­ський хлібозавод», УЕГГ, КП «Новоград-Волинськтеплокомуненерго», проте з 2007р. не проведена на ВАТ «Рембуд», «Гарантбуд», ТОВ «Житниця», НВП «Марс», ПП «Первоцвіт», ТОВ «Фламінго», МПП «Райдуга», ПП «Меблева фабрика «МІРТ», майстерні з виготовлення металовиробів приватного підприємця Баранникова В.О., з виготовлення пам’ятників приватних підприємців Дідуса А.П., Ємбергенова Р.А., запланована на 2009р. ПП «Моноліт» («Євроспецбуд»), ВАТ «Шляхи Полісся», згідно з районною програмою на ДП «Новоград-Волинське ДЛМГ», ВАТ «Чижівська паперова фабрика», АНТ «Дереволад», ВАТ «Новоград-Волинський льонозавод», ВАТ «Ярунська СГТ», філія «Новоград-Волинський райавтодор», ТОВ «Райсількомбінат», МПП «Райдуга», ТОВ «Труд».
Тривалий час не облаштовуються згідно з вимогою зварювальні пости на ВАТ «Новоград-Волинськсільмаш», «Гарантбуд», не обладнується ефективна припливно-витяжна вентиляція в 2-х швейних, розкрійному цехах, дільниці волого-теплової обробки, не розширені виробничі площі і не покращені умови праці на експериментальній дільниці, дільниці автоматизованого, проектування розкрою на ЗАТ ВКФ «Леся».
Не виконаний жодний захід щодо створення нормативних умов праці на КоКП (дільниці художнього оздоблення, каменеобробки, виготовлення пам’ятників, пакування вторинної сировини), всі дільниці здані в оренду, душові не відремонтовані після пожежі.
Через нестабільність виробництва ряд підприємств зменшили об’єми виробництва, деякі цехи призупинили роботу взагалі, виробничі приміщення не опалюються в зимовий період , руйнуються, не проводиться навіть поточний ремонт приміщень. Так, на ВАТ «Ярунська сільгосптехніка» без погодження з санепідслужбою, на не відремонтованих, невідокремлених площах існуючої ремонтно-механічної майстерні впроваджено виробництво заготовок для газових котлів, ремонтно-механічна майстерня №2 не опалюється, санітарно-побутові приміщення зруйновані. В РММ №1 санітарно-побутові приміщення не ремонтуються. Існуючі умивальна, душові — зруйновані. Водогін від артсвердловини не відремонтований, вода приносна з криниці. На ВАТ «Чижівська паперова фабрика» потребують ремонту виробничі, санітарно-побутові приміщення, в душові не підведена вода гарантованої якості із артсвердловини. Не облаштована видаляюча вентиляція від столів сортування довгого волокна на ВАТ «Новоград-Волинський льонозавод».
Не вирішуються питання покращення умов праці механізаторів, під відкритим небом ремонтується техніка в селах Суховоля, Барвинівка, М.Цвіля, Тупальці, Ярунь, Гульськ, Тальки.
Багато років працівники сільського господарства не забезпечуються спецодягом, засобами індивідуального захисту, що передбачено ст.8 Закону України «Про охорону праці», угодами з охорони праці, не укомплектовуються аптечки першої медичної допомоги.
Не завершені роботи з облаштування санітарно-побутових приміщень на ПП «Меблева фабрика «МІРТ», не проведена реконструкція існуючих санітарно-побутових приміщень на ВАТ «Новоград-Волинський м’ясокомбінат», МПП «Райдуга», КОКП, не відремонтовані санітарно-побутові приміщення на Новоград-Волинській дільниці ЗАТ «Поділлявторметал».
Не придбаний, запланований з 2007р., комп’ютерний томограф у ТМО для діагностики і надання кваліфікованої допомоги при травмах головного мозку, черепа, хребта, не впроваджена нова удосконалена програма комп’ютерної бази даних медичних оглядів.
За результатами інстру­ментально-лабораторних дослі­джень виробничі фактори не відповідають нормативним показникам (в 17,6 % досліджених проб по хімічних речовинах, 27,7% — фізичних факторах в т.ч. шуму в 32,9 %, освітленості — 41,1%) на млині ТОВ «Житниця», майстерні з виготовлення пам’ятників ПП Дідуса А.П., цеху збирання корпусних меблів ПП Диби О.В., ВАТ «Новоград-Волинськсільмаш», «Новоград-Волинський хлібозавод», в цехах переробки деревини ПП Добржанського Г.Й., Кириєнка В.М., Марчука П.В., Дубчак Р.М., майстерні виготовлення металовиробів ПП Миронюка В.Б., ДП «Новоград-Волинський сиркомбінат» , ЛВДС, ВКФ «Смолка», ЗАТ ВКФ «Леся», ТОВ «ВО «ТЕХНА», ДП «Новоград-Волинський м’ясокомбінат», ТОВ «Церсаніт – Інвест», ВАТ «Новоград-Волинський льонозавод» Курчицько-Гутянському цеху переробки деревини; ДП «Новоград-Волинське ДЛМГ», ВАТ «Чижівська паперова фабрика».
В умовах впливу шкідливих виробничих факторів у районі працює 6049 працівників в т.ч. в промисловості — 3720 чол., в сільському господарстві — 337 чол., в ЛПЗ — 1992 чол., хімічних речовин — 3368 чол. в т.ч. жінок — 1875 чол., шуму — 1242 чол., в т.ч. — 375 жінок, незадовільного мікроклімату — 1718 чол., локального фізнавантаження, вимушеної пози — 2334 чол., з них — 970 жінок.
За результатами періодичного медичного огляду із 6049 оглянутих виявлено хворих — 3157 (52,2% в т.ч. 57,5% жінки), найбільшу питому вагу (30,2%) складають захворювання органів травлення, 23% — гіпертонічна хвороба, 20% — неврологічні та 22% — очні. З протипоказами працювати в умовах впливу шкідливих виробничих факторів виявлено 59 осіб в т.ч. — 26 жінок, які формують групу ризику з виникнення профзахворювань в т.ч. ПП «Меблева фабрика «МІРТ» — 1, ТОВ «ВО «ТЕХНА» — 3, ЗАТ ВКФ «Леся» — 2, УЕГГ — 6, ЦЕЗ №3 — 2, ДЕД – 1, ВАТ «Новоград-Волинськсільмаш» — 1, «Новоград-Волинський хлібозавод» — 1, ВАТ «Рембуд» — 1, ТОВ «Гідроспецбуд» — 1, рятувальна станція — 1, ПСП «Граніт» с. Токарів — 1, ТОВ «Церсаніт-Інвест» — 2, ДП «Новоград-Волинське ДЛМГ» — 7, ДП «Городницький ЛГ» — 5, ТОВ «Труд» — 1, ДП «Новоград-Волинський сиркомбінат» — 2, ВАТ «Ярунська СГТ» — 6.
Особливе занепокоєння ви­кликає стан здоров’я медичних працівників, серед яких питома вага хворих сягає 68,6% (проти 52,2% в промисловості), потребують переведення на іншу роботу, не пов’язану із впливом хлормістких препаратів, антибіотиків — 15 осіб. Зросла, в порівнянні з попереднім роком, питома вага серед держслуж­бовців (51,4%), працівників ДДЗ (45,2%), освіти (38,9%).
В 2009 р. санепідслужбою складена 1 санітарно-гігієнічна характеристика умов праці, а інститутом медицини праці встановлено профзахворювання у колишнього обрубника лиття заводу сільгоспмашин.
Попереднім (при працевлаш­туванні) медичним оглядом було оглянуто 2155 осіб, серед яких виявлено хворих 235 (11%).
Таким чином життя вимагає, щоб стан справ із охорони праці залишався на порядку денному не лише у свята, а щодня, і нехай повсякденна робота, безпечна праця залишаються суттю нашого життя.
Т.ШОСТАК, зав відділенням гігієни праці