КЛУБ «ТРИЗОВИЧОК» ПРИЙМАЄ ГОСТЕЙ

У центрі розвитку дитини «Дельфінятко» відбулось чергове засідання консультативного клубу «Тризовичок», який, за ініціативою інформаційно-методичного центру, діє при дошкільній установі вже біля трьох років. Темою для обговорення стало питання «Експериментальна діяльність як засіб інтелектуального розвитку дошкільника».
Вихователь-методист Нагорнюк Л.Л. провела мозковий штурм, у ході якого вихователі закріпили знання про поняття «експеримент» та «дослідницька діяльність», особливості організації пошуково-дослідницької діяльності в ДНЗ, аспекти забезпечення активності для кожної дитини.
Завідуюча Пелешок А.А. поділилась досвідом використання експериментальних методів і прийомів у роботі з дітьми. Педколектив закладу активно впроваджує елементи технології рішення винахідницьких завдань (ТРВЗ) в усі види діяльності: художньо-мовленнєву, образотворчу і навіть музичну. Вихованців вчать знаходити і розв’язувати суперечності, не боятися негативного в об’єкті чи явищі, «оживлювати» предмети і придумувати казки, знаходити вихід із будь-якої життєвої ситуації, використовуючи нестандартні, оригінальні рішення. Справжнім експериментальним майданчиком стали проекти «Музика нашого міста», «Якщо народ сміється, то, значить, в нім здорове серце б’ється» (за творчістю Г.Бойка), «Колір у картинах українських художників», у процесі роботи над якими діти і дорослі мали змогу дослідити творчість місцевих композиторів, виконавців та поетів-піснярів, українських художників-пейзажистів, дитячих письменників та відтворили свої враження в образотворчих витворах «Пісня в малюнку», «Малюємо музику рідного міста», «Чарівна книга діда Гриця», створили дидактичні ігри та творчі завдання до віршів Г.Бойка тощо.
Основна частина заходу проходила в інтерактивній формі: вихователі, об’єднавшись у команди, мали змогу позмагатись один з одним в умінні логічно мислити, методом проб і помилок знаходити нестандартне рішення, і просто на декілька годин відчути себе справжнім шукачем і дослідником. Цікаві завдання підготували для учасників психолог дошкільної установи Ніколаєнко І.В., вчитель-логопед Матвєєва Т.М., вихователі Березовська І.В., Верхогляд Л.П., Ліповцева М.А., Овдійчук В.О., музичний керівник Дмитренко Н.Л.
Своїми вміннями та навичками у пізнавальної діяльності із задоволенням поділились представники ще однієї команди – вихованці середніх та старших груп: вони побудували з геометричних фігур будівлі рідного міста і навіть Житомира; прикрасили чарівний сад фруктами, що намалювали фарбами, отриманими засобом змішування; придумали цікаві рядки до пісеньки «Я малюю зайчика».
Педколектив ЦРД разом з інформаційно-методичним центром планує в авторській програмі узагальнити та популяризувати свій досвід використання інтерактивних технологій в інтелектуальному розвитку дітей дошкільного віку.
І.В.ЖИТНЯ, методист ІМЦ