БОЙОВІ НАГОРОДИ — ЧЕРЕЗ ДЕСЯТКИ РОКІВ

БОЙОВІ НАГОРОДИ — ЧЕРЕЗ ДЕСЯТКИ РОКІВ

Понад 65 років відзнаки чекали свого героя. І ось нині — знайшли. Напередодні святкування ювілейної річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні дві бойові нагороди було вручено ветерану Флоріану Федоровичу Валінкевичу.
Указ про нагородження Флоріана Федоровича медаллю «За оборону Сталинграда» був підписаний ще 22 грудня 1942-го. А медаль «За оборону Кавказа» учасник війни повинен був отримати ще в далекому 1944-му.
Але так сталося, що за перипетіями війни та складнощами повоєнних років відомості про нагородження так і залишилися в архівах. Медалі ж ветеран отримав тільки зараз. А разом із ними — привітання від друзів-товаришів, міської влади та аташе посольства Росії в Україні Сергія Ігнатенка, який спеціально прибув до Новограда, щоб вручити відзнаки.
Флоріан Федорович Валінкевич — учасник бойових дій Великої Вітчизняної війни на Донському, Сталінградському, Південному, Четвертому Українському та Першому Прибалтійському фронтах. Воював у складі Першої армії війська польського. За бойові заслуги був удостоєний понад тридцяти медалей і відзнак. Зокрема, кавалер ордена «Великої Вітчизняної війни ІІ ступеня» та ордена «Слави ІІІ ступеня». Серед відзнак — не лише вітчизняні, а й польські.
Поряд із учасником Великої Вітчизняної війни було нагороджено воїна-афганця. Михайло Михайлович Громак отримав орден «За боевые заслуги». Характерно, що і в цьому випадку відповідний указ датується далеко не сьогоднішніми днями, а 24 травня 1989 року.
Вручаючи почесну відзнаку, що стосується подій періоду Афганської війни, аташе посольства Росії в Україні наголосив: «Попри неоднозначне ставлення у суспільстві до війни в Афганістані, героїзм і мужність радянського солдата, який із честю виконував бойові завдання, сумніву не підлягають».
«Хай Бог дає, щоб ніколи й ні в кого не було короткої пам’яті», — додала заступник міського голови Валентина Титяневич з приводу того, що нагороди вручили із запізненням у десятки років.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА